Redactor: Sorina Bujarov

Variaţiile genetice în cazul a jumătate dintre virusurile dominante ale tulpinii H3N2, care provoacă gripa, ar putea slăbi anul acesta eficacitatea vaccinului, au informat recent autorităţile medicale americane.

Tulpina H3N2 a virusului gripal a fost cel mai des întâlnită în sezoanele 2012-2013, 2007-2008 şi 2003-2004, marcate de cea mai ridicată mortalitate prin această boală, din ultimii zece ani, au explicat reprezentanţii Centrului american pentru controlul şi prevenire maladiilor (CDC), citați de Mediafax. În plus, riscurile privind severitatea simptomelor gripale sunt sporite anul acesta, deoarece, precizează experții, jumătate dintre virusurile H3N2 analizate au suferit mai multe mutații. Așa deci, noul virus gripal se deosebește destul de mult, față de virusul utilizat pentru realizarea vaccinului antigripal.

Acest lucru înseamnă că vaccinul ar putea avea o capacitate scăzută de protejare împotriva acestor tulpini mutante.

Pentru sezonul 2007-2008, virusul dominant H3N2 a fost o variantă, dar vaccinul a avut totuşi o eficacitate de 37% până la 42% contra virusurilor din gama H3N2, a precizat CDC, care şi-a menţinut recomandarea ca populaţia să se vaccineze.

„Vaccinarea a arătat că garantează o anumită protecţie împotriva acestor virusuri mutante, dar şi împotriva altor tulpini virale ale gripei, care ar putea fi prezente mai târziu pe parcursul sezonului”, a declarat Joseph Bresee, responsabil al diviziei de epidemiologie şi prevenţie a gripei din cadrul CDC. Acesta a mai precizat că virusul gripal se schimbă permanent.

█ Cum pot scăpa moldovenii de răceală, folosind plante culese din pădurile și poienele din țară. La Chișinău, într-o săptămână, s-au înregistrat peste 600 de cazuri de viroze acute 

Mutaţiile virusului H3N2 au fost descoperite la sfârşitul lunii martie, la puţin timp după recomandările Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii privind selecţionarea tulpinilor virale pentru pregătirea vaccinului antigripal pentru sezonul 2014-2015 în emisfera nordică.

La acel moment, un număr foarte mic dintre aceste virusuri mutante fuseseră descoperite printre miile de specimene testate.

În fiecare an, experţii selecţionează virusurile care vor fi utilizate pentru producerea vaccinului cu mai multe luni înainte, pentru ca laboratoarele să poată produce şi livra dozele de vaccin în timp util pentru următorul sezon gripal, au explicat specialiştii CDC. Există întotdeauna posibilitatea ca aceste virusuri să sufere mutaţii în această perioadă.

Experții subliniază totuși importanţa imunizării în cazul persoanelor cu grad mare de risc, cum sunt copiii de vârstă mică, femeile însărcinate şi persoanele cu vârsta peste 65 de ani.

 

█ Articole relaționate:

O parte din medicamentele care conțin domperidonă vor fi retrase din farmaciile din Moldova, după ce s-a demonstrat că provoacă deces subit

Un medicament utilizat în stări de vomă și balonări ar putea fi retras de pe piață, iar doctorii vor primi noi indicații de administrare, după ce europenii s-au plâns că poate duce la deces subit 

Medicamentele ce conțin Tolperisonum vor fi retrase și de pe piața farmaceutică din Moldova, la aproape un an după ce au fost interzise în Europa