Autor: Irina Papuc

Peste 500 de mii de moldoveni suferă de maladii cardiovasculare. O mare parte dintre ei mor sau rămân invalizi, deși sunt încă la vârsta aptă de muncă. Ele reprezintă, deja de zece ani, principala cauză de deces în Republica Moldova. Cu toate acestea, abia acum autoritățile au elaborat un Plan național de combatere a bolilor aparatului circulator, pentru următorii șapte ani. Suma de care este nevoie pentru a-l implementa este astronomică, iar autoritățile din sănătate spun că dispun doar de jumătate din banii necesari.

Indicele mortalității cardiovasculare înregistrat în Republica Moldova depăşeşte nivelul mediu global de aproape două ori. Cel mai frecvent oamenii se adresează prea târziu la medic, de aceea șansele de a se recupera sunt minime. Nici la capitolul cunoștințe privind combaterea factorilor de risc ale bolilor cardiovasculare moldovenii nu stau mai bine, constată Ministerul Sănătății. Pentru ameliorarea situației, în Programul național de prevenire și combatere a bolilor cardiovasculare pentru anii 2013-2020, au fost trasate șase obiective specifice și acțiunile care urmează a fi întreprinse pentru realizarea lor.

Astfel, ele prevăd reducerea riscului cardiovascular cu 20 la sută; modernizarea metodelor de diagnostic şi tratament; dezvoltarea cardiologiei intervenţionale şi chirurgiei cardio-vasculare, prin dotarea spitalelor cu utilajele necesare. De asemenea, Programul naţional prevede optimizarea metodelor de reabilitare prin extinderea serviciului de recuperare a bolnavilor atât în spital, cât și la domiciliu. Totodată, în cadrul programului este prevăzută efectuarea screening-urilor în cel puțin patru raioane și crearea centrelor regionale de cardiologie intervenţională.

Pentru acest succes autoritățile au nevoie de aproape 26 de milioane de lei. Puțin peste jumătate din sumă urmează să fie acoperită din fondurile CNAM. Pentru cealaltă parte nu sunt deocamdată bani.

Prin implementarea acestui program, până în anul 2020, Ministerul Sănătății își propune să reducă cu 7 la sută numărul deceselor provocate de bolile cardiovasculare, precum și numărul de copii și adulți care se află pe lista de așteptare a operațiilor pe cord.

În Republica Moldova bolile cardiovasculare se plasează constant pe primul loc printre cauzele de deces a populaţiei - 57,5 % din mortalitatea totală pe parcursul ultimilor zece ani. Cifrele îngrijorătoare nu ocolesc nici populația aptă de muncă – peste 26 la sută dintre aceasta mor din cauza maladiilor sistemului circulator.

Anul trecut,  numărul total de bolnavi înregistrați cu maladii cardiovasculare a fost 505.518 persoane. Povara principală o constituie cardiopatia ischemică, forme acute şi cronice (sindrom coronarian acut, infarct miocardic, tulburări de ritm, angor pectoral, insuficienţă cardiacă); boala hipertensivă; boala cerebro-vasculară, forme acute şi cronice.

Numai cu malformaţii cardiace congenitale în Moldova se nasc anual aproximativ 500-700 de copii, jumătate dintre care mor în primul an de viaţă, ceilalţi devin invalizi și decedează treptat până la vârsta de 25-35 de ani. În prezent, 7 mii de persoane au nevoie de intervenţie chirurgicală, dintre care numai cu malformaţii cardiace congenitale sunt aproximativ 2 mii de copii și adulți.

Programul național de prevenție și control a bolilor cardiovasculare pentru anii 2013 – 2017 se află acum la etapa dezbaterilor publice și urmează să ajungă pe masa Guvernului.

 

Articole relaționate:

Moldova este în topul țărilor europene la capitolul decese provocate de bolile de inimă. Anual, peste 20 de mii moldoveni mor din această cauză 

Rata mortalității cauzată de boli de inimă a scăzut în țările europene, în ultimii 30 de ani 

Munca stresantă provoacă boli de inimă