Autor: Irina Papuc

Cinci centre de chimioterapie construite din temelii, 269 de paturi pentru internare, program individual de tratament pentru fiecare bolnav de cancer, tehnică nouă și izolare fonică cu asigurarea ventilării. Așa ar trebuie să arate, în viziunea unor experți francezi, centrele de chimioterapie pentru bolnavii de cancer din Moldova. Ei au elaborat un raport final pentru Ministerul Sănătății în care propun descentralizarea serviciului prin crearea mai multor centre. Au calculat totul - începând cu prețul proiectării unei clădiri, construcția și dotarea ei, salarizarea personalului medical și chiar costurile pentru o singură procedură de chimioterapie.

Experții francezi au decis că pentru Republica Moldova cel mai bun model de descentralizarea a serviciului de chimioterapie ar presupune dezvoltarea a cinci centre, unul în centrul țării - la Chișinău, două în partea de nord – la Bălți și Edineț și două la sud - la Comrat și Tighina. Astfel, susțin experții, mai mult de jumătate din populație (57%), sau 1,9 milioane de oameni vor trăi la mai puțin de 40 de kilometri de o unitate de chimioterapie.

În total, sunt estimate 325 locuri de ambulatoriu și 269 de paturi, cu o durată medie de ședere de cinci zile. Cea mai mare unitate ar putea fi la Chișinău, unde vor fi concentrate 112 paturi pe o suprafață de 990 de metri pătrați, 66 de paturi la Bălți, 39 la Comrat și 34 la Tighina, acestea din urmă urmând a fi proiecte pentru 600 și 400 de metri pătrați.

Fiecare pacient ar urma să aibă o cabină izolată, cu baie și scaun rulant, să existe o ventilare suficientă ca să înlăture orice miros și izolare fonică pentru a-l proteja de gălăgie. Saloanele ar urma să fie dotate cu lumină care se va regla după intensitate, iar podeaua să fie rezistentă la diverse soluții chimice.

Construcția din temelii a clădirilor, plus dotarea necesită sume fabuloase de bani. Numai pentru centrul de excelență care ar urma să fie deschis la Chișinău sunt necesari 1, 8 milioane de dolari, dintre care peste 600 de mii numai pentru echipamentele medicale, iar alte 40 de mii două mașini ale echipelor mobile.

Pentru centrele de nivelul doi ar fi necesari 1,1milioane de dolari și alte 600 de mii pentru centrele de nivelul trei. Cei mai mulți banisunt necesari pentru construcție, proiectare și utilare. Deoarece sumele sunt prea mari pentru autorități experții propun lansarea unui parteneriat public-privat.

Nu doar lipsa banilor constituie cea mai mare problemă, lipsa specialiștilor este un al impediment. Conform calculelor experților, numai în centrul de excelență ar urma să muncească aproape 28 de specialiști. Ei  s-au gândit și unde ar putea fi trimiși la stagii viitorii angajați. Astfel, reieșind din suprafața și numărul de locuitori aceștia ar putea alegeuniversitățile de Medicină din Angers, Rennes, Nantes și Brest din Franța. Un specialist al Centrului de excelență din Chișinău ar putea fi remunerat cu un salariu lunar de 400 de dolari, iar o asistentă – cu 260 de dolari.

Autorii raportului de descentralizare a serviciului de chimioterapie au stabilit și care ar putea fi taxele plătite de pacienți. Costurile pentru o ședință de chimioterapie ar putea ajunge la 12 dolari, dar fără a fi inclus prețul la medicamente, care vor fi și cele mai costisitoare. Costul unei sesiuni complete care ar putea dura și șase luni ar putea varia de la 3.000 de dolari și trece chiar peste 7.000 de dolari, în funcție de tipul de cancer.

Raportul final „Descentralizarea serviciilor de chimioterapie și radioterapie în cadrul asistenței spitalicești” a fost finalizat în luna iulie din sursele Băncii Mondiale și este efectuat la solicitarea Ministerului Sănătății, care urmează să se pronunțe asupra lui.

În Republica Moldova chimioterapia poate fi făcută doar la Institutul Oncologic din Chișinău și într-o singură secție din Spitalul din Bălți. Anul trecut s-au tratat prin chimioterapie peste 12 de oameni.

 

Articole relaționate:

Celulele cancerigene se înmulțesc datorită unei proteine, necunoscută până acum. Oamenii de știință au aflat cum o pot distruge 

 Peste 90% dintre pacienții cu cancer de testicule reușesc să învingă boala 

Reconfigurare radicală a serviciilor medicale în nordul Moldovei, propusă de experții străini și moldoveni. Directorii de spitale nu sunt pregătiți să accepte schimbările