Autor: Natalia Nicoreanu

Pentru unii durere, pentru alții motiv de a-și face avere. Vorbim despre operațiile pe cord și anume cele efectuate copiilor născuți cu malformații congenitale ale inimii. În disperare, mulți părinți sunt gata să-și vândă casa și toate bunurile pentru o intervenție chirurgicală peste hotare, doar ca să-și salveze fiul ori fiica diagnosticați cu un defect grav la cord. Majoritatea dintre ei, nu știu însă că multe dintre aceste vicii pot fi operate cu succes și în Moldova, fără să fie nevoiți să cheltuie bani enormi pentru ele. Se întâmplă însă ca unii părinți să fie duși de nas chiar de către cei care ar trebui să le salveze odraslele și care au depus jurământul lui Hippocrates. Astăzi facem publice istoriile a două familii care au în comun aceeași durere – un diagnostic sever la inimă pus copiilor și verdictul că singura șansă de a fi salvați este o operație în afara țării.

În luna noiembrie, anul trecut, bucuria din familia Bibin, din Cupcini, raionul Edineț, a trecut în scârbă. La un control de rutină, părinții au aflat că Bogdan, fiul lor de numai trei luni, suferă de o malformație cardiacă severă. Diagnosticul pus de doctori a fost Tetralogia Fallot, formată din patru defecte cardiace. Medicul de la Edineț i-a direcționat către Institutul Mamei și Copilului pentru investigații suplimentare.

„Am făcut ecocardiografia și am fost trimiși la doamna Șoitu pentru consultații. Dumneaei ne-a explicat cât este de complicat diagnosticul. Ea ne pregătea moral că cel mai bine este ca operația să fie făcută la Kiev. Ne-a spus că este nevoie de 15 mii de euro, pe urmă spunea zece-șapte mii. Am întrebat-o: „La noi în Moldova sunt așa oameni, sunt profesori, medici care să facă această operație? Și ea nu ne-a spus că sunt așa medici la noi. Ea insista să mergem la Kiev”, a povestit pentru Sănătate INFO Ruslan, tatăl lui Bogdan.

█ Neurologul de la Institutul Mamei și Copilului care-și consultă pacienții în clinica privată a soției. „Mi-a propus perfuzii de 1000 de lei, dar am refuzat pentru că nu am acești bani” 

Bani adunați nu aveau, dar pentru salvarea fiului ar fi întors munții și ar fi găsit suma necesară, spune bărbatul. „În acel moment eram speriat. Mă gândeam că dacă Doamne ferește ceva și trebuie bani, vinzi casa și ajungi acolo. Ca orice părinte, când ajungi în asemenea situație cauți soluții”.

Ar fi vândut casa și ar fi mers la Kiev, doar să-și salveze feciorul de la moarte. Bogdan însă a fost operat cu succes acasă, în Moldova, astfel încât părinții au putut să-și păstreze casa și tot ce au pe lângă ea. Costul intervenției a fost acoperit de Compania Națională de Asigurări Medicale, lucru pe care Ruslan nu l-a știut și nimeni dintre doctori nu i l-a spus. 

„După ce am revenit de la Chișinău, întâmplător m-am întâlnit cu o rudă îndepărtată. Am aflat că și el și-a operat copilul tot la Spitalul Republican. Și mi l-a recomandat pe doctorul Maniuc, să-i dea Dumnezeu sănătate! Am fost la consultație și de atunci nu am mai apelat la doamna Șoitu, nici nu am vrut să aud de dumneaei. Cred că oamenii pun banii pe primul plan. Bogdan a fost operat cu succes pe 17 mai, iar acum suntem acasă și se simte bine”, afirmă bărbatul cu entuziasm.

Ruslan povestește că din toată această istorie a învățat o lecție de viață pe care acum o împărtășește celor aflați în situații similare.

