Autor: Irina Papuc

Ministerul Sănătății se întoarce a treia oară la proiectul de elaborare a Codului Sănătății. Fiecare ministru însă ține să schimbe componența grupului de lucru, ceea ce face ca lucrurile să stagneze.

Ministerul Sănătății promitea să avem un Cod al Sănătății la începutul anului 2014, încă pe vremea ex-ministrului, Andrei Usatîi. Documentul însă a fost lăsat baltă, chiar după primele ședințe, chiar dacă au fost cooptați specialiști din afara țării care erau dispuși să ne ajute să elaborăm legi bune. După venirea lui Mircea Buga în calitate de ministru componența vechiului grup de lucru a fost modificată, printr-un ordin semnat în luna martie. Astfel, munca la Codul care avea menirea să înglobeze toate legile din Sănătate a pornit de la zero. Acum câteva zile și ministrul Ruxanda Glavan a anunțat că autoritatea se întoarce la inițiativa de a definitiva Codul Sănătății. Și de această dată componența grupului de lucru a fost schimbată. Deși, lucrurile tot au bătut pasul pe loc, autoritatea și-a exprimat asigurarea că documentul va fi gata până la sfârșitul acestui an, adică în următoarele trei luni.

Experții însă sunt mult mai sceptici și prognozează un termen de aproximativ patru-cinci ani.

„Dacă ne dorim un Cod complex, ca cel al Sănătății din Franța, bunăoară, atunci va fi nevoie de mult mai mult timp. Eu cred că aproximativ patru-cinci ani. Acest lucru este aproape irealizabil în câteva luni”, și-a expus opinia expertul în sănătate Ghenadie Țurcanu. Potrivit expertului, până acum, juriștii Ministerului Sănătății au reușit să reglementeze, prin aspect juridic, drepturile pacienților la Sănătate, un domeniu în care există prea puțină claritate acum.

Despre un Cod al Sănătății se vorbește din iulie 2013, iar primul termen de elaborare și prezentare pentru dezbateri publice a fost decembrie 2013. Ulterior, în luna iulie a anului trecut, Ministerul Sănătății a propus spre dezbateri publice un proiect de modificare a Legii Ocrotirii Sănătății, fără să se ia în calcul un eventual Cod unde să fie înglobate toate legile din Sănătate. Proiectul legii a fost însă atât de prost elaborat încât a fost criticat dur de societatea civilă și ulterior s-a renunțat și la acest document.

În consecință, ne conducem și acum de documente învechite care conțin prevederi contradictorii. Legea Ocrotirii Sănătății, de exemplu, a fost elaborată acum 20 de ani, iar Legea privind drepturile și responsabilitățile pacientului are deja zece ani.

Într-un raport privind evaluarea legislației din domeniul sănătății, al cărui a fost juristul Iurie Cuza, se preciza că „majoritatea absolută a actelor normative suferă la capitolul coerenţă logică, formulare şi limbaj”.

 „Vorbind despre legislaţia RM în domeniu sănătăţii trebuie să evidenţiem probleme de natură sistemică. Legislaţia ce guvernează sănătatea publică este dispersată în mai multe acte legislative concepute în diferite perioade ale statalităţii, fiecare purtând amprenta stării sociale, înţelegerii perspectivelor de guvernare şi filosofiei juridice ale timpului său. Deşi în legile de baza din domeniu (în primul rând, Legea Ocrotirii Sănătăţii nr. 411 din 28.03.1995 )s-a intervenit cu numeroase modificări, aceasta nu a schimbat esenţial situaţia, or modificările ca regulă sunt dictate de conjunctura operaţională şi politică şi urmăresc scopuri tactice. Lipseşte abordarea integră a legislaţiei ca a unui organism complex, ce se află în dinamică permanentă. Se formează un conveier de edictare a normelor, majoritatea din ele fiind material de umplutură ce nu produce efect regulatoriu. Tehnica expunerii şi redactării este încă o lacună comună a actelor normative”.

 

 Articole relaționate:

Ministerul Sănătății revine la cel mai important document din sistemul ocrotirii sănătății, după ce a fost „îngropat” de fosta conducere

Vor să facă în câteva zile, ceea ce n-au reușit în câțiva ani. Ministerul Sănătății vrea să elaboreze în șase zile un Plan de Acțiuni pentru Strategia Resurselor Umane în domeniu 

O nouă lege, aceleași gropi. Ministerul Sănătății creează a doua oară un document plin de greșeli și cu norme confuze