Autor: Natalia Nicoreanu

Industria tutunului continuă să facă presiuni asupra autorităților. Afirmațiile au fost făcute de deputatul Octavian Grama, în cadrul penultimei ședințe a Parlamentului. Grama susține că acesta ar fi adevăratul motiv pentru care autoritățile evită să mărească accizele la țigări. În replică, colegul său de partid, președintele Comisiei Parlamentare Buget și Finanțe a negat acuzațiile. Ștefan Creangă a recunoscut însă că în acest an accizele la țigări au fost mărite foarte puțin, pentru a nu crea pierderi financiare producătorilor autohtoni de țigări.

Octavian Grama susține că mărirea accizelor la produsele de tutungerie va prelungi viața a mii de moldoveni, care mor anual din cauza bolilor cauzate fumatului și, în același timp, va aduce venituri considerabile la Bugetul de Stat. 

„Am studiat ce se face în zonă și am văzut că țările cu economie mică sau medie, au o taxă totală procentuală din prețul țigărilor care variază de la 45% până la 55%. La noi, Guvernul, ministerul a inclus o taxă de doar 17 la sută. În țările cu economie mare taxa ajunge la aproape 65 la sută din prețul produsului. Nu este suficient 17% din suma totală, cum e la noi. Aici se vede vădit o presiune din partea industriei tutunului și lobby foarte serios. Este arhicunoscut acest lucru”, a declarat deputatul Octavian Grama, în ședința Legislativului.   

 Guvernul ignoră angajamentele față de partenerii de dezvoltare. A aprobat azi accize mai mici la țigări 

Deputatul, care este fost viceministru al Sănătății și medic de profesie, susține că fumatul ucide anual mii de oameni în țara noastră, iar odată cu majorarea accizelor la tutun numărul acestora ar scădea simțitor.

„Patologia cardiovasculară este pe primul loc după mortalitate în Europa și la noi în țară – de 58%. Factorul de risc este fumatul. Un studiu al OMS, făcut în zonă și în Republica Moldova, arată că majorarea taxelor la tutun duce la micșorarea consumului de țigări cu două până la opt la sută. Dacă înlăturăm fumatul atunci noi mult mai mult economisim și mai mari beneficii pentru țară vom avea”, a adăugat Grama.

Pe lângă beneficiul pentru sănătatea populației, Octavian Grama a subliniat și obligațiile pe care le are țara noastră față de partenerii externi în ceea ce ține de majorarea taxelor pentru tutun.  

„Majorarea accizelor la tutun este o condiție impusă de Banca Mondială, pentru ca Moldova să poată beneficia de un credit de 31 de milioane de dolari pentru modernizarea întregului sistem de sănătate. Noi mai avem niște angajamente, în  Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, că până în anul 2025 trebuie să ajungem la o taxă de până la 90 de euro pentru o mie de țigarete” a afirmat Octavian Grama.

Cu o replică a venit președintele Comisiei parlamentare Buget și Finanțe, Ștefan Creangă, care se afla la tribuna Parlamentului. „Nu există sub nicio formă presiuni asupra acestor accize din partea agenților economici, așa cum ați spus. Dumneavoastră aveți dreptate, unica presiune o reprezintă angajamentele asumate de către Republica Moldova în cadrul Acordului cu UE”, a afirmat Ștefan Creangă, care în cele din urmă a admis că accizele la țigări nu au fost majorate așa cum cer partenerii de dezvoltare, pentru a favoriza industria autohtonă a tutunului.

 Câți bani ar câștiga bugetul statului, dacă Moldova ar aplica „politica de câștig dublu” în lupta cu fumatul 

„Acei 90 de euro urmează să fie reflectați în cota accizelor. Modalitatea care este propusă la momentul actual nu este direct proporțională cu această sumă de 90 de euro, însă Ministerul Finanțelor a luat în calcul și producătorii autohtoni. Odată cu majorarea masivă a acestei cote a accizelor noi distrugem ramura autohtonă. Aici trebuie să avem un echilibru”, a declarat Creangă.

 Octavian Grama însă a ținut să precizeze că taxele la tutun ar putea aduce acumulări considerabile la bugetul de stat, dând aici, exemplul Ucrainei.

„Aceleași condiții le-au fost impuse și Ucrainei care deja al treilea an consecutiv mărește această rată a accizelor la tutun cu până la 40 la sută. Astfel, anul trecut, țara vecină a reușit să adune peste 22 de miliarde de hrivne doar din taxele la tutun” a conchis Octavian Grama.

Vom preciza că în politica bugetar fiscală pentru acest an Guvernul prevede ca accizele pentru țigările cu filtru să fie de 220 lei pe partea fixă și, respectiv, 17% pe valoare, iar pentru cele fără filtru – 60 lei per 1.000 de bucăți. Vom preciza că anul trecut accizele la țigările cu filtru erau de 200 lei per 1.000 țigarete și 18% la valoarea acestora, iar pentru cele fără filtru – 50 lei per 1.000 de țigări. Potrivit experților în economie, această majorarea este extrem de mică și contravine mai multor documente, printre care Acordul de Asociere cu UE și Programul de activitate al Guvernului, 2016-2018. 

 

█ Articole relaționate:

E-cigaretts, doar în farmacii. Experții cer ca dispozivitul fără fum să fie ferit maxim posibil de ochi lumii 

Din 2016, ţigările electronice vor fi reglementate ca și medicamentele 

Ţigările electronice şi narghileaua, în afara oricărui cadru legal