Autor: Sorina Bujarov

Un nou caz de deces provocat de gripă. Un bărbat de 65 de ani din Chișinău a murit ieri, după ce a fost internat în spital timp de mai multe zile cu diagnosticul de gripă sezonieră. Potrivit specialiștilor, decesul a survenit din cauza patologiilor asociate de care suferea pacientul - insuficiență cardiacă, diabet zaharat și o infecție respiratorie cronică.

Potrivit specialiștilor de la Centrul Național de Sănătate Publică, bărbatul a ajuns la Spitalul Clinic Municipal nr. 1 acum nouă zile. Medicii l-au diagnosticat cu gripă și l-au internat în secția de reanimare, deoarece starea acestuia era foarte gravă. Specialiștii spun că complicațiile au apărut din cauza problemelor de sănătate pe care le avea bărbatul. „Când a ajuns la spital starea lui era destul de gravă. Asta pentru că pe lângă gripă, bolnavul suferea și de insuficiență cardiacă, diabet zaharat și o infecție respiratorie cronică. Decesul însă a fost provocat de agentul viral al gripei sezoniere. Bolnavii cu patologii cronice sunt foarte sensibili la gripă”, a precizat pentru Sănătate INFO Constantin Spînu, specialist principal în domeniul virusologiei de la Centrul Național de Sănătate Publică.

De asemenea, mai adaugă specialistul, gripa poate crea complicații foarte grave și atunci când persoanele nu sunt vaccinate, chiar dacă nu suferă de boli cronice. În mare parte, vaccinul protejează împotriva infecției cu virusurile gripale, însă în cazurile în care totuși o persoană imunizată se îmbolnăvește de gripă, atunci vaccinul protejează împotriva complicațiilor, iar maladia se manifestă mai ușor.

 O femeie din Chișinău a decedat din cauza gripei sezoniere 

„Persoanele cele mai sensibile la gripă sunt gravidele, copiii, bătrânii, dar și persoanele cu tuberculoză, HIV, insuficiență cardiacă sau renală, astm bronșic, diabet zaharat. Aceste patologii complică starea pacientului, iar rata succesului de tratament scade semnificativ. De aceea, vaccinul antigripal este indispensabil pentru ei. Desigur, ideal ar fi ca toți să se imunizeze împotriva virusurilor gripale”, a explicat virusologul principal al țării Constantin Spînu.

Cum deosebim virozele simple de gripă

Potrivit medicilor, gripa se manifestă brusc, pe când virozele mult mai lent. În cazul în care o persoană s-a infectat cu un virus gripal, aceasta va simți brusc și brutal dureri de cap severe, febră 39-40, slăbiciuni, dureri la nivelul ochilor, tuse uscată, greață, vomă, etc. Perioada de incubație a gripei este de doar două zile, astfel că simptomele care apar brusc ar trebui să vă dea de înțeles că medicamentele pentru virozele simple nu vor fi eficiente.

„În cazul gripei este important ca pacientul să fie tratat cu medicamente specifice, dar nu simpotmatice,  în primele 48 de ore de la apariția primelor simptome. Ceaiul simplu nu o să ajute, siropurile pentru tuse nu o să ajute, pacientul doar pierde timp prețios încercând să se trateze singur. Medicul este cel care poate diagnostica corect gripa, iar pacientul trebuie să se adreseze în timp util”, a explicat specialist principal în domeniul virusologiei de la Centrul Național de Sănătate Publică.

Când este eficient vaccinul antigripal

Vaccinul împotriva gripei începe să acționeze după trei săptămâni de la imunizarea propriu zisă. În aceste trei săptămâni, riscul de infectare cu virusuri gripale este foarte mare, de aceea în această perioadă se recomandă ca persoanele să evite locurile aglomerate și contactul cu persoanele bolnave. „Ideal ar fi, după cum recomandă și specialiștii OMS, ca imunizarea să se facă pre-sezonier, adică în octombrie-noiembrie. Dacă vaccinarea se facă în plin sezon rece, atunci când circulația virusurilor este la nivel înalt, vaccinul nu mai este la fel de eficient”, a precizat virusologul Spînu.

 UPDATE: Gravida din Cahul a murit din cauza gripei

Medicul atenționează că acum riscul de îmbolnăvire de gripă și infecții virale acute este foarte mare, numărul bolnavilor înregistrați în întreaga țară depășind 106 mii, dintre care 132 de persoane s-au îmbolnăvit de gripă. Riscul crește și mai mult în cazul persoanelor care frecventează locuri aglomerate sau intră în contact cu persoanele bolnave, deoarece virusurile se pot răspândi foarte simplu. 

Cum putem preveni răspândirea gripei sezoniere

  • Adresarea la medic la apariţia primelor simptome de boală, tuse, febră, dureri de cap, greață, etc.
  • izolarea bolnavilor la domiciliu;
  • evitarea contactului bolnavilor cu persoanele cu risc sporit de infectare: femeile gravide, persoanele imuno-compromise, bolnavii cu afecţiuni cardiovasculare, afecţiuni cronice ale aparatului respirator, diabet zaharat, obezitate, etc.;
  • spălarea pe mâini cu apă şi săpun sau cu soluţii dezinfectante, după contactul cu bolnavii sau cu obiectele contaminate de aceştia prin tuse sau strănut;
  • acoperirea gurii şi a nasului cu şerveţele de unică folosinţă în timpul tusei şi strănutului;
  • șerveţelele de unică folosință trebuie folosite o singură dată și apoi aruncate;
  • evitarea locurilor aglomerate (transport în comun, piețe, competiţii sportive, congrese, conferinţe, etc).

Amintim că de la începutul acestui an gripa sezonieră a provocat trei decese în rândul populației din Moldova. Este vorba despre o fetiță în vârstă de 12 ani din satul Valea Perjei, raionul Taraclia, despre o femeie în vârstă de 45 de ani din Chișinău și despre o gravidă în vârstă de 34 de ani din Cahul. 

 

 Articole relaționate:

Greşelile care agravează răceala şi gripa

Gripa de anul acesta ar putea lovi mai puternic decât în alţi ani. Ce recomandă specialiştii 

Ce facem când copiii au febră