Un alt raion, o altă poveste. Și totuși are multe lucruri în comun cu prima. Familia Tudorică din raionul Anenii Noi aștepta al doilea copil. Mariana era la a 20-ea săptămână de sarcină, când medicii au venit cu același diagnostic, care urma să le provoace multe lacrimi și frică insuflată chiar de cei care ar fi trebuit să o încurajeze și să-i dea speranțe.

„Am fost tare mult speriată de medici. Îmi spuneau că uite, mai ai o fetiță mai mare și o să-I strici viața. Mi-au spus chiar că soțul o să mă părăsească. La opt luni de sarcină am fost internată la Institutul Mamei și Copilului ca să fiu sub supravegherea medicilor. Acolo, în secție am fost chemată în cabinetul de consiliere. Și aici mi-au spus că o să nasc un copil invalid și o să mă chinui cu el toată viața. Unii ziceau că la naștere copilul o să moară”, își amintește emoționată femeia.

Din fericire, a fost susținută de familie și a decis să ignore vorbele medicilor. Atunci doctorii au schimbat tactica și i-au propus soluții – intervenții chirurgicale, doar că acestea puteau fi realizate, potrivit lor, exclusiv în afara țării.

█ Cum instituțiile publice pierd pacienți, în favoarea privaților, din cauza atitudinii medicilor 

„La Centrul Mamei și Copilului doctorii mi-au spus că acest viciu cardiac poate fi operat cel mai aproape la Kiev, în Ucraina, iar costul operației este de cel puțin 18 mii de euro. Acolo erau mulți medici. Eu permanent îi întrebam: „Dar în Moldova nu se fac așa operații? Și toți mi-au spus că la noi în țară acest defect nu este operabil.  Mi-au spus că ori Israel, ori România, dar să am grijă, că suma crește. M-au întrebat dacă vreau, atunci ei mă pot programa. Le-am zis: „Cum să mă programați dacă bebelușul încă nu s-a născut?”, povestește uimită Mariana.

Pentru că era internată la Institutul Mamei și Copilului și discuta cu mamele din secție a aflat din vorbă în vorbă că, micuțul uneia dintre ele, externat anterior, este într-o situație similară. A căutat contactele și au început să țină legătura. Între timp a venit și ziua când urma să vină pe lume Cristi.

„Am născut natural. Nu o să uit niciodată aceste momente. Eram pregătită că poate să moară. După ce mi l-au pus la piept și el a început să mănânce cu putere, terapeutul a exclamat: „Acest copil va trăi”!

După naștere, Mariana spune că o dată la două săptămâni mergea la cardiolog, la Institutul Mamei și Copilului, tot la doctorul Marcela Șoitu. Ceva mai târziu medicul i-a spus că în țară sunt specialiști care pot face astfel de operații complicate, dar utilaj performant nu este. Mama povestește că doctorul insista că operația trebuie făcută în afara țării și chiar s-a oferit să o ajute să perfecteze actele necesare.

„Am făcut documentele, le-am tradus în limba engleză și în rusă. Am făcut totul la notar. Am dat pachetul de documente medicului și el le-a transmis unei fundații de caritate care aduna bani. Cardiologul care ne cura ne-a programat la Kiev. Ne-a spus că o să coste cinci mii de euro operația. Vreo 3-4 luni am continuat să mergem la ea. De la 18 mii de euro, cum ne-a spus deodată, a scăzut suma la cinci mii. Atunci ne-am gândit că deja e mai bine și că facem noi cumva, o să împrumutăm, o să luăm credit. Mai târziu ne-a zis că dacă avem trei mii de euro la mână, se face operația și putem merge la Kiev”, a precizat mama.

Între timp Mariana spune că a făcut rost de numărul de telefon al unui cardiochirurg de la Spitalul Clinic Republican și au mers la el la consultație. „Doctorul ne-a spus că băiatul trebuie operat pentru a fi salvat, dar nu este o urgență. Mergeam la el o data la două săptămâni. Într-o noapte copilului i s-a făcut rău, a făcut convulsie. A fost resuscitat de medicii de la urgența din Anenii Noi. Avea pneumonie. Am ajuns la Institutul Mamei și Copilului, iar după asta am mers la operație”.

