Redactor: Ina Guțu

Datorită medicamentelor și terapiilor revoluționare, descoperite de specialiști de-a lungul timpului, numărul deceselor cauzate de bolile cardiovasculare a scăzut simțitor, speranța de viață în cazul bolnavilor de cancer a crescut considerabil, iar pacienții cu boli cronice se pot bucura de o calitate mai bună a vieții, scrie România Liberă.

Medicamentele și tratamentele inovatorii sunt rezultatul alocării unor bugete în continuă creștere, alocate cercetării de către companiile farmaceutice. Astfel, dacă în anii '90, conform datelor Federației Europene a Industriilor și Asociațiilor Farmaceutice (EFPIA),aceste bugete se ridicau la puţin peste 7 miliarde de euro în Europa și, respectiv, 6 miliarde în SUA, anul trecut în Europa investiţiile au atins cifra de 30 de miliarde de euro, în timp ce în SUA această sumă a depășit 36 de miliarde euro.

Ca urmare a investițiilor majore, numai în Statele Unite  anul trecut au fost aprobate 43 de medicamente noi, cel mai mare număr din ultimii 15 ani la nivel mondial.

Potrivit datelor Asociaţiei Cercetătorilor şi Producătorilor de Medicamente din America, datorită tratamentelor inovatoarii, în perioada 1997-2007 numărul deceselor cauzate de bolile cardiovasculare s-a redus cu 28%, a celor cauzate de HIV – cu 83%, iar rata de supraviețuire a copiilor bolnavi de cancer a crescut de la 57%, pentru cei diag­nosticaţi între 1975-1977, la mai mult de 80%, pentru cei diagnosticaţi în prezent. S-au înregistrat progrese considerabile şi în cazul bolilor invalidante, pacienţii cu artrită reumatoidă având cu 50 la sută mai multe şanse de vindecare, iar cei cu osteoporoză – cu 25 la sută mai puține şanse de a suferi o fractură.

Articole relaționate: