Autor: Irina Papuc

După ce au investit 300 de milioane de lei în reparație și niște echipamente, blocul nr.4 al Institutului de Medicină Urgentă este închis și acum pentru pacienți. Aici deocamdată nu a călcat picior de bolnav și asta pentru că mai sunt multe de făcut. Și asta nici măcar nu e partea cea mai proastă a lucrurilor – autoritățile intenționează să mai aloce bani pentru alte reparații. Ministerul Sănătății deja a anunțat organizarea unui tender.

Blocul nr. 4 de la Institutul de Urgență a fost inaugurat oficial acum un an, cu mare fast și lozinci politice. Timpul a trecut, iar acolo nu s-a mai făcut nimic din ce s-a promis, iar pacienții așa și se îmbulzesc uneori și pe holurile blocurilor vechi ale Institutului de Urgență, atunci când saloanele sunt arhipline. Aici n-a fost trecut niciun pacient, deși fosta conducere dădea asigurări că acest lucru se va întâmpla în luna decembrie. Uluitor este că pentru a fi gata să primească pacienți, noul bloc trebuie să mai treacă printr-o serie de renovări, cu cheltuieli de milioane.

Conform unor documente de licitație, Ministerul Sănătății s-a angajat ieri să organizeze tenderul pentru renovarea blocului nr.4 și blocului de reanimare. Șef al grupului de lucru a fost desemnată Valentina Rotaru, viceministrul Sănătății. Rotaru nu a explicat de ce este nevoie de renovarea unui bloc care deja a costat cu dotare parțială 300 de milioane de lei.

„Reconstruirea urmează să se facă în temeiul prevederilor Legii Bugetului de Stat pentru 2015” a răspuns aceasta. Conform documentației pentru cele două blocuri sunt alocate alte 2,5 milioane de lei. Termenul limită de depunere a ofertelor este 18 noiembrie.

Până atunci, blocul renovat și deschis cu mare fast pentru presă, va rămâne închis și asta pentru că mai sunt multe lucruri de făcut. În afară de faptul că lipsește tehnica medicală nu se știe ce secții vor funcționa aici. Și asta pentru că socoteala de acum un an nu corespunde cu cea de acum.

„Unele secții sunt dotate în proporție de 80 la sută. Pentru altele încă nu există nicio claritate. Nu știm ce secții vor fi deschise acolo. Se vorbește că va avea loc comasarea cu Spitalul Clinic de Traumatologie, așa că este neclar acum”, spune responsabilul de partea tehnică, Gheorghe Gorceag. El spune că este greu de prognozat de câtă tehnică mai este nevoie pentru acest bloc, însă cert este că mai sunt multe lucruri de făcut.

„De exemplu în unele state este stabilit un număr de 16 aparate pentru un pat de terapie intensivă, pentru altele din UE se recomandă cel puțin opt aparate. Având în vedere situația economică din Republica Moldova ar fi necesar patru aparate pentru un par de terapie intensivă, aici vorbim despre perfuzor, electrocardiograf, aparat pentru măsurarea neinvazivă a tensiunii arteriale. Este nevoie de o instalație de gaze medicale. Este mult de lucru”, a adăugat acesta.

La începutul acestei săptămâni premierul în exercițiu a efectuat o vizită în acest bloc pentru a vedea care este capacitatea operațională a acestuia. Directorul instituției Mihai Ciocanu a declarat că aici mai este nevoie de instalarea sistemului de ventilare, dar și de electricitate, ceea ce înseamnă că aparatele nici n-au putut fi folosite până acum. 

Amintim că blocul nr.4 de la Institutul de Urgență a stat 20 de ani în paragină, însă după mai multe injectări de bani, care se cifrează la 300 de milioane de lei, încăperea a fost renovată. Autoritățile s-au grăbit să-l inaugureze oficial, deoarece era în plină campanie electorală.

 

 Articole relaționate:

Inaugurarea unui bloc fără pacienți. Doctorilor li s-a spus care a fost cel mai bun Guvern și cum trebuie să voteze 

Reforme, cu bani de la români. Cu ce promisiuni a venit ministrul Bănicioiu la Chișinău

Au economisit bani ca să-și poată construi un sediu, dar au lăudat pentru acest lucru Guvernul. Angajații Stației Zonale de Urgență „Centru” s-au mutat azi la casă nouă