Autor: Sorina Bujarov

După scandalul cu ministrul Sănătății, directorul Institutului Mamei și Copilului Ștefan Gațcan a intrat în vizorul CNI. Astăzi Comisia Națională de Integritate a decis inițierea unei proceduri de control pe numele acestuia. Gațcan este bănuit că ar fi omis să indice în declarația sa de venit un apartament, trei mașini și faptul că deține cotă-parte dintr-o Societate pe Acțiuni.  

„Directorul Institutului Mamei și Copilului nu a declarat un apartament de pe strada Cuza Vodă, nu a declarat dreptul de folosință asupra a trei unități de transport, precum și cota parte din capitalul social a unei Societăți pe Acțiuni. Acest lucru a servit drept temei pentru inițierea controlului. În cazul în care se va depista și alte încălcări, rezultatele controlului vor fi propuse pentru examinare, după care comisia se va expune cu privire la actul de constatare”, a declarat Anatolie Donciu, președintele CNI.

 CNI s-a apucat să verifice responsabilii din Sănătate. Patru vicedirectori din Chișinău, bănuiți de mai multe încălcări 

De cealaltă parte, Ștefan Gațcan susține că, de fapt, a declarat tot ce-i aparține și nu îi este frică de controlul inițiat de responsabilii de la CNI.

„Mașină personală nu am, eu circul cu a soției, iar la serviciu cu automobilul spitalului – asta doar în orele de muncă, că avem un automobil cu care circulă și contabilul și mai mulți angajați. În ceea ce ține de apartamentul de pe Cuza Vodă, el este al fostei mele soții. Eu acum sunt căsătorit a doua oară și am doi copii. Abia îmi construiesc apartamentul, pentru care am luat de la bancă un credit ipotecar. Acest lucru nu trebuie să trezească suspiciuni, deoarece am activat 30 de ani în medicină, ar trebui și eu să-mi permit ceva. Cred că rezultatele comisiei o să arată că nu ascund nimic”, a afirmat pentru Sănătate INFO directorul Institutului Mamei și Copilului.

 Un responsabil din Sănătate, bănuit că ar fi favorizat activitatea unor firme private, în defavoarea intereselor publice 

În ceea ce ține de cota-parte la o Societate pe Acțiuni, Gațcan a precizat că deține 35% din acțiunile unei clinci private de profil ginecologic din Capitală, nimic altceva. Acestea însă au fost incluse în declarația de venit, a precizat managerul Institutului Mamei și Copilului.

Am verificat și noi declarația de venit a lui Ștefan Gațcan pentru anul 2013 și, într-adevăr, în document se regăsesc date despre cele 35% de acțiuni din Clinica Extramed, care valorează peste 138 de mii de lei. Pe lângă aceasta, în 2013 Gațcan a câștigat din salariul de director 163,424, iar din activitatea didactică – 13.668 de lei. Apartamente sau mașini în declarație nu sunt indicate, deoarece, explică Gațcan „abia recent și-a cumpărat apartamentul, care e încă în construcții”. 

 

█ Articole relaționate:

Dosarul licitațiilor trucate // Unul dintre bănuiți a avut nevoie de îngrijirea medicilor de la Urgență, după ce

Ex-ministrul Sănătății, Andrei Usatîi și directorul Spitalului de Urgență, Gheorghe Ciobanu mai rămân în izolator 

Fostul ministru al Sănătății, transferat în penitenciar, iar directorul Agenției Medicamentului - cercetat, în continuare, la domiciliu