Autor: Irina Papuc

Ministerul Sănătății a lansat astăzi discuții publice cu directorii de spitale, cu președinții de raioane, precum și cu experții din cadrul Organizației Mondiale a Sănătății în privința proiectelor de regionalizare din zona de nord a țării, crearea unui serviciu de îngrijiri de lungă durată și descentralizarea serviciului de chimioterapie. În timp ce ministrul Sănătății ne asigură că vom avea în cel mai scurt timp servicii medicale de calitate, experții străini spun că Moldova trebuie să-și construiască spitalele din temelii, pentru că în starea lor actuală nu sunt bune la nimic.

Ministrul Sănătății, Andrei Usatîi, a comunicat presei că proiectele susținute de Banca Mondială sunt cruciale pentru  dezvoltarea sistemului de sănătate din Republica Moldova. „ Urmează să asigurăm acces echitabil tuturor persoanelor la tratament, prin dezvoltarea lor cât mai aproape de locul de trai al pacientului. Totodată, este importantă continuitatea serviciilor medicale și după externarea din spital. Acum pacientul dispare din vizorul asistenților, de aceea rata de readmitere în spitale este foarte ridicată”, a precizat Andrei Usatîi, făcând referire la cele trei studii deja existente privind regionalizarea spitalelor în zona de nord, descentralizarea serviciului de chimioterapie și dezvoltarea serviciilor de lungă durată.

Ministrul este sigur că într-un an si jumătate primul spital regional ar putea fi gata și resurse financiare ar fi suficiente. Pe de altă parte, consultantul pentru asistența tehnică în regionalizare de la Banca Mondială, James Cercone, spune că Moldova are nevoie de foarte mulți bani pentru a pune în practică aceste proiecte ambițioase.

„În Republica Moldova există aproape 73 de spitale care fac de toate. În toate există, spre exemplu, maternități, care au mult mai puține nașteri decât prevăd normele Organizației Mondiale a Sănătății. În același timp nu există spitale specializate într-un anumit profil, iar mulți oameni sunt internați în spitale, chiar dacă ei nu au nevoie de internare, astfel cei cu cazuri grave și mai puțin grave stau în același spital. Regionalizarea prevede că la Edineț ar putea construit din temelii un spital pentru cazuri acute, el nu poate fi reparat, trebuie construit din temelii”, afirmă Cercone.

În același timp, spune expertul, la Ocnița, Dondușeni și Briceni vor activa centre de maladii cronice. James Cercone susține că și ele ar trebui reconstruite în totalitate, însă se admite folosirea clădirilor cu o reparație minuțioasă. Construcția unui singur centru ar costa până la 2 milioane de euro.

Între timp, directorii spitalelor vizate în reformă spun că nu știu ce se va întâmpla în următorii cinci ani cu angajații lor. „În spitalul nostru sunt angajați peste 400 de oameni, dintre care 78 de medici. Am avut o discuție cu reprezentanții de la Ministerul Sănătății care ne-au anunțat în ce va costa reforma. Sper că medicii cu profil chirurgical vor fi angajați la Edineț, iar restul probabil vor fi recalificați în îngrijitori de lungă durată. Nu știm cu siguranță ce se va întâmpla. Aceste aspecte trebuie discutate atent. Recalificarea nu e un lucru ușor”, spune Claudia Veltman, directoarea Spitalului raional din Briceni, care ar urma să fie transformat în centru de maladii cronice.

Regionalizarea spitalelor din zona de nord prevede construirea din temelii a unui spital performat pentru cazuri grave la Edineț, iar la Briceni, Ocnița și Dondușeni urmează să fie dezvoltate centre de maladii cronice. Reprofilarea implică și reorganizarea funcțiilor în concordanță cu profilul și specializările noilor spitale. Într-un raport al experților străini se menționează că 190 de specializări ar fi în surplus, iar alte 150 lipsesc.

Decentralizarea serviciului de chimioterapie este un alt proiect care urmează a fi implementat în următorii ani. Proiectul prevede dezvoltarea a cinci centre de chimioterapie, unul la Chișinău, Bălți, Edineț, Comrat și Tighina. Crearea centrelor de îngrijire de lungă durată este un alt proiect în dezvoltare, care prevede crearea secțiilor de geriatrie și gerontopsihiatrie. Toate aceste proiecte sunt susținute de Banca Mondială, în cadrul serviciului „Servicii de Sănătate și Asistență Socială”.

 

Articole la aceeași temă:

Experții francezi propun modele de descentralizare a serviciului de chimioterapie în Moldova. Pentru realizarea planurilor lor sunt necesare milioane de euro 

Reconfigurare radicală a serviciilor medicale în nordul Moldovei, propusă de experții străini și moldoveni. Directorii de spitale nu sunt pregătiți să accepte schimbările