Autor: Sorina Bujarov

Noi detalii în dosarul licitațiilor trucate. Statul ar fi dator firmei lui Tudor Ceaicovschi, singurul om de afaceri învinuit în acest dosar, cu aproximativ 40 de milioane de lei. Informația a fost confirmată în exclusivitate pentru Sănătate INFO de către avocatul omului de afaceri, Gheorghe Amihălăchioae. Potrivit acestuia, statul nu a transferat banii pentru ultima tranșă de aparate de radio-diagnotic – 15 la număr, din totalul celor 25, pe care Intermed SRL le-a cumpărat și le-a instalat în spitale. Acum Ministerul Sănătății îi propune omului de afaceri să își ia aparatele înapoi, pentru că nu are bani să le achite.

„Se crede că domnul Ceaicovschi primea toți banii din aceste licitații, pentru că el e businessman. În realitate, unele sisteme medicale, mai exact ultima tranșă de aparate, au fost transmise, instalate în spitale, dar statul nu a plătit pentru ele. Firma dumnealui nu a primit niciun ban pentru ele. Acum Ministerul Sănătății îi propune domnului Ceaicovschi să își ia aparatele înapoi, cele pentru care nu a primit bani. Acestea însă au fost deja instalate și folosite de spitale, cum ar putea să le ia înapoi? El a transmis 15 aparate, dar banii pentru ele așa și nu i-a primit”, a declarat avocatul Gheorghe Amihalachioae pentru Sănătate INFO.

 Achiziții publice cu probleme. Importatorii de dispozitive medicale spun că „s-au furat 18 milioane de lei” din contul unor utilaje, cumpărate pentru spitale 

Am încercat să aflăm de la Ministerul Sănătății dacă este adevărat sau nu ceea ce spune avocatul Amihălăchioae, dar serviciul de presă al instituției nu a fost de găsit. Astăzi, presa a publicat informații despre expertiza contabilă efectuată în acest dosar, care abia ieri a fost transmisă Centrului Național Anticorupție. Oficial acestea nu au fost făcute publice, dar portalul deschide.md scrie, făcând trimitere la procurori, că persoanele implicate în această fraudă ar fi pus la buzunar aproximativ 12 milioane de ei. Aceasta ar fi diferenţa dintre cel mai mic preț propus la această licitație și costul propus de firma câștigătoare – Intermed SRL, compania care aparține lui Tudor Ceiacovschi.

Procurorii care se ocupă de acest caz nu au răspuns nici ei la telefon pentru a oferi detalii despre concluziile expertizei contabile și respectiv dacă s-a reușit să fie calculat prejudiciul adus statului în urma licitațiilor trucate. Avocatul Gheorghe Amihalachioaie spune însă că prejudiciul adus statului vehiculat de procurori ar fi de 150 de milioane de lei.

„Din câte vorbeau procurorii, prejudiciul total adus statului în acest dosar ar fi de 150 de milioane de lei. Trebuie să citesc însă analiza contabilă să aflu mai multe detalii”, a afirmat avocatul pentru Sănătate INFO.

 Concursuri aranjate sau directori „clarvăzători”. Unele spitale au încheiat contracte pentru anumite procurări de milioane înainte ca să afle rezultatele 

Potrivit CNA, acum în dosarul licitațiilor trucate în sistemul medical figurează 20 de învinuiți și 40 de bănuiți. Dintre aceștia, doar omul de afaceri Tudor Ceaicovschi se mai află în arest preventiv la Penitenciarul Pruncul. Acesta ar urma să fie eliberat pe 10 septembrie și nu va mai putea fi pus în arest preventiv, pentru că atunci expiră termenul limită de arest preventiv prevăzut de lege. Acesta este de jumătate de an, în cazul ilegalităților considerate mai puțin grave.

Totodată ieri judecătorii i-au schimbat măsura de arest la domiciliu fostului ministru al Sănătății, Andrei Usatîi. Acesta este acum sub control judiciar, ceea ce înseamnă că fostul demnitar poate merge unde vrea,, dar nu poate părăsi țara și are obligația să se prezinte la audieri ori de câte ori e citat.

Amintim că anterior procurorii spuneau că dosarul licitațiilor trucate urma să ajungă pe masa judecătorilor până la sfârșitul lunii august, lucru care nu s-a întâmplat. Procurorii anunță un nou termen, sfârșitul lunii septembrie.

Dosarul a fost pornit încă în luna noiembrie anul trecut, dar a fost făcut public abia în aprilie curent, atunci când mai mulți funcționari din domeniul sănătății au fost reținuți de CNA, iar ulterior puși sub învinuire. Mulți dintre ei sunt acuzați de depășirea atribuțiilor în serviciu, corupere activă și pasivă.

 

  Citește la aceeași temă: