Redactor: Ina Guțu

Oamenii de știință japonezi susțin că au reușit, pentru prima dată în lume, să dezvolte țesut hepatic din celule stem prelevate din sânge uman. Chiar dacă e nevoie de cel puțin 10 ani până când acest ficat uman creat în laborator ar putea fi folosit în schemele de tratament, savanții niponi afirmă că realizarea lor deschide calea altor cercetări ambițioase în acest domeniu, scrie Fox News.

Crearea de organe în laborator ar veni în sprijinul multor pacienți care au nevoie de transplant de ficat, rinichi, inimă sau alte organe, dar nu au găsit încă un donator.

Pentru a dezvolta țesut hepatic, oamenii de știință au folosit celule  iPS, numite și celule stem pluripotente induse, cu proprietăți similare celor embrionare, pe care le-au dezvoltat în așa-numiții ”muguri de ficat”. Aceștia au fost implantați unor șoareci și s-a observat că vasele sangvine umane din celulele stem s-au interconectat cu cele ale rozătoarelor, începând să funcționeze la fel ca  într-un ficat natural.

Takanori Takebe, unul din autorii studiului, susține că această reușită l-a motivat să încerce crearea și a altor organe, cum ar fi plămânii sau pancreasul.

Anterior, în luna aprilie, o echipă de cercetători americani a anunțat că a reușit crearea în laborator a unui rinichi de șobolan funcțional, dar metoda lor a implicat folosirea unui organ prelevat. La rândul lor, britanicii susțin că au obținut anul trecut, în mai, țesut cardiac în condiții de laborator.

 

Articole relaționate:

Un mare pas către crearea pancreasului artificial

Grăsimea extrasă prin liposucţie, cea mai accesibilă sursă de celule stem

Savanții americani elaborează metode de regenerare a funcțiilor celulelor nervoase în cazul unor accidente la coloana vertebrală

Toxinele din ficat ar putea fi motivul oboselii sau chiar al depresiei. Scapă de ele cu ajutorul sucurilor naturale de vară