Autor: Mihaela Ursu

Republica Moldova ocupă locul 81 în topul ţărilor privind condiţiile oferite de stat mamelor şi copiilor, top publicat în fiecare an de o fundație mondială. Deși stăm mai bine decât în anii precedenți la capitolul asigurarea unei vieți decente pentru mame, unele state slab dezvoltate se află cu mult înaintea țării noastre, reușind să se claseze pe poziții mult mai bune. Astfel, stăm mai prost decât Mauritius, de exemplu.

Moldovenii aspiră la momentul când familia – celula societăţii va deveni una din principalele priorităţi ale statutului. Până atunci, aşteptăm şi ne bucurăm de faptul că măcar se văd progrese în acest sens. Conform State of the World’s Mothers report, elaborate de fundaţia mondială „Save the Children’” privind evaluarea condiţiilor oferite de stat pentru mame, Moldova ocupă locul 81.

Pentru elaborarea acestei analize s-au luat în consideraţie următorii indici: mortalitatea maternă, mortalitatea copiilor până la 5 ani, nivelul de educaţie al femeilor, venitul național brut pe cap de locuitor şi participarea femeilor la actul de guvernare în ţară.

Astfel, conform datelor, ţara noastră a avansat cu 11 poziţii, fiind plasată de pe locul 92 la 81. În mare parte, creșterea se datorează venitului naţional brut pe cap de locuitor şi participarea femeilor la conducerea ţării. Totuşi, vecinii noştri ne întrec la acest capitol. România se poziţionează pe locul 66, Ucraina pe 69, în timp ce Rusia pe 56.

█  Gheorghe Paladi, obstetrician-ginecolog: „Maternitățile cu 200 de nașteri anual sunt un pericol real pentru viitoarele mame” 

Totuși, Moldova unele considerate slab dezvoltate au obținut poziții mult mai înalte decât țara noastră. De exemplu Algeria, Mauritius s-au plasat pe poziții mai bune - 76, și respectiv 70.

Cele mai bune condiţii de a fi mamă le oferă ţările cu un nivel înalt de dezvoltare. Din cele 178 de ţări, Norvegia, Finlanda, Islanda, Danemarca, Suedia, Olanda, Spania, Germania, Australia, Belgia, ocupă locurile de frunte.  Somalia, Congo şi Republica Centrală Africană încheie această listă, mamele de acolo fiind cele mai neglijate.

În Republica Moldova legislația prevede trei tipuri de indemnizații - indemnizația de maternitate, care este o plată unică ce i se cuvine femeii pentru concediul de maternitate,  indemnizația pentru nașterea copilului, care a constituit anul trecut 3.100 de lei pentru primul copil, 3.400 de lei pentru fiecare următorul copil şi indemnizația lunară pentru îngrijirea copilului, care se achită lunar timp de trei ani femeilor cu venit asigurat și timp de un an jumătate femeilor care nu erau angajate până la naștere.

Pentru comparație, societatea finlandeză a înţeles cu multe decenii în urmă importanţa unor politici familiale solide. Au analizat, au văzut ce potențial au de realizare şi au acţionat. Nu cu vorbe, ci cu fapte şi realizări palpabile.

█ Meniuri cu somon, fructe, salam și saloane ce pot fi comparate cu un hotel de cinci stele. Cum nasc femeile din Moldova în alte țări  

Susţinerea familiilor în Finlanda este axată pe trei aspect esenţiale: sprijin financiar, servicii şi concedii generoase pentru părinţi. Nivelul alocaţiei creşte odată cu numărul de copii: de la 104,19 euro lunar pentru primul copil la 168,27 de euro pentru cel de-al patrulea nou-născut. Pentru următorii copii, familiile finlandeze mai primesc câte 189,63 de euro, iar în cazul familiilor monoparentale se adaugă un supliment de 48,55 de euro.  În cazul gemenilor suma ajunge la 420 de euro: 140 de euro pentru cel dintâi născut şi 280 de euro pentru al doilea. Alocaţia pentru copii se acordă până la vârsta de 17 ani.

La naştere, mămicile primesc o „cutie de carton” plină cu hăinuţe, scutece şi jucării. „Cutia” poate fi folosită ca pătuţ în primele luni de viaţă ale micuţului.

De asemenea, până la vârsta de şapte ani a copilului familia este sprijinită financiar prin acordarea unei indemnizaţii private de îngrijire a copilului (pentru plata unei bone ori grădiniţe private). Aceasta conţine, de asemenea, o alocaţie fixă de îngirjire (173,64 euro pe lună pentru fiecare copil) şi un supliment de maximum 146,02 euro pe lună.

 

█  Articole relaționate:

Nașteri cumpărate. Mămicile se plâng că plătesc cel puțin trei specialiști, pentru că aceștia asistă la venirea pe lume a pruncului 

Dezvoltarea fizică a bebelușului, pe luni

Ce trebuie să aveți în geanta pregătită pentru a naște la maternitățile din Moldova. „Scutece, plapume, căciulițe, dar și lei de 20, 50, 100, 200, 500“