Autor: Sorina Bujarov

Angajații Spitalului Municipal Nr.4 nu și-au mai ridicat lefurile de patru luni, mai exact încă din octombrie, anul trecut. Asta din cauză că instituția medicală are doi directori care nu-și pot împărți obligațiile de serviciu și care sunt în conflict tot de atunci. Din această cauză însă suferă cei 130 de angajați ai spitalului, care nu-și primesc salariile, dar și cei peste 100 de bolnavi internați în instituția medicală, care nu pot beneficia de tratamentul corespunzător din cauza lipsei de medicamente. Asta deoarece actuala administrație a instituției nu are acces la conturile bancare ale spitalului.

Conflictul a început încă în luna aprilie anul trecut, când directorul spitalului, Diana Noroc, a fost demisă din funcție printr-o decizie a Consiliului Municipal Chișinău. Managerul instituției medicale era acuzat de depășirea atribuțiilor de serviciu. Diana Noroc spune însă că în realitate motivul ar fi altul.

„Direcția Sănătate, în frunte cu Mihai Moldovanu, a inițiat  o reformă. Voiau să transfere instituția noastră în spitalul nr. 2. Astfel, peste un hectar de pământ în centrul Capitalei pe care este amplasat spitalul avea să le revină lor ca să poată să facă ce dorect cu el. Nu aș fi fost împotrivă așa numitei reforme, dacă ar fi fost făcut totul legal, însă cei de la Primărie nu au ținut cont de legislație, așa că m-am opus. Ulterior au început măsurile de constrângere asupra mea”, a declarat pentru Sănătate INFO Diana Noroc, directorul Spitalului Municipal Nr. 4.

 Spital municipal cu doi directori și plângeri în judecată. Ministerul Sănătății și Direcția municipală de sănătate își caută dreptatea în instanță 

Ulterior, în luna noiembrie, aceasta a fost numită din nou în funcția de director, conform unei hotărâri judecătorești, după ce aproximativ jumătate de an s-a judecat cu Consiliului Municipal Chișinău. Deși, conform hotărârii judecătorești aceasta trebuia să îndeplinească funcția de director al instituției medicale, CMC a emis un ordin prin care numea în funcția de director un alt medic – pe Valeriu Cernețchi. Acesta însă nu a participat la concursul pentru angajarea în funcția de manager al spitalului, așa cum prevede Legea Ocrotirii Sănătății. Documentul spune că „conducătorii instituţiilor medico-sanitare publice republicane, municipale, raionale sânt selectaţi prin concurs organizat de Ministerul Sănătăţii şi sunt numiţi în funcţie de către fondator” - articolul 4, aliniatul 2.

Același lucru îl afirmă și specialiștii de la Ministerul Justiției, unde angajații spitalului au protestat astăzi. “Executorul judecătoresc execută decizia instanței de judecată. Primăria trebuie să aducă hotărârile luate de ei în concordanță cu realitatea. Actele lor de la Primărie nu sunt în regula”, a declarat pentru PRO TV Chișinău Anatol Simionov, consilier al viceministrului Justiției.

Directorul Spitalului Municipal Nr.4, numit în funcție de CMC, Valeriu Cernețchi, ar datora spitalului aproximativ 400 de mii de lei. Potrivit unui fost director al Spitalului Municipal Nr.4, Dumitru Noroc, chirurgul Valeriu Cernețchi l-ar fi atacat în judecată în 2012, pe motiv că nu ar fi primit salariul conform orelor de muncă. Curtea Supremă de Justiție i-a dat dreptate însă lui Dumitru Noroc, care spune că Cernețchi a primit salariu conform orelor de muncă, acesta fiind angajat pe jumătate de normă.

 Merg la spital să se trateze, dar mai tare se îmbolnăvesc. Bolnavii cu accident vascular cerebral de la spitalul „Sfânta Treime” stau internați în secții unde, concomitent, se fac lucrări de reparație 

„El lucra pentru jumătate de normă, după care m-a dat în judecată că să-i plătesc ca pentru o normă întreagă, adică salariu integral. Judecătorii mi-au dat dreptate și Curtea Supremă de Justiție a decis că spitalul nu-i datorează nimic acestui medic. El însă prietenea cu fetele de la contabilitate și acestea i-au dat lui banii înainte ca judecătorii să emită sentința finală. Până acum refuză să întoarcă spitalului cei 372 de mii de lei”, a declarat pentru sănătate INFO, exdirectorul Spitalului Municipal Nr.4.

Valeriu Cernețchi nu a fost de găsit până la ora difuzării știrii pentru a comenta situația.

Nici Mihai Moldovanu, șeful Direcției Sănătate a Primăriei Chișinău nu a răspuns la telefon, astfel nu am putut afla de ce Consiliul Municipal Chișinău refuză să execute hotărârea judecătorească de a o restabili în funcție pe fosta directoare al spitalului și de ce au numit un director care are o datorie bănească față de instituția respectivă și care refuză să o restituie.

Pentru PRO TV Chișinău acesta însă a făcut următoarele declarații. „Eu când aud că Ministerul Justiției nu poate face nimic, deci nu se vrea. Astfel îmi pun întrebarea, de ce a trebui să fie pusă această interdicție. Acuma unica soluție este ca astăzi sau mâine cel târziu să fie ridicată interdiacția și să fie deblocată situația”.

Între timp, angajații spitalului au ieșit la protest pentru a-și cere salariile prevăzute pentru ultimele patru luni. Din cauza neclarităților legate de funcția de director, banca nu vrea să facă transferurile necesare.

„În documente eu figurez ca directorul acestei instituții medicale, deci e nevoie de semnătura mea pentru achitarea dispozițiilor de salarizare. Eu am cedat și am semnat aceste dispoziții, dar cele pentru procurarea medicamentelor, serviciilor comunale și alimente. Banca însă a primit indicație de la Consiliul Municipal Chișinău ca să nu facă transferurile, deoarece ei nu mă recunosc ca directorul acestei instituții”, a explicat în final Diana Noroc.

 

 Articole relaționate:

Ministerul Sănătății a retras din discuții publice proiectul care prevede angajarea medicilor în bază de concurs. „Testele grilă puteau fi ușor falsificate” 

Medicii din Republica Moldova ar putea fi angajați numai în bază de concurs 

Medicii din Republica Moldova ar putea fi angajați numai în bază de concurs