Autor: Irina Papuc

Nemulțumiri și indignări printre distribuitorii de dispozitive medicale. Mai mulți importatori nu sunt de acord cu rezultatele unei licitații privind procurarea mai multor dispozitive radiodiagnostice pentru spitale. Aceștia spun că în urma licitației câștigător a fost desemnat ofertantul cu cel mai mare preț, iar diferența este de 18 milioane de lei. Distribuitorii i-au trimis și o scrisoare premierului în care se plâng de faptul că „statul a fost furat pe timp de arșiță”.

Licitația pentru cele 18 dispozitive radiodiagnostice digitale a fost organizată pe 16 iulie la care au participat cinci agenți economici – M Inter-Farma SRL, Imunotehnomed SRL, Intermed SRL, Neotec SRL și Vitasdancom SRL. Ofertele de prețuri au variat foarte mult, de la 40 de milioane de lei, până la 56 de milioane de lei. Prețul unui singur dispozitiv trece de două milioane. Deși restul companiilor au prezentat oferte de prețuri mai mici, câștigător a fost desemnat Intermed SRL, care a prezentat cea mai scumpă ofertă – de aproape 56 de milioane de lei, cu TVA inclus. În oferta acestora se mai precizează că dispozitivele urmează să fie cumpărate din Franța și este un model Brivo DRF, care suportă o capacitate de 185 de kilograme, este ușor de utilizat, poate stoca peste 15 mii de imagini, iar una este gata în zece secunde.

Acest model ar utiliza sistemul digital de raze x GE XR6000, care implică mărimea detectorului digital de 40X40 de centimetri, cu matricea activă de 2020X2020 de pixeli. Acestea ar fi unele dintre caracteristicile pe care le-a respectat acest agent economic. Celelalte echipamente propuse erau din Germania, Japonia, SUA și Italia și au anumite avantaje față de acest model, dar au căzut la aceste caracteristici.

█ Dispozitivele medicale care se vor produce în Moldova vor trebui să dețină obligatoriu marcaj de conformitate, fie CE sau marca națională - SM 

Președintele Asociației Producătorilor și Furnizorilor de Dispozitive Medicale, Stanislav Lisnic, a scris într-o adresare către CNA și premierului, Iurie Leancă, că Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale și Agenția de Achiziții au luat parte la o schemă frauduloasă de spălare a banilor publici. Aceștia cer ca CNA să investigheze cazul și să facă tot posibilul ca banii să rămână în visteria statului.

De cealaltă parte, Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale a explicat că un grup de lucru format din specialiști cooptați a ales oferta care corespundea cerințelor tehnice și că nu poate să dea alte comentarii până la decizia finală a Agenției de Achiziții Publice, care trebuie să aprobe rezultatul licitației.

Agenții economici care nu au câștigat licitația spun însă că nici măcar nu au primit un răspuns de la Agenție în privința refuzului ofertei, deși au trimis nenumărate scrisori, iar asta nu ar fi pentru prima oară.

„De fiecare dată mă confrunt cu această problemă. Nu mi se răspunde la scrisorile pe care le transmitem și în care solicităm expunerea motivelor de refuz a ofertelor”, spune Andrei Botnaru, director al unei companii importatoare de dispozitive medicale.

Agenții economici sunt nemulțumiți de faptul că Intermed este compania câștigătoare și cred că acest lucru s-ar întâmpla mai mult din cauza relațiilor acestui agent economic. Compania, spun ei, ar fi condusă din umbră de Tudor Ceicovschi, director al GBG SRL Moldova. Acesta a fost implicat anul trecut în scandaluri tot legate de licitații.

█ Importatorii de utilaje medicale se plâng că nu pot livra spitalelor utilajele procurate în valoare de milioane de lei, din cauza că li se cer certificate de conformitate europeană 

Cele 18 dispozitive radiodiagnostice digitale vor ajunge în spitalele din Moldova, iar procurările s-au făcut din banii CNAM, din fondul de dezvoltare. Proiectul care a prevăzut procurarea acestora indica o sumă disponibilă de 51 de milioane de lei, ceea ce înseamnă că achiziția a fost mai scumpă cu 4 milioane.

Legea achizițiilor publice prevede că organizatorul licitației trebuie să ia în calcul cea mai avantajoasă ofertă din punct de vedere economic. Aceasta ar însemna cel mai redus preț, dar și calitate. Acestea nu se respectă însă de foarte multe ori. Ultima oară când au fost procurate aparate radiodiagnostice pentru spitale, bugetul a fost prejudiciat cu 20 de milioane de lei, a stabilit un raport al Curții de Conturi din 2011.

 

 Articole relaționate:

Utilaje vechi de patru decenii în spitalele din Moldova. Cea mai rea situație – Hâncești, Sângerei, Orhei, Criuleni

Top 10 cele mai periculoase tehnologii medicale pentru anul 2014. Dispozitivele cu alarmă sunt primele în top 

Toate dispozitivele medicale vor fi trecute într-un sistem informațional, prin intermediul căruia va fi monitorizată calitatea lor și starea de uzură