Autor: Irina Papuc

De la Drumuri și Căi Ferate, la Medicamente. Nu este vorba doar despre Vladislav Zara, actualul director al Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, dar și despre actualul său coleg – Ivan Antoci. Dacă Zara a venit de la Gări și Stații Auto, colegul său Antoci, care ocupă acum funcția de vicedirector la Agenția Medicamentului, a fost vicedirector și apoi director interimar la Căile Ferate din Republica Moldova.

Ivan Antoci, fostul director interimar de la Căile Ferate, este acum șef pe achiziții la Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale. Acesta este al patrulea vicedirector, numit la Agenție, de când a fost schimbată conducerea acesteia. Antoci a declarat pentru Sănătate INFO că se descurcă la Agenție, tocmai pentru că la Căile Ferate făcea achiziții și știe ”ce înseamnă acest lucru”.

„Am fost vicedirector pe probleme sociale la Căile Ferate, știți că în componența acestora intră și câteva spitale. Știu foarte bine ce înseamnă medicină, achiziții publice, deoarece cu asta m-am ocupat până acum”, ne-a spus vicedirectorul. Antoci, la fel ca și colegul său, Victor Saghin, s-a arătat deranjat când a fost întrebat unde este CV-ul său și de ce nu este făcut public.

„L-am prezentat Ministerului Sănătății. Cereți-l de acolo”, a spus acesta și a închis receptorul. Potrivit spuselor lui, Antoci este medic ginecolog de profesie. Ziarul de Gardă a scris în 2014 că înainte de a ajunge la Căile Ferate, Antoci a fost director comercial la firma Biotex-Com, despre care s-a spus că aparţine de fapt lui Oleg Voronin, fiul liderului PCRM, Vladimir Voronin. Înainte de a ajunge la Biotex-Com, Antoci ar fi lucrat la alte două SRL-uri care au legături strânse cu familia Voronin: Metal-Market şi Transline Exim. Anterior, acesta deţinea şi 6,87% din acţiuni la FinComBank. Tot Antoci figura pe lista PDM la alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014.

Deși spune că este vicedirector de câteva luni, pe site-ul Agenției Medicamentului nici nu apare numele lui Antoci. În acest context, amintim că administrația Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale încalcă astfel prevederile Hotărârii de Guvern nr. 188 din 3 aprilie 2012 privind paginile oficiale ale autorităților administrației publice în rețeaua Internet. Documentul prevede la articolul 15 că pe pagina oficială web trebuie să fie publicate „datele cu privire la conducerea autorităţii publice” și chiar mai mult – „declaraţia cu privire la venituri şi proprietate a conducerii autorităţii administraţiei publice”, informație care,  de asemenea, lipsește. 

 

█  Articole relaționate:

Schimbări pe muțite la Agenția Medicamentului. Un vicedirector s-a enervat când a fost întrebat ce studii are 

Directorul Agenției Medicamentului a fost demis. Cine i-a luat fotoliul 

Ruxanda Glavan a semnat un ordin prin care amână regula printre distribuitorii de medicamente