Autor: Irina Papuc

Șeful Direcției Municipale de Sănătate nu va mai putea numi în funcții și demite directori de spitale. Acest drept este unul exclusiv al Consiliului Municipal. Este decizia irevocabilă a Curții Supreme de Justiție și a fost emisă ieri. În consecință, dispoziția emisă de primarul Capitalei Dorin Chirtoacă care-i dădea acest drept lui Mihai Moldovanu să ia astfel decizii, a fost declarată nulă.

Litigiul a început în noiembrie 2013, când Oficiul Teritorial Chișinău al Cancelariei de Stat s-a adresat împotriva Primarului General al Municipiului Chișinău cu cerere de chemare în judecată, cu solicitarea de a anula dispoziția nr. 297-dc din 05 august 2013, care prevedea delegarea atribuțiilor de numire și demitere din funcție a directorilor de spitale de către șeful Direcției Sănătate, Mihai Moldovanu.

Prima instanță, Judecătoria Centru, a admis integral acțiunea reclamantului, anulând astfel dispoziție Primarului Dorin Chirtoacă. Decizia însă a fost contestată de edil și astfel s-a ajuns până la Curtea Supremă de Justiție. Completul de judecători au decis că Moldovanu nu avea drepturi să decidă soarta directorilor de spitale.

„Competența de a numi în funcție conducătorii instituțiilor medico-sanitare publice din Municipiul Chișinău îi revine Consiliului Municipal Chișinău și nu Primarului General. Conducătorul instituției medico-sanitare publice urmează a fi numit în funcție în conformitate cu prevederile Legii Ocrotirii Sănătății și Regulamentului privind numirea în funcție pe bază de concurs a conducătorilor instituțiilor medico-sanitare publice, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 1079 din 02 octombrie 2007. În speță, Legea privind Administrația Publică Locală nu stabilește competența Primarului General al Municipiului Chișinău de a delega atribuțiile sale directorului Direcției Sănătății din cadrul CMC”, se menționează în decizia emisă de CSJ.

După revenirea în funcție de șef al Direcției Municipale de Sănătate a lui Mihai Moldovanu, au fost schimbați mai mulți șefi de spitale, inclusiv cel de la „Valentin Ignatenco”, Spitalul Municipal Nr 4 și AMT Botanica. Primii doi se judecă și acum pentru a fi restabiliți în funcție. 

 

  Articole relaționate:

Bătălie pentru funcția de director la Spitalul Municipal Nr. 4, motiv pentru care de patru luni angajații nu-și primesc salariile, iar pacienții au rămas fără medicamente 

Spital municipal cu doi directori și plângeri în judecată. Ministerul Sănătății și Direcția municipală de sănătate își caută dreptatea în instanță