Autor: Elena Cioina

Mai eficient și mai transparent, astfel și-a propus Ministerul Sănătății să fie organizate viitoarele concursuri de angajare a conducătorilor de spitale din Moldova.  Regulamentul, care prevede toate etapele prin care vor trebui să treacă doritorii ce se văd în fotolii de manageri, a fost aprobat ieri de Guvern. Împreună cu acest document, cabinetul de miniștri a aprobat, în premieră pentru sistemul medical din țară, și un contract-tip de managment al instituțiilor medicale, pe care directorii numiți vor trebui să-l semneze odată cu preluarea funcției. Fondatorii vor trebui să anunțe Ministerul Sănătății despre locul vacant cu cel puțin 60 de zile înainte ca acesta să fie făcut public.

Astfel, viitoarele concursuri pentru ocuparea funcției de director de spitale ori centre de familie vor avea câteva etape – de înscriere a candidaților, de evaluare a dosarelor, de preselecție a acestora și concursul propriu-zis. De asemenea, la concurs vor avea dreptul să participe nu doar candidații cu studii medicale, ci și cei din afara medicinei, dar care au studii financiare sau economice și obligatoriu studii postuniversitare în managmentul sănătății publice. De asemenea, scrie în regulament, vor fi acceptați la concurs candidații care vor dori să devină directori de spitale raionale vor trebui să aibă un stagiu de muncă de cel puțin cinci ani, iar cei care vor să conducă instituții republicane ori municipale – cel puțin 10.

█ De ce Institutul Oncologic nu are încă un director

După trei zile de la expirarea termenului de depunere a dosarelor, Ministerul va crea comisia de concurs care va avea în componența sa 11 membri. Dintre aceștia trei vor fi de la minister, un reprezentant al fondatorului instituției medicale și unul al consiliului de administrare, precum și doi reprezentanți ai colectivului de muncă, un reprezentant al Sindicatului Sănătatea, unul de la Cancelaria de Stat, unul – al Academiei de Științe și un reprezentant al Universității de Medicină și Farmacie.

Oleg Lozan:„Concursul de ocupare a unei funcții de conducere a devenit doar o formalizare a deciziei deja luate în coridoarele politicului” 

Odată cu numirea în funcție, fondatorul instituției medicale va trebui să încheie obligatoriu un contract de managment cu noul director pe o perioadă de cinci ani. Tot obligatoriu, acest contract va trebui să conțină indicatorii de performanță pe care trebuie să-i îndeplinească directorul pe parcursul mandatului său. Aceștia însă pot fi modificați de către fondator în fiecare an însă doar cu acordul Ministerului Sănătății. Conducătorul instituției are obligația să-i îndeplinească conform ordinului stabilit și să promoveze un managment, cităm: „orientat spre gestionarea eficientă și corectă a mijloacelor financiare și bunurilor materiale”. Dacă acești indicatori nu vor fi îndepliniți timp de trei trimestre consecutiv, tot Ministerul Sănătății își rezervă dreptul să rezilieze contractul de managment cu conducătorul instituției medicale republicane și să ceară fondatorilor de spitale raionale desfacerea contractului cu directorii de spitale municipale ori raionale. Dacă aceștia vor refuza desfacerea contractului de managment, Ministerul Sănătății are dreptul să atace în instanță refuzul fondatorului.

█ Un alt spital republican a rămas fără director

„Totodată, în premieră, va fi reglementat la nivel normativ și contractul-tip de managment al instituției medicale prin care ne propunem să asigurăm un managment mai eficient și monitorizarea îndeplinirii de către fiecare conducător a indicatorilor de performanță, în termenii agreați pentru fiecare instituție în parte”, a declarat ministrul Sănătății Ruxanda Glavan în ședința de Guvern.

Conform regulamentului, practic de tot procesul de organizare a concursului se va ocupa Ministerul Sănătății și tot el va aproba, printr-un ordin intern, împreună cu fondatorul instituției medicale lista indicatorilor de performanță.

Vom aminti că proiectul acestui regulament a fost propus prima dată pentru dezbateri publice încă în noiembrie anul trecut. Ulterior încă de două ori. Documentul a fost întors autorului, deoarece conținea mai multe erori. În ultima variantă propusă dezbaterilor, cele mai multe propuneri și obiecții le-a avut Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei, majoritatea dintre care au fost respinse sau acceptate parțial de Ministerul Sănătății.

█ „Schimbarea domnilor, bucuria nebunilor”. Doctorii din Moldova, dezamăgiți de politizarea medicinei

Și experții în Sănătate au declarat pentru Sănătate INFO că modificarea regulamentului de organizare a concursului pentru ocuparea funcțiilor de directori era imperios necesară, doar că varianta în care a fost aprobat trebuia să conțină o viziune de managment nouă și progresivă, ceea ce, se pare, nu s-a întâmplat.

„Se cunoaște bine că Regulamentul existent (cel din 2007) a fost și este cel mai perfect instrument de politizare a sistemului de sănătate, de promovare a cumetrismului și nepotismului, a cadrelor care nu sunt avansate în baza competențelor, dar sunt comode. Nicăieri nu o să găsiți (mă refer la țările economic dezvoltate), bunele practice ale cărora încercăm să le preluăm, ca Ministerul Sănătății să intervină în activitatea vreunei instituții sau a Fondatorului, adică stăpânului instituției. Ministerul, fiind cel care elaborează politicile în țară, ar trebui doar să pună ordonanța pe masă referitor la proceduri. Nu organizează concursuri, nu recrutează, nu selectează, nu numește conducători, nu le supraveghează activitatea, nu apare parte a contractelor de management și nu evaluează activități. Noi ne pierdem de ani buni în micro-managementul a tot ce ne înconjoară și așa o să ne pierdem în continuare, tocându-ne timpul, nervii, dar și banii”, a declarat Ala Nemerenco, șef al Clinicii de Asistență Medicală Primară și expert în politici de sănătate. (Opinia detaliată, o găsiți pe site mai târziu).

Vom aminti că la începutul mandatului său, ministrul Sănătății, Ruxanda Glavan a promis să depolitizeze sistemul de sănătate și cel medical. Totuși, majoritatea directorilor de spitale, numiți în funcție în perioada când ministerul revenea, conform acordului Alianței de Guvernare, Partidului Liberal Democrat, au fost schimbați cu directori care într-un fel sau altul au tangență cu Partidul Democrat. Majoritatea concursurilor de ocupare a funcției de director, în mod special pentru instituțiile medicale republicane, dar și o parte a celor raionale, s-au desfășurat netransparent și cu abateri de la regulament.

 

█ Articole relaționate:

De ce schimbări are nevoie sistemul spitalicesc din Moldova - directorii spitalelor trebuie numiți în funcție de consiliile de administrație 

Veriga slabă a spitalelor din Moldova – Consiliul de Administrație. Este mai mult un organ de conducere fals, arată un studiu 

Salariul doctorilor, la cheremul directorilor. Managerii spitalelor republicane distribuie cote minime din buget pentru remunerarea cadrelor medicale