Autor: Irina Papuc

Proiectul de Regulament care prevedea faptul că doctorii urmează să fie angajați numai în bază de concurs a fost retras din dezbateri publice, fără explicații. Specialiștii spun că acesta era negândit și trebuia, inevitabil, retras.

Deși a fost supus dezbaterilor publice săptămâna trecută, proiectul de Regulament care prevedea angajarea doctorilor în bază de concurs a fost șters de pe Particip.gov, platforma de discuții publice a proiectelor elaborate de Guvern, precum și de pe pagina de internet a Ministerului Sănătății.

Am încercat să aflăm de la autoritate de ce a fost retras documentul însă nu am obținut un răspuns. Alexandru Holostenco, șeful Direcții resurse umane din minister nu a fost de găsit, iar consultanții direcției au preferat să ne spună că nu știu detalii.

Chiar dacă doctorii l-au privit inițial ca pe o decizie corectă și necesară, documentul a fost criticat ca fiind nimic altceva decât o reproducere a regulamentului elaborat în 2007 pentru angajarea șefilor în bază de concurs.

„A fost copiat Regulamentul de angajare în funcție a managerilor de spitale. Trebuie să ținem cont că aceștia sunt câteva zeci. Nu poți aplica un document dezvoltat pentru câteva zeci de persoane și să-l implementezi pentru mii de doctori. Ar fi fost un impact dezastruos”, este de părere Ghenadie Țurcanu, expert la Centrul pentru Politici și Analize în Sănătate. Țurcanu crede că este suficientă la această etapă organizarea corectă a interviurilor, pe când testele grilă ar fi fost un element generator de corupție, întrucât pot fi ușor falsificate.  

  Directorii de spitale, înveșniciți în funcții. Nu vor să plece nici chiar dacă sunt la pensie. Regulamentele actuale sunt inutile. „Ca să organizăm concurs, trebuie să existe un loc vacant”

Între timp, șeful Direcției Sănătate de la Primărie, Mihai Moldovanu, spune că angajații din direcție nu știau de acest proiect întrucât nimeni de la minister nu s-a consultat cu ei.

„Nu suntem de acord cu această formă de concurs. Este nevoie să suplinim cumva funcțiile vacante. Numai în sectorul Buiucani lipsesc 13 medici de familie. Trebuie să vedem de unde îi găsim și cum îi motivăm să se angajeze”, crede funcționarul.

Proiectul de Regulament propus pentru dezbateri publice săptămâna trecută prevedea angajarea tuturor doctorilor, cu excepția celor de familie, în bază de concurs. Acesta urma să constea din două elemente – un test grilă și un interviu.

 

  Articole relaționate:

 Medicii din Republica Moldova ar putea fi angajați numai în bază de concurs 

A fost numit un nou director la Centrul Național de Sănătate Publică. Acesta însă va păstra tăcerea timp de 100 de zile 

Gata cu funcțiile politice. Directorii centrelor de sănătate publică vor fi aleși prin concurs <