Autor: Sorina Bujarov

Lipsa acută de doctori este caracteristică pentru majoritatea instituțiilor medicale din Moldova. Datele Ministerului Sănătății arată însă că spitalele raionale sunt cele mai afectate de acest fenomen. Managerii instituțiilor spun că deși sperau să remedieze problema prin eforturile depuse pentru a atrage specialiști tineri, anual spitalele devin tot mai sărace în medici. Astfel, în ultimul an, unele spitale au atins cel mai mic nivel de asigurare cu doctori din ultimele două decenii.

Primul loc în topul spitalelor cu cei mai puțini doctori îl ocupă cel din raionul Basarabeasca. Potrivit datelor prezentate de Ministerul Sănătății, acesta este asigurat cu medici doar în proporție de 67 la sută. Asta înseamnă că în instituția medicală sunt angajați doar 14 doctori, pe când necesarul total este de 21. În ultimul an spitalul a mai pierdut doi specialiști care au plecat la muncă peste hotare – în SUA și Rusia. Managerul instituției medicale spune că dacă în timpul apropiat necesitățile primordiale de doctori nu vor fi îndeplinite, instituția nu va mai putea funcționa normal.

„Am nevoie foarte urgent de chirurgi. Am doar doi specialiști și ne mai trebuie încă doi. Acum cu greu facem față situației, cu doi chirurgi la o instituție cu 84 de paturi. Încercăm să creăm și condiții de trai și adaos la salariu, dar nimeni nu se grăbește să vină aici. Mai avem nevoie și de anesteziologi, ginecologi”, a afirmat pentru Sănătate INFO Ion Secov, medic șef la spitalul raional din Basarabeasca.

 Moldova caută doctori. Domeniul sănătății are nevoie de mii de specialiști 

Locul doi în topul spitalelor sărace în doctori este ocupat de spitalul din Glodeni, care este asigurat cu specialiști în proporție de doar 75 la sută. Aici se caută 30 de cadre medicale. „În ultimii patru ani, în fiecare an pleacă câte doi, trei doctori. Greu îi convingem pe specialiști să vină aici, pentru că nu le oferim nimic în plus, decât salariu. În fiecare an însă locuitorii din raion plătesc impozite, bani din care acești tineri învață gratuit medicina. Ei însă refuză să vină și să muncească în raion”, a afirmat puțin indignat medicul șef.

Locul trei în acest top îl ocupă spitalul din raionul Orhei, instituție care este asigurată cu medici în proporție de 76 la sută. A patra poziție în clasamentul spitalelor cu cei mai puțini doctori este ocupat de spitalul raional din Cimișlia și Telenești, instituții asigurate cu cadre medicale în proporție de 78 la sută. Spitalul din Cimișlia, de exemplu, în 2013 era asigurat cu doctori în proporție de 85 la sută, adică cu aproximativ 10% mai mult decât în 2014.

Potrivit datelor prezentate de Ministerul Sănătății, doar un singur spital din Moldova este asigurat cu medici în proporție de 100%. Este vorba despre spitalul din Sîngerei, care în ultimii doi ani nu a dus deloc lipsă de medici specialiști. Aici muncesc peste 90 de doctori.

█ Pleacă pe-un capăt. În 2014, sistemul de sănătate din Moldova a sărăcit cu sute de cadre medicale 

„Nu ducem lipsă de doctori, pentru că știm să-i prețuim pe cei pe care îi avem. De exemplu, anul acesta am dat opt apartamente tinerilor specialiști. Consiliul raional a construit un bloc epentru tinerii specialiști, inclusiv și pentru doctori. Blocul este nou, așa că specialiștii sunt mulțumiți. Mai avem apartamente disponibile, așa că suntem dispuși să mai primim”, a afirmat Vasile Malcoci, medic șef la spitalul raional din Sângerei. Acesta mai spune că deja a început să caute încă doi pediatri, deoarece în umătorii ani cei doi specialiști pe care îi are urmează să iasă la pensie.

Ultimele date ale Ministerului Sănătății arată că spitalele din Moldova sunt asigurate cu medici în proporție de 88 la sută, cu două procente mai puțin decât în 2013. În 2014, de exemplu, numărul doctorilor angajați în instituțiile medicale din țară s-a redus cu aproape 170 de specialiști, față de anul precedent – 2013. Nici personalul medical mediu nu este mai motivat să rămână în sistemul de sănătate moldovenesc. În 2014 numărul acestora s-a redus cu aproximativ 640 de specialiști. În prezent, în sistemul spitalicesc din Moldova muncesc 10.395 de doctori. 

 

 Articole relaționate:

Cu ce se ocupă doctorii din Moldova care au părăsit sistemul medical și în ce condiții ar accepta să poarte din nou halatul alb. Unora, un salariu de 7.000 de lei le-ar fi de-ajuns 

Specialitățile din medicină cele mai populare în ultimii cinci ani pentru tinerii moldoveni. Câți dintre ei însă au reușit să se angajeze