Autor: Parascovia Sula

Din luna martie copiii din Moldova ar putea avea un acces mai mare la serviciile medicale. Ministerul Sănătății a elaborat un regulament care îi dă dreptul medicului pediatru să consulte micuții fără ca aceștia să fie văzuți mai întâi de medicul de familie. Autoritatea își propune astfel să reducă rata îmbolnăvirilor și chiar mortalitatea printre copii. În timp ce specialiștii în pediatrie sunt încântați de decizie, experții în sănătate consideră că la modul practic documentul creează condiții inegale de acces la servicii pentru copii. Mai mult, Moldova se confruntă cu o lipsă acută de pediatri, lucru ce va face și mai complicată punerea în practică a noului regulament.

În principiu, documentul nou nu schimbă mare lucru decât doar faptul că pediatrii vor avea dreptul să consulte copii fără ca acesta să treacă pe la medicul de familie, dar și în cazurile de urgență. Pediatrii nu vor apărea în sate. Ei vor fi angajați în Centrele de Sănătate raionale și în secțiile consultative de pe lângă spitale. Chiar și așa, mamele din Chișinău, de exemplu, și specialiștii în pediatrie salută ideea. Aceștia spun că astfel vor fi evitate spitalizările nefondate, diagnozele greșite și consultațiile superficiale, mai puțini copii se vor îmbolnăvi și mai puțini vor deceda.

█ Greșeli de sistem. Copiii din Moldova, internați în spitale de doctori total nepregătiți 

 „Sarcina unui medic de familie este extrem de complicată și vastă, de aceea eu cred că medicii pediatri vor contribui la oferirea unei asistențe medicale calitative copiilor. În toată lumea se lucrează în echipă. De ce să nu ne învățăm și noi acest lucru?! Majoritatea oamenilor din Chișinău acum își găsesc un pediatru și se consultă doar cu el, evitând medicul de familie”, a declarat Neli Revenco, președintele Societății de Pediatrie din Moldova.

Pediatrii cred că astfel calitatea serviciilor medicale prestate copiilor va crește, iar numărul de internări nejustificate va scădea. „Acum, familia mai bine cheamă urgența și vine la spital, cu toate că micuțul are o simplă viroză, care nu necesită spitalizare. 50 la sută dintre acești copii vin la spital degeaba, doar din cauza că medicii de familie nu au la îndemână un pediatru, care să-i dea un sfat sau o consultație mai sigură. Dacă copilul are febră și vine la spital, noi automat îl internăm, dar în mod normal ar trebui să fie internat doar dacă este un caz grav. La centrele consultative este necesar să fie stabilit: se face tratamentul acasă sau la spital”, a declarat pentru Sănătate INFO Tatiana Alsaliem, medic pediatru la Spitalul Clinic Municipal pentru Copii Nr. 1.

Ana (n.s.) este o tânără mămică din Chișinău și are doi copii: unul de doi ani, iar altul de doar cinci luni. Femeia povestește că apelează la serviciile unui pediatru privat, fără să se adreseze mai întâi medicului de familie.

█ Neli Revenco, președintele Societății de Pediatrie din Moldova: „În toți acești ani s-a vorbit că prioritate este sănătatea copilului. În realitate nu este așa” 

„Nu înțeleg de ce mamele sunt nevoite să treacă pe la medicul de familie pentru a obține îndreptare la pediatru. Uneori, când te duci la medicii de familie pentru îndreptare ei, deseori,  își iau prea multe asupra lor și îndrăznesc sa consulte copii și să dea indicații.  Atunci care e rostul pediatrului? Pot sa spun chiar că unii medici de familie nu cunosc boli elementare ale copiilor sau recomandă mamelor să ofere mâncare solidă de la o vârsta foarte fragedă (trei-patru) luni”, a spus tânăra mămica.

„Nu merg la cel de la Centrul Diagnostic Consultativ, dar dacă aș merge ar fi bine fără îndreptare de la medicul de familie”, spune o altă mămică. „Cred că este mult mai convenabil să se ocupe de toate, în același timp, un pediatru. Înregistrările duble nu sunt convenabile. E bine dacă pediatrul și medicul de familie lucrează în aceeași tură, dar dacă nu, trebuie să te duci de două ori cu copilul la consultație”, se mai plâng mămicile.

