Autor: Sorina Bujarov

Doi medici din Ungheni au fost condamnați la doi ani de închisoare cu supendare. Potrivit Procuraturii Generale, aceștia se fac vinovați de moartea unui bărbat în vârstă de 48 ani. Doctorii, care erau angajați la Substaţia de Asistenţă Medicală Urgentă Ungheni, au refuzat să-i acorde ajutor medical bărbatului, deși acesta a solicitat îngrijiri medicale urgente.  

Potrivit Procuraturii raionului Ungheni, în noaptea de 11 ianuraie 2014 medicii au primit o solicitare din partea unui localnic. Deplasîndu-se la solicitare, echipajul de urgenţă a găsit un bărbat care zăcea inconştient în scara unui bloc. Doctorii l-au examinat doar superficial pe pacient şi, fără a-i acorda asistenţa medicală necesară, l-au lăsat să zacă unde l-au găsit. Bolnavul a fost totuşi internat în spital abia spre dimineaţă, când a fost solicitat un alt echipaj de asistenţă medicală urgentă. Aceștia au găsit bărbatul în stare de inconştienţă în scara blocului. Peste o lună, pacientul în vârstă de 48 de ani a decedat la spital, fără a-şi reveni din comă. 

 De ce expertiza medico-legală din Moldova nu i-a găsit vinovați pe doctorii condamnați pentru malpraxis, iar cea din România – da 

Conform raportului de expertiză medico legală, victima suferise o traumă cranio-cerebrală deschisă, fapt care a generat hemoragiiintracerebrale. Specialiștii au depistat și alte traume grave pe corpul bărbatului care i-au fost fatale pentru viață, în condițiile în care nu a primit ajutor medical la timp.

Astfel, pentru neacordarea ajutorului medical, cei doi doctori au fost condamnați la doi ani de închisoare cu suspendare și au fost privați de dreptul de a practica medicina pe un termen de doi ani.

Amintim că la sfârșitul săptămânii trecute alți trei medici de la Institutul Mamei și Copilului au fost condamnați la doi ani de închisoare cu suspendare pe un termen de doi ani. Judecătorii i-au găsit vinovați pentru neglijență în acordarea asistenței medicale, care a provocat moartea unui copil. 

 

█ Articole relaționate:

Ce infecții iau moldovenii din spitale

Tratează o afecțiune și se aleg cu infecții. Pacienții sunt nevoiți să mai stea la spital ca să scape și de ele 

UPDATE// Medicii acuzați de malpraxis și-au aflat sentința