Redactor: Irina Papuc
Industria alimentară este împânzită de produse care conțin zeci de componente pe care nu le înțelegem, de fapt. De multe ori, denumirea lor ne induce falsa percepție că sunt mai puțin dăunătoare. V-ați gândit vreodată, de exemplu, ce sunt aromele naturale? Deși răspunsul pare simplu la prima vedere, ar fi greșit să credem că sunt atât de naturale, pe cât vrea producătorul să ne facă să credem.
Într-o bază de date a Environmental Working Group, de peste 80.000 de produse alimentare, aromele naturale sunt al patrulea ingredient cel mai des indicate pe etichetele produselor. Pe primele trei locuri sunt sarea, apa și zahărul, scrie CNN.
„Aromele naturale și artificiale au un rol interesant în produsele alimentare. Ele oferă, în esență, gust și de multe ori sunt adăugate pentru a face mâncarea mai atrăgătoare, sau a înlocui ceva care s-a pierdut prin prelucrare, depozitare sau, în unele cazuri, chiar de la pasteurizare”, spune David Andrews, cercetător principal la Environmental Working Group.
█ Combinaţii de alimente care îmbunătăţesc funcţionarea organismului
O mare parte din lucru, făcut în laborator
Puteți detecta aromele naturale sau artificiale în sucul de portocale - producătorii vor adăuga aromă falsă, pentru a asigura uniformitate.
„Acest lucru se face pentru a vă asigura că aveți exact același gust al produsului în întreaga țară și în orice moment al anului”, spune Andrews.
Și totuși, care este diferența dintre aroma naturală și cea artificială. „Cea mai mare diferență este că aromele naturale provin din surse naturale. Ingredientul inițial se găsește în natură, apoi este purificat și extras și adăugat înapoi în produsele alimentare”. Dar asta nu înseamnă neapărat că „aromele naturale” din terciul cu afine înseamnă afine pur și simplu zdrobite. Mai degrabă, ele probabil constau dintr-o substanță chimică inițial găsită în afine, consolidată într-un laborator și apoi adăugată în mâncare.
Aromele artificiale, pe de altă parte, sunt în totalitate conținute prin metode chimice. În cazul în care distincția pare neclară, specialistul mai adaugă:
„Diferențierea este într-adevăr în originea acestor molecule - dacă sunt prelucrate sintetic într-un laborator sau purificate într-un laborator, dar dintr-o sursă naturală”, spune Andrews.
Lucrurile însă devin tot mai confuze. Specialiștii spun că aromele adăugate, fie ele naturale sau artificiale, ar putea conține de la 50 până la 100 de ingrediente, iar acestea nu sunt atât de inofensive, așa cum sperăm noi să fie.
„Acestea conțin conservanți și solvenți, iar aceștia reprezintă 80 și chiar 90 la sută din volumul aromei”, mai spune Andrews. În cele din urmă, diferența dintre arome naturale și artificiale de multe ori se reduce la distincții minuscule.
█ O dietă sănătoasă costă cu 1,5$ pe zi mai scump
Ar putea sau nu aromele naturale dăuna sănătății?
Cantitatea de conservanți și solvenți existentă în aromele naturale este prea mică pentru a fi asociată cu orice efecte asupra sănătății. Totuși creează confuzie și pot duce consumatorii în eroare.
„Este o chestie de transparență. Nu ai de unde ști ce este în aceste produse”, mai punctează specialistul.
Vandana Sheth, purtător de cuvânt la Academia de Nutriție și dietetică, consideră că aromele artificiale sau naturale pot induce poftele alimentare la unele persoane.
„În calitate de consumator, este important să fim pricepuți la ingrediente. Consumul alimentelor în exces ar putea afecta pierderea în greutate”, notează Sheth.
Numeroase studii au legat, de asemenea, îndulcitori artificiali cu creșterea în greutate și obiceiurile alimentare nesănătoase.
„Cea mai mare preocupare este abilitatea de a face lucrurile mai atrăgătoare decât acestea sunt. Puteți face alimentele care nu sunt la fel de sănătoase mai atrăgătoare sau chiar mai gustoase și mai proaspete, decât acestea sunt în realitate”, adaugă Andrews.
Și dacă este atât de complicat să decideți dacă aromele naturale sau artificiale sunt mai bune, ar fi bine să vă construiți o dietă pe alimente integrale. Puteți fi siguri că aroma unui măr real nu este fabricată într-un laborator.
█ Articole relaționate:
Motivul pentru care ne place șunca și de ce ar trebui să renunțăm la acest tip de carne procesată
Lucruri ciudate care se întâmplă cu mâncarea înainte ca aceasta să ajungă pe rafturile magazinelor