Autor: Irina Papuc

Ministerul Sănătății a rămas fără mai mulți specialiști din cadrul a șase direcții din instituție. Astfel, se caută fie consultanți superiori, fie șefi pentru direcțiile Programe Naționale, Managementul personalului medical, Dispozitive medicale sau Sănătate publică.

Astfel, potrivit unui anunț de angajare de la Ministerul Sănătății, instituția are nevoie de nouă specialiști. Este nevoie de un șef și un specialist superior pentru Direcția management medical. Funcțiile de bază ale celor doi vor fi elaborarea și implementarea politicilor de planificare strategică și de dezvoltare a resurselor umane.

În același timp, este nevoie și de un consultant și un specialist principal pentru Direcția medicamente și dispozitive medicale. În sarcina acestora va intra elaborarea și implementarea politicilor în domeniul reglementării prețurilor la medicamente și ajustarea anuală a listelor cu medicamente compensate, pentru instituțiile medico-sanitare publice și pentru programe naționale.

Ministerul Sănătății caută și un consultant pentru o perioadă determinată pentru Direcția buget, finanțe și asigurări, care ar urma să se ocupe de politicile în asigurările obligatorii și de politicile în salarizarea lucrătorilor medicali.

A fost declarată vacantă și funcția de șef de secție pentru Programe Naționale. Aceasta înseamnă că lipsește o persoană care să se ocupe de elaborarea programelor naționale în conformitate cu directivele europene și cerințele în sănătate publică.

Ministerul Sănătății a anunțat concurs și pentru angajarea a doi consultanți pentru Secția investiții capitale și administrarea proprietății publice.

  Harta deceselor în Republica Moldova. Cei mai mulți moldoveni mor în nordul țării, din cauza bolilor aparatului circulator și a tumorilor 

Printre altele, aceștia vor fi responsabili de elaborarea, promovarea şi monitorizarea planurilor strategice de consolidare a bazei tehnico-materiale a instituţiilor medico-sanitare şi de sănătate publică.

Cei care își doresc să aplice pentru una din aceste funcții trebuie să cunoască cel puțin o limbă străină – fie engleza sau franceza, să dețină o experiență în domeniu de cel puțin trei ani, să nu dețină antecedente penale, precum și să fie cetățeni ai Republicii Moldova.

Conform unui document al  Ministerului Sănătății care se referă la programul de dezvoltare strategică a Ministerului Sănătății pe 2012 – 2014, în instituție activau 84 de persoane, dintre care 36 cu studii medicale, 16 specializați în finanţe, contabilitate și economie, 6 persoane cu studii în drept,  o singură persoană specializată în management, una în inginerie, trei persoane specializate în relații internaționale, două – în jurnalism și patru în pedagogie și filologie.

Documentul mai relevă faptul că în minister au loc fluctuații sporite de personal calificat, după 2-3 ani de formare, locurile de muncă nu sunt atractive pentru tinerii specialiști, nu ar corespunde reglementărilor igienice, acestea fiind de cele mai multe ori supraaglomerate. Totodată, în document mai scrie că angajații sunt nevoiți să îndeplinească funcții ministeriale improprii.  

 

  Articole relaționate:

 De la 1 iulie, managerii instituțiilor medicale ar putea avea salarii mai mari cu 20% 

Moldova este în topul țărilor europene la capitolul decese provocate de bolile de inimă. Anual, peste 20 de mii moldoveni mor din această cauză 

Peste 500 de mii de moldoveni suferă de maladii ale aparatului circulator. Autoritățile au pregătit un Plan național de combatere a acestor maladii, însă nu au găsit și bani pentru a-l implementa