Autor: Sorina Bujarov

Ministerul Sănătății vrea să modernizeze serviciul de urgență din țară. Instituția a elaborat un Program național în acest sens, care a fost publicat pentru consultări publice. Conform documentului, în următorii patru ani autoritatea intenționează să crească capacitatea de răspuns a serviciului de urgență din țară, să modernizeze infrastructura, să învețe populația cum să acorde primul ajutor medical, dar și să sporească monitorizarea serviciului. Pentru toate astea este nevoie de peste 2 miliarde de lei, jumătate din care Ministerul Sănătății încă nu știe de unde-i va lua. Cheltuielile sunt trecute la costuri neacoperite.

După ce anul trecut ex-ministrul Sănătății Mircea Buga a reformat Serviciul de Urgență, consolidând cele cinci stații zonale AMU într-o singură instituție – Centrul Național de Urgență, actualul ministru Ruxanda Glavan și-a propus să continue reformarea serviciului. De această dată, cei de la minister au elaborat un Plan național de dezvoltare a asistenței medicale de urgență pentru anii 2016-2020.

Principalele obiective incluse în document sunt: creşterea capacităţii de intervenţie a serviciului, diversificarea competenţelor personalului medical, prin instruirea acestora la diferite traininguri, fortificarea și utilizarea activităţilor societăţii civile în instruirea populaţiei pentru acordarea primului ajutor medical, dezvoltarea cercetărilor știinţifice în domeniu, etc.

 Controversata reformă a Serviciului de Urgență a fost pusă în aplicare. O altă instituție medicală și-a început activitatea 

În mare parte însă, activitățile incluse în program nu se deosebesc de cele care există acum. Pe lângă modificările legislative propuse, în document sunt trecute și schimbări de ordin practic, printre care organizarea şi dotarea adecvată a Unităţilor şi Compartimentelor de Primiri Urgenţe, dezvoltarea sistemului de telemedicină şi utilizarea acestuia la nivel prespitalicesc și interspitalicesc, revizuirea indicatorilor de performanţă şi motivarea personalului medical bazat pe rezultate, dezvoltarea serviciului bioingineresc pentru mentenanţa dispozitivelor medicale, crearea unei baze auto centralizată responsabilă de reparaţia și monitorizarea transportului sanitar, etc.

Pentru realizarea acestor activități Ministerul Sănătății are nevoie de 2,5 miliarde de lei. Conform documentului care urmează să fie discutat ulterior la Guvern, cea mai mare sumă – 1,6 miliarde de lei ar urma să fie investită în „Planificarea şi procurarea strategică, în corespundere cu recomandările internaţionale a unităţilor de transport sanitar de tip B şi C, dotate cu dispozitivele medicale necesare pentru acordarea AMU, stabilizarea şi menţinerea funcţiilor vitale ale pacienţilor critici până la transmiterea lor spitalului”.

 Serviciul de Urgență din Moldova urmează să fie reorganizat. Vom avea mai puțini directori și un Centru de Urgență Național. Medicii sunt revoltați că nu li s-a cerut opinia 

În același timp, cu 360 de milioane de lei ar urma să se dezvolte și să se extindă Serviciul SMURD la nivel naţional, 200 de milioane de lei ar urma să fie investiți în dezvoltarea serviciului bioingineresc pentru mentenanţa dispozitivelor medicale, iar cu 74,3 milioane de lei Ministerul Sănătății ar urma să asigurare condiţii adecvate de muncă în instituţiile de asistenţă medicală urgentă.

Din totalul celor 2,5 miliarde de lei necesare pentru realizarea întregului program, peste 1 miliard de lei este trecut la „costuri neacoperite”.

„Finanţarea Programului se va efectua din contul și în limita mijloacelor aprobate anual în bugetul public naţional, precum și din alte surse, în condiţiile legii. Evaluarea suportului financiar pentru realizarea măsurilor incluse în Planul preconizat se va face anual, cu înaintarea propunerilor precizate în proiectul anual al bugetului public naţional pentru sănătate, care vor fi corelate cu volumul fondurilor asigurării obligatorii de asistenţă medicală, respectând limitele cadrului de cheltuieli în vigoare”, se precizează în nota informativă a documentului.

 

█ Articole relaționate:

 Medicii de la Punctul de Urgență Buiucani au sediul într-o piscină nefuncțională, fără apă și căldură 

Replica Miinisterului Sănătății: Statul nu are 2,6 miliarde de lei pentru reabilitarea serviciului de Urgență

Vin, se uită și pleacă. Cum sunt cheltuiți banii publici de către echipele de Urgență din Moldova. O deplasare inutilă ajunge să coste și 400 de lei