Respectiv, cheltuielile pentru tratamentul acordat la spital vor scădea, spun specialiștii. „Majoritatea copiilor care se internează fac analize, care trebuiau făcute mai întâi la medicul de familie, adică la pediatru de sector și abia apoi, dacă analizele sunt rele, copiii trebuie trimiși la spital. Presupun că multe spitalizări se fac degeaba, deoarece medicii de familie nu reușesc să se ocupe de copii sau nu au pediatri suficienți”, a încheiat pediatrul.

 „Nu toți medicii au competențele necesare, patru luni de pediatrie în timpul rezidențiatului nu sunt suficiente ca medicii de familie să cunoască toate particularitățile de dezvoltare, dar și de tratament pentru supravegherea copiilor cu maladii cronice, în special pentru cei cu maladii rare”, a adăugat Neli Revenco, președintele Societății de Pediatrie.

█ Într-un spital din sudul țării copiii sunt tratați în mucegai, iar medicii cer părinților să cumpere seringi, caterere, praf de spălat și saci de gunoi 

Cu toate acestea, responsabilitățile mai concrete ale medicului de familie și cele ale pediatrului urmează să fie elaborate până săptămâna viitoare.

Experții în sănătate susțin că inițiativa e bună, doar că medici pediatri sunt prea puțini. În consecință, serviciile medicale ar putea fi prestate inegal.

 „În sat acest ordin nu are niciun efect. El este doar pentru situații urbane și centre raionale. Se creează condiții inegale de acces la servicii pentru cetățeni. Pe de altă parte, asta recunoaște că competențele medicului de familie nu sunt conform normelor. De fapt, nici nu știu de unde vor lua pediatri, pentru că facultatea de pediatrie nu mai este și medicii pediatri acum se specializează la rezidențiat. O întrebare mai este cum vor delimita competențele medicilor de familie de cele ale pediatrilor. Din punct de vedere al unui consumator e bine, dar din punct de vedere al funcționării, nu știu. Trebuie să fie mai clar reglementat”, a declarat expertul în sănătate Stela Bivol.

Regulamentul Ministerului Sănătății mai obligă Centrele de Sănătate să angajeze specialiști în asistența mamei și copilului. Aceștia au misiunea să monitorizeze cât de calitativă este asistența medicală acordată mamei și copilului de către medicii de familie, pediatri, neonatologi și ginecologi-obstetricieni. Și aici, se pare, lucrurile nu sunt puse la punct până la capăt. „Suntem în căutare continuă. Deocamdată nu avem un astfel de specialist. Cred că-l vom găsi, dar Compania Națională de Asigurări în Medicină trebuie să se determine cu salariul acestui specialist”, a declarat pentru Sănătate INFO medicul șef al Centrului de Sănătate Strășeni, Andrei Iațișin.

 Criza de doctori se acutizează. Spitalele caută cu disperare specialiști 

Specialistul principal în sănătatea mamei și copilului trebuie să aibă studii superioare, să fie licențiat în medicină, specializat în pediatrie, neonatologie sau obstetrică-ginecologie) și să aibă pregătire în managementul sanitar.

Ultimele date ale Ministerului Sănătății arată că în sistemul medical din Moldova muncesc acum 428 de medici pediatri. Altfel spus, la zece mii de oameni revin în medie 1,2 specialiști – un număr prea mic pentru a putea asigura servicii medicale de calitate, spun specialiștii.

Din păcate, lipsa de pediatri este caracteristică pentru majoritatea regiunilor țării. Potrivit datelor, șase raioane din Moldova au doar câte un pediatru, care îngrijește de sănătatea a mii de copii. Este vorba de Telenești, Basarabeasca, Cantemir, Taraclia, Leova și Vulcănești. În alte șase raioane ale țării sunt câte doi pediatri și doar în 11 sunt câte cinci sau mai mulți specialiști. Cel mai bine la acest capitol stă raionul Hâncești, unde muncesc 12 medici pediatri.

 

 Articole relaționate:

Cu ce se ocupă doctorii din Moldova care au părăsit sistemul medical și în ce condiții ar accepta să poarte din nou halatul alb. Unora, un salariu de 7.000 de lei le-ar fi de-ajuns 

Specialitățile din medicină cele mai populare în ultimii cinci ani pentru tinerii moldoveni. Câți dintre ei însă au reușit să se angajeze 

Spitalele din Moldova, cu rol de azil, sanatoriu și chiar hotel pentru pacienții neasigurați. Unii ajung aici, pentru că nu au ce mânca sau cu ce se încălzi iarna