Autor: Sorina Bujarov

Republica Moldova ar putea primi un credit de peste 2,7 milioane de dolari, pentru lupta cu consumul de tutun în rândul populației. Asta dacă până pe 9 aprilie Parlamentul va aproba Acordul de Finanțare dintre țara noastră și Banca Mondială privind finanțarea Proiectului „Modernizarea sectorului Sănătății în Republica Moldova”. Ieri, documentul a fost aprobat de către Cabinetul de Miniștri și urmează să fie transmis legislatorilor.

Astfel, din cei aproximativ 31 de milioane de dolari oferiți de Banca Mondială pentru dezvoltarea și modernizarea întregului sistem de sănătate, peste 2,7 milioane de dolari vor fi acordați pentru reducerea consumul de tutun în rândul moldovenilor. Pentru a putea beneficia de acești bani, Moldova trebuie să reducă cu un procent prevalența fumatului printre persoanele adulte, chiar din al doilea an de la aprobarea proiectului. Pentru a obține această performanță autoritățile ar putea primi peste 1,6 milioane de dolari. La a doua etapă, Banca Mondială ar mai putea oferi un credit în valoare de 1,4 milioane de dolari. Asta în cazul în care autoritățile ar reduce cu 4% numărul fumătorilor adulți.

 40 la sută dintre cazurile de cancer, generate de obiceiurile nesănătoase. Fumatul, cel mai important factor de risc  

Potrivit experților în sănătate, Moldova este una dintre puținile țări căreia Banca Mondială îi impune condiții legate de reducerea consumului de tutun, pentru a oferi suportul financiar pentru dezvoltarea sectorului de sănătate. „Banca Mondială a mai oferit astfel de credite, dar condiții legate de reducerea fumatului nu a impus. Nici măcar țărilor, precum Tadjikistan sau Uzbekistan, unde numărul fumătorilor, la fel, este foarte mare. Va fi foarte greu pentru Moldova ca să reducă numărul fumătorilor adulți, pentru că această categorie de persoane este cea mai dependentă de țigări, decât tinerii, de exemplu. Turcia, de exemplu, a redus numărul fumătorilor cu 6% pe parcursul a 10 ani”, a precizat pentru Sănătate INFO, Ghenadie Țurcanu, expert în sănătate.

Moldova ar putea înregistra indicatorii de performanță impuși de Banca Mondială, doar dacă autoritățile ar adopta legea privind controlul tutunului în varianta inițială propusă de către Guvern, fără modificări esențiale, sunt de părere specialiștii.

 Fumătorul moldovean fumează mai mult. „Știe că-și afectează sănătatea, dar nu se îngrijorează, citește rar, are puțini copii și este permanent expus fumului de țigară” 

„Numărul fumătorilor nu se reduce făcând campanii informative despre pericolul fumatului, dar realizând acțiuni concrete, precum printarea imaginilor pe pachetele de țigări, interzicerea publicități,  interzicerea fumatului în localurile publice, acțiuni care sunt prevăzute în legea privind controlul tutunului. Dacă legea va fi adoptată, cred că Moldova ar putea reuși să reducă anual cu 0.5% numărul fumătorilor”, a mai precizat Ghenadie Țurcanu. În opinia acestuia, reprezentanții Băncii Mondiale au impus această condiție, din motiv că fumatul reprezintă principalul factor de risc pentru patologiile cardiovasculare, care în Republica Moldova provoacă cele mai multe decese.

Potrivit datelor Centrului Național de Sănătate Publică consumul mediu pe zi a unui fumător moldovean este de 29 de țigări. Totodată, statisticile arată că peste 50 la sută dintre bărbații moldoveni sunt fumători, iar peste 11 la sută - femei. Datele Biroului Național de Statistică arată că fiecare al doilea moldovean începe să fumeze până la vârsta de 19 ani. Statisticile mai arată că fiecare al optulea tânăr de 15 ani fumează zilnic. Alte 3% dintre tinerii de această vârstă gustă ocazional din plăcerea amăgitoare, iar cei de la sate încep să fumeze mai devreme decât tinerii din orașe.  

 

 Articole relaționate:

E-cigaretts, doar în farmacii. Experții cer ca dispozivitul fără fum să fie ferit maxim posibil de ochi lumii 

Din 2016, ţigările electronice vor fi reglementate ca și medicamentele 

Ţigările electronice şi narghileaua, în afara oricărui cadru legal