Autor: Sorina David

Sărbătoare mare pentru angajații Stației Zonale „Centru”. Au trecut la casă nouă, după aproape zece ani de așteptare. În toată această perioadă s-au perindat prin sediile mai multor instituții medicale. De-acum încolo, vor avea propriul lor sediu, inaugurat astăzi cu mult fast. La eveniment a participat toată floarea sistemului medical și diverși politicieni.

Trebuie să menționăm că în noul sediul vor munci și angajații Serviciului Medical de Urgență și Descarcerare și Reanimare 112. Zilele trecute Guvernul și-a asumat răspunderea să-l pună în aplicare legea care vizează acest domeniu. 

Noul bloc al Stației Zonale „Centru” are patru etaje și se află vizavi de Centrul Republican de Diagnosticare Medicală. În următoarele zile aici urmează să se mute angajații stației, care până acum au stat „în chirie” la mai multe instituții medicale din țară. Potrivit medicului șef al Stației Zonale „Centru”, aproape zece ani angajații stației au trebui să se mute dintr-o instituție medicală în alta, deoarece nu dispuneau de o clădire proprie. Din acest motiv, inaugurarea noului sediu a fost așteptată în special de angajații Stației Zonale „Centru”, toți prezenți la ceremonia de deschidere.

„Am stat la gazdă până acum. Inițial am muncit în Spitalul Clinic Republican, acolo am fost mutați de la un etaj la altul de mai multe ori. După aceasta ne-am mutat la Policlinica Cardiologică, unde am muncit până acum”, a declarat pentru Sănătate Info, medicul-șef al Stației Zonale „Centru”, Iurie Crasiuc. 

Deși evenimentul era programat pentru ora 11, acesta a început cu aproape jumătate de oră întârziere. Toți îl așteptau pe liderul PLDM, Vlad Filat. Discursul medicului-șef a fost și el pe măsura așteptărilor. Acesta a vorbit mai mult despre meritele Guvernului Filat, decât despre importanța construcției noului sediu.

 Blocul Chirurgical modern de la Spitalul Clinic Republican, inaugurat cu mare fast. Construcția și dotarea lui a costat 40 de milioane de euro. Evenimentul medical s-a transformat în unul electoral 

„Să recunoaștem că nu a fost o cale ușoară pentru realizarea acestui proiect, dar ambițiile Guvernului Filat, ale colectivului, ale Ministerului Sănătății au permis ca acest proiect să devină realizabil”, a declarat în discursul său Iurie Crasiuc.

Despre noua clădire, Crasiuc s-a limitat doar la câteva fraze: ”Centrul va dispune de un sistem de monitorizare a serviciului de urgență. Acesta va dispune de serviciu tehnic gospodăresc mai performant și desigur va dispune de un centru de instruire dotat după ultima tendință în medicină, ceea ce va spori calitatea asistenței medicale de urgență”, a mai adăugat acesta pe lângă șirul de mulțumiri și laude.

Următorul a luat cuvântul Ministrul Sănătății, Andrei Usatîi. Și el a vorbit mai întâi despre meritele ministerului și cele ale Guvernului Filat privind modernizarea sistemului de sănătate din țară.

„Doar un an în urmă a început acest proiect care se încadrează perfect în Strategia de Dezvoltare a Sistemului Sănătății elaborat încă în 2010 de către Prim-ministrul Vlad Filat și echipa care am contribuit la întocmirea acestui proiect mare. De la lansarea acestei strategii am și început apropierea Republicii Moldova, a sistemului sănătății din țara noastră de Uniunea Europeană, prin acțiuni concrete. Ne-am modernizat echipamentul am perfecționat personalul medical pentru a face față rigorilor crescânde a populației noastre”, a declarat Usatîi.

Despre noul sediu, ministrul a adăugat că în incinta lui se vor afla și angajații Serviciului Medical de Urgență de Descarcerare și Reanimare -112.

„Serviciul Medical de Urgență de Descarcerare și Reanimare este unul recunoscut în lume. Recent la Guvern a fost luată decizia de a implementa acest serviciu integrat 112 pentru țara noastră. Acesta prevede crearea unui sistem de monitorizare a ambulanțelor, prin sistem GPS, un dispecerat general comun, care ar exclude orice incertitudine în recepționarea și trimiterea în misiune a personalului medical. Toate acestea ar urma să fie amplasat în acest sediu frumos”, a spus Andrei Usatîi.

