Autor: Irina Papuc

Directorii spitalelor din Moldova par să fie înveșniciți în funcții și nimeni nu are de gând să cedeze fotoliile, chiar dacă există regulamente care prevăd trecerea printr-un concurs și deținerea unei funcții de conducere timp de cinci ani. Se pare că situația este blocată de faptul că managerii au fost aleși pe o perioadă nedeterminată, iar ca să fie organizat un concurs, funcția trebuie să rămână vacantă. Problema e că managerii nu vor să cedeze și se autocaracterizează suficient de buni pentru a mai sta în funcții încă mulți ani înainte.

Mai mulți directori ai spitalelor municipale se află deja în funcții de zeci de ani. Unii chiar au trecut de vârsta de pensionare, dar se încăpățânează să-și păstreze fotoliile și afirmă că sunt sănătoși și suficient de puternici pentru a mai continua.

„Sunt în funcție de 15 ani, dar sunt puternică. Sănătatea îmi permite să mai stau câțiva ani. Știu că sunt din cei care vor să mă dea jos, dar încă n-am de gând să cedez. Familia mea a fost tot timpul pe locul doi, cariera – pe primul”, spune Maria Cetulean, directoarea Spitalului Municipal de Ftiziopneumologie.

Cetulean spune că nu știe un om care ar putea acum să o înlocuiască, pentru că, susține ea, cel care va veni în locul ei trebuie să aibă experiență în management de cel puțin opt ani.

„Nu e suficient că știi calcule și cifre, la medicină e mai greu. Se mai fac greșeli, dar totul se învață în timp”.

Concursuri cu iz politic

Aceeași situație și la Spitalul Municipal nr. 1. Victor Savin nu vede de ce ar trebui să cedeze funcția altcuiva.

„Concursul pentru ocuparea unei funcții de director se efectuează numai dacă există un loc vacant. Eu am fost numit în funcție în 2007 și am contract pentru o perioadă nedeterminată. Trebuie să fac o prostie mai mare decât mine ca să existe motive să fiu destituit din funcție sau să plec de bună voie”, spune Savin.

„În 2007 a fost publicat un regulament privind numirea în funcție pe bază de concurs, dar atunci majoritatea directorilor erau în funcție deja. Regulamentul a fost aplicat în privința spitalelor raionale și în cele pentru care Ministerul Sănătății are calitatea de fondator. Mulți însă sunt aleși pe criterii politici. Ce, nu se știu cazuri când managerii sunt simpatizanți ai partidului din care face parte ministrul?”.

  În funcție la spital, doar cu un proiect de management 

Situația pare să fie cu adevărat blocată, mai ales că mulți directori nu vor să plece din funcții, iar altcineva nu are cum să ocupe această funcție numai dacă directorul actual recunoaște o greșeală de management, ceea ce nu s-a întâmplat niciodată până acum.

Șeful Direcției Municipale de sănătate, Mihai Moldovanu, afirmă că s-a creat din nou un blocaj la Ministerul Sănătății, din cauza faptului că direcția vrea să aibă dreptul de a organiza concursurile pentru managerii instituțiilor pentru care Consiliul Municipal are calitatea de fondator, să numească și, respectiv, să demită manageri de spitale. Ministerul Sănătății s-ar opune.

„Încă din toamna anului trecut Ministerul Sănătății a expediat Consiliului Municipal o scrisoare prin care recomanda numirea șefilor de spitale prin concurs. Nu putem face acest lucru însă până nu există locuri vacante. Astfel, am pregătit niște regulamente de activitate ale instituțiilor medico-sanitare pe care le-am expediat ministrului pentru aprobare. Acolo era prevăzută și alegerea managerilor prin concurs, numai că organizarea concursului să-i revină Direcției de Sănătate. S-a creat un blocaj, pentru că Ministerul Sănătății nu este de acord”, afirmă Mihai Moldovanu. Și aceste regulamente prevăd însă organizarea unui concurs numai atunci când există loc vacant.

Se va merge pe descentralizare

Șeful Direcției Sănătate susține că nu este de acord cu faptul că managerii stau în funcții cu deceniile.

█  Medicii ar putea avea nevoie de autorizație reconfirmată periodic pentru dreptul de a activa în sistemul național de sănătate 

„Sigur că nu este bine să deții aceeași funcție mai mult de zece ani. Se creează anumite prietenii, conflicte de interese. Mai sunt cazuri când aceștia angajează la spital rude. Avem acum șapte manageri care vor împlini în acest an vârsta de 65 de ani. Încerc, deși îmi reușește mai greu, să-i conving că e timpul să demisioneze. Am reușit în cazul directorului Spitalului nr.1 pentru copii, care a demisionat și a fost numit un alt director”, mai spune Moldovanu. Potrivit acestuia, deblocarea situației ar putea fi modificarea legislației, care să prevadă alegerea tuturor managerilor prin concurs obligatoriu de la o anumită dată.

Juriștii de la Ministerul Sănătății afirmă că în noul proiect al Legii ocrotirii sănătății se va prevedea un nou regulament de alegere a managerilor de spitale. Potrivit acestora, se va merge pe descentralizare. O variantă ar fi ca Direcția Municipală de Sănătate să se ocupe de alegerea managerilor spitalelor din subordine, iar în consiliile raionale să fie instituite Direcții de Sănătate care să se ocupe de acest lucru. Totodată, pentru directori ar putea fi implementat modelul indicatorilor de performanță.

Acum, Hotărârea de Guvern din 2007 cu numărul 1079 prevede că toți managerii de spitale să fie aleși prin concurs organizat de către Ministerul Sănătății. Juriștii afirmă însă că legea este imperfectă, iar din acest motiv instituția este în litigii cu participanții la concurs care cred că le-au fost lezate drepturile. 

 

█  Articole relaționate:

Ministerul Sănătății în căutare de specialiști. În cele șase direcții din nouă nu se ajung specialiști principali și șefi 

A fost numit un nou director la Centrul Național de Sănătate Publică. Acesta însă va păstra tăcerea timp de 100 de zile 

Gata cu funcțiile politice. Directorii centrelor de sănătate publică vor fi aleși prin concurs