Autor: Irina Papuc

Bolnavii cu insuficiență renală, care au nevoie de hemodializă vor fi asigurați cu transport la centrele de dializă și înapoi. În plus, aceștia vor beneficia și de un prânz. Toate cheltuielile vor fi suportate de partenerul privat, care va fi ales câștigător al proiectului de parteneriat public-privat inițiat de autorități. Declarația îi aparține ministrului Sănătății, Andrei Usatîi, care a precizat că acestea sunt condiții obligatorii pentru viitorul agent economic ce va presta servicii de hemodializă.

Ministrul Sănătății este convins de faptul că bolnavii cu insuficiență renală, care au nevoie de dializă vor fi tratați în Moldova la standarde europene. Ce-i drept acest lucru s-ar putea întâmpla doar după ce autoritățile vor găsi partenerul privat, care să investească în serviciul de dializă și să-l transforme în unul viabil și eficient.

Autoritățile s-au gândit cum vor rezolva și problema accesibilității bolnavilor la serviciul de dializă. Responsabilitatea le revine privaților. Astfel, dacă acum cei peste 400 de oameni sunt nevoiți să achite din buzunarul lor fiecare călătorie până la cel mai apropiat centru de dializă, de acest lucru urmează să se ocupe în viitor partenerul privat, susține ministrul Andrei Usatîi.

„În caietul de sarcini este prevăzut ca agentul economic să se ocupe de transportarea bolnavilor la centru de dializă și înapoi, precum și să le asigure mâncarea. Este o mare noutate pentru noi. Oamenii se vor bucura de aceleași servicii care sunt oferite în Germania sau în oricare alt stat european”, se arată convins ministrul. Pe de altă parte, oamenii ar putea beneficia de toate aceste avantaje peste cel puțin un an. „Urmează să anunțăm licitația publică, care va dura 60 de zile, ulterior vom evalua ofertele, iar în trei luni vom desemna un câștigător. Cred că acesta va avea nevoie de un an ca să facă toate investițiile”, a precizat ministrul.

Proiectul de hotărâre privind instituirea unui parteneriat public-privat a fost aprobat astăzi de către Guvern. Documentul prevede ca serviciul să fie trecut în gestiunea privaților pentru o perioadă de 12 ani cu posibilitatea de prelungire. Câștigătorul licitației își asumă responsabilitatea pentru crearea a patru centre de dializă în raioanele Soroca, Drochia, Edineț, Ungheni și Căușeni și pentru efectuarea lucrărilor de reparație în cele șapte centre existente.

Articole relaționate:

 

Încă o tentativă. Ministerul Sănătății a pregătit un document de parteneriat public-privat în hemodializă 

Guvernul a aprobat: doctorii vor fi obligați să facă parte din Colegiul Medicilor, pentru a-și păstra funcția. Serviciul de hemodializă va fi trecut la privați pentru o perioadă de 12 ani