Autor: Irina Papuc

Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale va retrage din farmaciile din Moldova medicamentele care conțin domperidonă de 10 și 60 de miligrame după ce o hotărâre finală a fost luată de către Comisia Europeană. Un ordin de retragere a loturilor va fi semnat în aceste zile.

Comisia Medicamentului din cadrul Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale a primit decizia Comisiei Europene în privința revocării autorizației naționale de introducere pe piață a medicamentelor care conțin domperidonă.

Decizia se referă la formulele cu administrare orală la o concentrație mai mare de 10 mg, formulele de administrare rectală la o concentrație de 10 mg și de 60 mg, combinații de produse care conțin domperidonă/cinarizină în baza concluziilor științifice.

Șeful serviciului de presă al instituției, Ion Surdu, a comunicat că retragere din farmacii a medicamentelor care conțin domperidonă (supozitoarele rectale de 10mg și 60mg) va începe imediat după emiterea ordinului de către Ministerul Sănătății

Comisia Europeană a luat decizia de a retrage autorizația în cazul medicamentelor care conțin domperidonă, după ce autoritatea de profil din Franța a anunțat că 100 de persoane ar fi decedat subit după ce le-au consumat, iar Belgia a solicitat Comitetului de Farmacovigilență al EMA să înceapă o reevaluare.

În Nomenclatorul Național al medicamentelor sunt incluse 12 tipuri de preparate pe bază de domperidonă.

Medicamentele care conţin domperidonă sunt autorizate prin procedură naţională în diverse state membre ale UE, pentru ameliorarea simptomelor de greaţă şi vărsăturilor de cauze diverse inclusiv la copii, în unele state membre ale UE, dar şi pentru ameliorarea senzaţiei de plenitudine epigastrică, a disconfortului abdominal şi refluxului gastroesofagian,iar în urma reevaluării s-a demonstrat că provoacă probleme cardiace, iar riscurile întrec avantajele.

.

 Articole relaționate:

Un medicament utilizat în stări de vomă și balonări ar putea fi retras de pe piață, iar doctorii vor primi noi indicații de administrare, după ce europenii s-au plâns că poate duce la deces subit 

Medicamentele ce conțin Tolperisonum vor fi retrase și de pe piața farmaceutică din Moldova, la aproape un an după ce au fost interzise în Europa 

Medicamentele Gynipral pentru gravide vor fi retrase din farmaciile din Moldova