Astfel, împreună cu cei 60 de angajați ai Stației Zonale „Centru”, aici ar urma să fie mutați alți 14 angajați, printre care dispeceri, care vor prelua apelurile pompierilor și poliției, medici, specialiști în IT, mecanici și alții.

█ Proiecte grandioase, discutate pe jumătate. Ministerul Sănătății nu arată partea confuză a reformei. Unele spitale ar trebui construite din temelii, iar medicii nu știu unde vor activa peste cinci ani 

Tot în cadrul evenimentului, responsabilii Sindicatului „Sănătatea” au înmânat diplome de onoare angajaților Stației Zonale „Centru” pentru devotamentul profesional și activitate îndelungată. Totodată, vicepreședintele Sindicatului a atenționat responsabiliii Ministerului Sănătății că asemenea condiții trebuie create pentru toți angajații din sistemul medical, nu doar pentru cei din Chișinău.

„Au fost create condiții excelente, condiții decente de muncă pentru colectivul Stației Zonale „Centrui”. Am dori, domnule ministru, ca asemenea condiții să fie create în toate stațiile din întreaga republică. Sperăm ca acest lucru să se întâmple în timpul apropiat. Mă închin în fața celor ce muncesc la urgență, pentru că ei într-adevăr muncesc în condiții extreme, unde viața este pusă în pericol”, a declarat Mihail Dudca.

Discursurile pline de laude au durat aproape o oră, după care organizatorii evenimentului au tăiat panglica și au permis intrarea în clădirea nou-nouță. Și aici ministrul Sănătății a fost de nedespărțit de liderul PLDM. Aceștia împreună au vizitat birourile și au explicat cum serviciul de urgență ar urma să activeze de acum înainte. În timp ce ministrul Sănătății a declarat că Stația Zonală va începe să funcționeze deja după standartele europene, datorită utilajului cumpărat și amenajat în noul centru, angajații stației Zonale spun că doar sediul s-a schimbat, în rest, vor munci la fel ca până acum.

„Doar clădirea, mobila și calculatorul este nou. Vom munci așa cum am muncit până acum. Desigur că lucrurile se vor schimba din moment ce aici va fi creat dispeceratul centralizat al serviciului 112, însă până atunci muncim la fel ca înainte. Nici sistemul de monitorizare prin GPS nu e nou, se lucrează cu el de aproape doi ani”, a afirmat pentru Sănătate Info Vadim Alexei, specialist IT în cadrul Stației Zonale „Centru”.

Potrivit Ministerului Sănătății, costul construcției Sediului Administrativ al Stației Zonale „Centru” este de 24 de milioane de lei. Medicul șef al stației spune însă că pe lângă acești bani, s-a cheltuit suplimentar pentru utilaj și mobilier aproape trei milioane de lei. Deși ministrul Sănătății laudă Guvernul Filat pentru construcția acestui sediu, toate cheltuielile pentru construcția și dotarea noului bloc au fost acoperite de însăși Stația Zonală „Centru”.

„Toați banii investiți în construcția și dotarea acestui centru i-am oferit noi. Timp de zece ani de activitate, am reușțit să facem economii. Contribuția Guvernului a constat în includerea construcției acestui sediu în Programul național de dezvoltare a asistenței medicale de urgență pentru anii 2011- 2015. Ei au creat cadrul legal ce a permis construcția acestui centru”, a declarat Irurie Crasiuc.

 

 

 Articole relaționate:

Lipsă de ambulanțe și echipe specializate la stațiile zonale de urgență. Medicii generalişti sau felcerii intervin chiar și în cazurile bolnavilor cu probleme psihice 

Serviciul Salvării, asaltat de apeluri mai puțin urgente. „În multe raioane, după ora 15:00, oamenii sunt îndemnați să apeleze direct la 903” 

Replica Miinisterului Sănătății: Statul nu are 2,6 miliarde de lei pentru reabilitarea serviciului de Urgență 

Serviciul de Urgență din Moldova va avea două aeroambulanțe pentru transportarea pacienților în stare gravă. Deocamdată însă elicopterele nu sunt dotate corespunzător și nici banii nu au fost alocați