Autor: Irina Miron

În ultimul deceniu numărul moldovenilor care suferă de cancer a crescut îngrijorător și a atins cifra oficială de 45.000 de bolnavi. Cu toatea acestea autoritățile nu au deja de zece ani un Program Naţional de Prevenire și combatere a maladiilor oncologice, care să le permită medicilor să întreprindă măsuri concrete de ameliorare a situației. Astfel, Ministerul Sănătății, dar și Institutul Oncologic organizează campanii scurte de informare a oamenilor, mai ales atunci când în lume sunt marcate zile internaționale de combatere a acestei maladii.

Medicii oncologi spun că lucrează de mai mulți ani la un astfel de proiect, dar că acesta a fost de mai multe ori respins de Guvern, astfel singura soluție pe care o au este să se ghideze după acest document, chiar dacă este neavizat.

Proiectul Programului naţional de prevenire a maladiilor oncologice pentru anii 2014-2018 a fost elaborat încă în 2011 de către responsabilii de la Ministerul Sănătăţii şi Institutul Oncologic. Deja doi ani la rând documentul este respins de Guvern, pentru a fi completat şi rectificat. „Ultima dată a fost întors din cauza unei lacune tehnice la capitolul finanţe. Noi muncim mult de mai mulţi ani, doar că subiectul maladiilor oncologice în Moldova este unul extrem de sensibil”, a declarat pentru SănătateINFO Vasile Jovmir, preşedintele comisiei de profil în oncologie a Ministerului Sănătăţii.

El spune că specialiștii în oncologie se ghidează după acest program până când vor primi toate avizele pozitive din partea tuturor ministerelor, acest lucru le creează însă un şir de probleme, mai ales în accesarea fondurilor europene. „Fără acest program, e greu de lucrat cu Uniunea Europeană. Atunci când solicităm diverse proiecte, suntem refuzaţi pe motiv că nu avem documentul aprobat de Guvern”, afirmă preşedintele comisiei de profil.

Potrivit lui Vasile Jovmir, versiunea redactată a Programului Naţional de Prevenire a Maladiilor Oncologice ar putea ajunge pe masa ministrului Andrei Usatîi la sfârșitul acestei săptămâni. Responsabilii speră că documentul va fi aprobat de Guvern până la sfârşitul anului.

Anterior, autorii programului au primit sugestii şi din partea specialiştilor de la Centrul Naţional de Sănătate Publică. „Varianta care ne-a fost prezentată era axată predominant pe tratamentul cancerului, dar un program naţional bun trebuie să conţină un plan concret de prevenire a maladiei”, spune Nelia Tabuncic, şefa secţiei Controlul Bolilor Netransmisibile din cadrul Centrului Naţional de Sănătate Publică.

Statisticile oficiale arată că peste 45 de mii de moldoveni suferă de cancer. Cei mai mulţi sunt diagnosticați cu cancer mamar, pulmonar şi de piele, iar anual, aproape 6 mii de oameni mor din cauza acestei maladii. Majoritatea cazurilor sunt depistate în stadiile terminale ale bolii.

 

Articole relaţionate:

Opt copii moldoveni vor merge, în premieră, să se trateze de cancer în spitalele din Luxembourg - See more at: http://www.e-sanatate.md/News/456/opt-copii-moldoveni-vor-merge-in-premiera-sa-se-trateze-de-cancer-in-spitalele-din-luxembourg#sthash.4lcpg80p.dpuf