Autor: Irina Papuc

Toți doctorii din Moldova ar putea fi angajați în funcții în bază de concurs, inclusiv angajații de la Sănătate Publică. Un proiect de regulament prevede că aceștia vor trebuie să susțină o probă scrisă pentru a demonstra că își merită funcția.

Regulamentul privind angajarea în bază de concurs ar putea fi modificat astfel încât nu doar managerii, ci și doctorii să treacă de concurs înainte de angajarea în funcție. Modificările prevăd ca înainte de organizarea acestuia să fie publicat un anunț pe pagina web a instituției. Angajatorul este obligat să anunțe funcția pentru care se organizează concursul și condițiile de angajare.

Doctorul care își dorește să se angajeze ar urma să susțină un test în scris, iar tema va fi aleasă în funcție de particularitățile funcției. Testele – grilă ar urma să fie actualizate în fiecare an de către Universitatea de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”. În timpul susținerii testului, medicii nu vor avea dreptul să părăsească sala sau să utilizeze telefonul mobil.

Regulamentul mai prevede că după susținerea primei probei urmează etapa a doua – susținerea interviului. O comisie specială de concurs, formată din directorul instituției, șeful de secție unde urmează să fie angajat doctorul, un reprezentant al fondatorului și unul din Sindicate, urmează să adreseze întrebări. Acestora le va fi interzisă abordarea subiectelor legate de religie, apartenența politică.

Documentul mai prevede că participanții la concurs care nu sunt de acord cu rezultatele pot depune o contestație în termen de 24 de ore de la anunțarea rezultatelor.

█  În funcție la spital, doar cu un proiect de management 

Regulile sunt aplicate în cazul instituțiilor medico-sanitare publice de nivel republican, municipal și raional, precum și în cazul instituțiilor de sănătate publică, inclusiv cele teritoriale. În cazul celor din urmă ar putea exista un dezechilibru, întrucât strategia Ministerului Sănătății în domeniul sănătății publice prevede că directorii Centrului Național de Sănătate Publică, dar și celor teritoriale vor fi aleși în bază de concurs abia peste cinci ani.

În Nota Informativă a proiectului, Ministerul Sănătății motivează că astfel se va asigura un mecanism transparent și obiectiv de angajare în câmpul muncii, iar în sistem vor munci cadre medicale competente.

Regulamentul nu se aplică în cazul medicilor de familie. Regulamentul este propus pentru dezbateri publice.

 

  Articole relaționate:

Directorii de spitale, înveșniciți în funcții. Nu vor să plece nici chiar dacă sunt la pensie. Regulamentele actuale sunt inutile. „Ca să organizăm concurs, trebuie să existe un loc vacant”

A fost numit un nou director la Centrul Național de Sănătate Publică. Acesta însă va păstra tăcerea timp de 100 de zile 

Gata cu funcțiile politice. Directorii centrelor de sănătate publică vor fi aleși prin concurs