Autor: Sorina Bujarov

De astăzi Republica Moldova se aliniază țărilor dezvoltate în ceea ce ține de lupta cu fumatul. Astăzi intră în vigoare una dintre cele mai drastice, dar și eficiente, prevederi a Legii Antitutun – interzicerea fumatului în spațiile publice închise. Până la această reușită însă a fost cale lungă. Aproape trei ani a durat până când legea a fost scrisă, aprobată de Guvern și apoi adoptată de către Parlament. Deși documentul, în sine, este menit să protejeze moldovenii de bolile grave asociate consumului de tutun, documentul în sine a întâmpinat nenumărate piedici până a ajunge să fie pus în aplicare. Presiunile continuă și astăzi, însă, în cele din urmă Legea urmează să fie implementată, treptat, în forma în care a fost elaborată și adoptată, conform Convenției Cadru a OMS. 

2013 - primul pas făcut de Moldova spre spațiile libere de tutun

Atunci Ministerul Sănătăţii, condus de ex-ministrul Andrei Usatîi, a creat un grup de lucru intersectorial, care a lucrat intensiv la elaborarea proiectului de lege. Documentul avea drept punct de reper Convenţia-cadru a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii privind controlul tutunului, ratificată de Republica Moldova în 2007.

Dacă legislația de până atunci avea la bază considerații economice, care sprijinea  industria tutunului, noua paradigmă enunţa clar că scopul este protejarea sănătății populaţiei de efectele fumatului şi expunerea la fumul de țigară. Încă de la început autorii documentului ținteau spre reducerea numărului de fumători, respectiv și diminuarea efectelor nocive ale acestei dependenţe, printre care se numără AVC, infarctul, cancerul de plămâni, etc. De altfel, până atunci în Moldova limitările, dar și sancţiunile la acest capitol erau reglementate doar sumar sau chiar lipseau cu desăvârșire.

█ Locurile unde moldovenii vor putea fuma, începând de mâine

Cele mai drastice măsuri incluse în Legea Anti-fumat

Aditivii interziși - Vitaminele și alți aditivi, care creează impresia că produsul din tutun are efecte benefice asupra sănătății sau că prezintă pericol redus pentru sănătate sunt interziși în producerea țigărilor.

Avertismentele privind dauna fumatului – acestea trebuie să ocupe întreaga suprafață rezervată lor și nu trebuie să fie comentate, parafrazate sau însoțite de oricare alte texte sau imagini.

Publicitatea de orice fel, interzisă – documentul interzice orice formă de publicitate, inclusiv la radio şi televiziune, în presa scrisă, în publicitatea cinematografică, video, prin internet, cu folosirea reţelelor telefonice, telegrafice, publicitatea exterioară şi cea din interiorul spațiilor publice închise și spațiile semideschise, etc.

Fără nicotină și ierburi de fumat – este interzisă plasarea pe piaţa internă a produselor din tutun care nu se fumează, inclusiv a produselor din tutun de uz oral, tutunului de mestecat și a tutunului nazal şi a produselor din ierburi pentru fumat.

Amenzi usturătoare - agentul economic care va importa și plasa pe piață produse din tutun neambalate și neetichetate în conformitate cu prevederile acestui document va fi amendat cu 2.000 de lei și va fi privat de dreptul de a desfășura o anumită activitate de la șase luni până la un an.

Interzicerea fumatului în spațiile publice închise – se interzice consumul țigărilor în toate spațiile publice închise, dar și semideschise, în cazul în care acestea cad sub influența legii. Fumatul este interzis la muncă, școală, spital, parc de distracții, transport public, etc.

Decembrie 2013 – Guvernul aprobă Legea Antitutun

După lungi dezbateri și impedimente, proiectul de lege privind controlul tutunului a fost aprobat de Cabinetul de Miniștri pe 17 decembrie 2013. Tot atunci au fost aprobate modificările la Codul Contravențional. Astfel, persoanele fizice care vor încălca prevederile noii legi vor fi amendate cu 2.400 și 3.000 de lei, iar agenții economici riscă sancțiuni între 400 și 500 de unități convenționale sau între 6.000-10.000 de lei. De asemenea, aceștia riscă să rămână fără licență de activitate pe o perioadă de șase luni.

Februarie 2014, Legea a fost transmisă Parlamentului

Odată ajunsă la Parlament, Legea Antitutun întâmpină în continuarea mari piedici. Unele ministere au publicat în avizele lor doleanțele industriei tutunului, exact în forma scrisă de către aceasta în solicitările lor către deputați. Totuși, pe 4 februarie 2014, atunci când documentul a fost expediat Legislativului, aceste avize au fost ignorate, fiind acceptate doar modificări nesemnificative propuse în ședința de Guvern în ziua adoptării.

Iulie 2014, Parlamentul a adoptat în primă lectură proiectul Legii Antitutun

Proiectul de Lege privind controlul tutunului a fost votat unanim, în primă lectură, în ședința de pe 18 iulie a Parlamentului. După lungi dezbateri și discuții în contradictoriu, deputații au susținut proiectul de Lege. Documentul a fost prezentat în Parlament de către fostul viceministru al Sănătății, Svetlana Cotelea, care a declarat în discursul său că Legea e necesară pentru Republica  Moldova, deoarece vechea legislație privind controlul tutunului era ineficientă. Iar din acest motiv, a declarat atunci demnitarul, avem o rată înaltă a consumului de tutun și a deceselor cauzate de bolile asociate fumatului.

Mai 2015, Pachetul de legi antitutun a fost votat în lectură finală

Legea privind controlul tunului a fost votată în lectură finală pe 29 mai 2015. Pro au votat 69 de deputați. Comuniștii au boicotat ședința Parlamentului. Doar Oxana Domenti, preşedintele Comisiei protecţie socială, sănătate și familie, a fost prezentă în plen. Deputatul a dat citire proiectului de lege și a argumentat importanța adoptării documentului. De altfel, recent, aceasta a fost premiată de Organizația Mondială a Sănătății pentru aportul ei în promovarea politicilor antitutun.

Iulie 2015, Legea Antitutun a fost promulgată de președintele țării

Legea privind controlul tutunului a fost promulgată. Președintele Nicolae Timofti a semnat documentul pe 10 iulie 2015. Deși etapele de aprobare și adoptare a Legii privind controlul tutunului au fost destul de anevoiaose și îndelungate din cauza presiunilor din partea industriei tutunului asupra factorilor de decizie moldoveni, autoritățile din Moldova au reușit să adopte documentul, pătstrând restricțiile cele mai importante.

Astfel, de la 1 ianuarie a fost interzisă orice formă de publicitate la țigări, iar de astăzi – este interzis fumatul în toate spațiile publice închise, semideschise și o serie de locuri publice în aer liber. Pe ușile de la intrare în spațiile publice trebuie afișat, conform legii, semnul interzis pentru fumat. 

 

 Articole relaționate:

„Este o lege care va salva și prelungi vieți”. Autoritățile nu cedează, din 31 mai fumatul va fi interzis în toate localurile publice 

Mituri despre interzicerea fumatului în Moldova. În ce localuri nu se va putea, de fapt, consuma țigări 

Instituțiile medicale din țară trebuie să afișeze la intrare semnul „Fumatul este interzis” 

Publicitatea la țigări este interzisă în Moldova de două Legi – cea privind controlul tutunului și cea cu privire la Publicitate. Nemulțumirile agenților economici sunt nejustificate