Autor: Irina Papuc

O tânără în vârstă de doar 14 ani a decedat după două săptămâni de comă la Institutul Mamei și Copilului. Doctorii spun că au făcut totul ca să o salveze, însă nu le-a reușit. Ei cred că tânăra s-a intoxicat cu o substanță necunoscută, însă aici apar tot mai multe întrebări, întrucât fata era sportivă și nu consuma droguri sau alcool.

Tânăra este din regiunea transnistreană și a fost internată la Institutul Mamei și Copilului acum două săptămâni. Doctorii spun că starea ei s-a agravat fulminant, a ajuns în comă și ulterior a murit. Ficatul acesteia a fost afectat puternic. Acest lucru este confirmat și de analizele medicale care au indicat un nivel extrem de ridicat al bilirubinei în organism – 1.000 de micromoli per litru de sânge, adică de trei ori mai mult decât media normală, ceea ce trezește foarte multe semne de întrebare. Directorul Institutului Mamei și Copilului, Ștefan Gațcan, spune că tânăra a stat la reanimare. În ciuda, eforturilor starea ficatului s-a deteriorat până a ajuns la necroză. Doctorii s-au confruntat în premieră cu un caz atât de grav, de aceea au organizat și un consiliu medical, spune Gațcan. Alte detalii doctorii au refuzat să ne ofere, motivând că nu au acordul părinților.

Potrivit unor surse, tânăra este sportivă de performanță și provine dintr-o familie de sportivi.

Doctorii cred că fata s-a otrăvit cu o substanță necunoscută, însă nu știu despre ce este vorba. Corpul acesteia a fost transportat la Medicina Legală. Rezultatele vor fi gata abia peste două săptămâni. Adrian Jovmir, responsabil de comunicarea cu mass-media din cadrul Inspectoratului General de Poliție, ne-a spus că poliția va interveni doar după ce vor avea rezultatele expertizei medico-legale și dacă vor fi suspecții că tinerei nu i s-a acordat ajutor medical corespunzător.

Când poate crește bilirubina

Bilirubina se produce la nivelul ficatului. Ea reprezintă un pigment biliar de culoare roșie, rezultat din descompunerea hemoglobinei. Bilirubina poate crește în foarte multe situații, nu toate reprezentă însă o problema de sănătate gravă. Cele mai frecvente cauze de creștere a bilirubinei sunt distrugerea accentuată a globulelor roșii(hemoliza), boli ale ficatului care perturbă metabolismul bilirubinei la acest nivel.

Cele mai frecvente probleme hepatice care pot provoca creșterea bilirubinei sunt hepatita acută, hepatita cronică, ciroza hepatică, tumori de ficat sau boli autoimune.

Bilirubina poate crește și ca urmare ca consumului unor medicamente, care împiedică eliminarea ei - acid aminosalicilic, hormoni androgeni, diazepam, carbamazepina, penicilina, hormoni estrogeni – inclusiv din anticonceptionale, sau care afectează ficatul -paracetamol, alopurinol, antideprin, hormoni androgeni și estrogeni. Nivelurile extrem de ridicate ale bilirubinei pot fi provocate și de consumul de alcool sau alte substanțe toxice.

 

█ Articole relaționate:

O fetiță de cinci ani din Chișinău a murit sub ochii părinților. Medicii au făcut ping-pong cu ea, purtând-o prin diverse spitale. În final, au învinuit mama de deces 

Decizie irevocabilă într-un caz de malpraxis, care a avut loc la spitalul din Hîncești. Un bărbat a murit, după ce a fost tratat de osteoporoză, deși avea cancer. Acum spitalul va plăti despăgubiri

CAMPANIE// Unul face, altul răspunde. Spitalele și doctorii se acționează în judecată unii pe alții, în lipsa unei legi care să prevadă clar cine și când răspunde în caz de malpraxis