 Spitalul Medpark, obligat și de a doua instanță să plătească despăgubiri familiei Berari de peste un milion de lei 

Operația a fost reușită. Toate cele patru defecte au fost înlăturate printr-o singură intervenție chirurgicală. Acum familia Tudorică spune că sărbătorește ziua de naștere  a lui Cristi de două ori pe an - odată la aniversarea biologică și alta - pe data când a avut loc operația.

Am găsit-o pe Marcela Șoitu, numele căreia a fost pomenit în ambele povești. Doctorul recunoaște că a recomandat unor părinți intervenții chirurgicale pe cord în afara țării, dar spune că doar în situațiile în care copiii nu puteau fi operați în Moldova, nicidecum însă nu în scopuri de business. „Au fost câțiva copii operați la Cluj. O parte la Moscova, știți acum cu migrația asta, mai au cetățenie rusească, au poliță, dar totuși, majoritatea plecau la Kiev. Acum avem o perioadă de când s-a modernizat Centrul cardiochirurgical de la noi din Moldova și practic rămân toți aici. Este o decizie a Ministerului Sănătății și nu mai pleacă nimeni peste hotare. Nu pot să vă spun asta prin telefon”, a ținut să precizeze doctorul.

Totuși, doctorul ne-a dat de înțeles că are relații foarte bune cu cel puțin două clinici de la Kiev, unde ajungeau cel mai des micii pacienți cu malformații cardiace și că rezultatele intervențiilor chirurgicale efectuate acolo erau cităm: „ideale”.

„În toți acești ani în care copiii au fost operați peste hotare, decedați avem practic puțini și invalizi tot așa. Rezultatele erau foarte bune, ideale. În Kiev noi avem două clinici. Dar în clinica unde au plecat cei mai mulți copiii avem un singur deces. De fapt, decesul a avut loc neajungând la clinică. Nu erau așa de mulți copii care plecau la intervenții peste hotare. Eu personal am făcut o dare de seamă la Ministerul Sănătății și știu că avem în jur la 15-18 copii pe an. Pe parcursul unui an, asta nu este atât de mult”, afirmă Marcela Șoitu.

Deși neoficial doctorii vorbesc despre faptul că unii colegi de-ai lor ar fi implicați în rețele care fac business pe seama micuților cu malformații congenitale, puțini acceptă să vorbească despre acest lucru și doar dacă sunt întrebați. Și mai puțini se încumetă să sesizeze instituțiile responsabile, iar acest lucru o demonstrează și răspunsurile la solicitările noastre adresate poliției și procuraturii. În toată istoria Moldovei, se pare, nimeni nu a denunțat vreun astfel de caz la poliție. Și la Procuratura Generală ne-au spus că nu au vreo statistică sau dosar penal pe astfel de cauze, dar pot verifica dacă le trimitem o solicitare.

 „Eu cunosc o linie din asta care lucra. Acum nu știu dacă mai lucrează. Operația costa oficial 700 de euro. I se spunea bolnavului că la noi nu se operează, dar uite în România costă cinci mii de euro. Și îi spunea să asigure medicul cu bilet, hotel, cât o să stea două-trei zile cu pacientul. Plătea 700 de euro pentru operație, restul banilor îi punea în buzunar  și nimeni nu mai știa nimic. În asemenea condiții de ce și-ar dori să dezvolte acest serviciu la noi în țară?”, ne-a declarat directorul Spitalului Clinic Republican, Anatol Ciubotaru. Totuși, a precizat responsabilul, orice pacient care e trimis în străinătate pentru vreo intervenție trebuie să aibă avizul specialistului principal al Ministerului Sănătății.

Cel mai des, părinții care ajung să-și opereze copiii peste hotare și nu dispun de suficienți bani, sunt ajutați de către unele fundații de caritate să-i adune. Organizațiile spun că părinții sunt cei care apelează după ajutor, dar ne asigură că peste hotare pleacă doar cei care nu pot fi operați în țară.

„Nu facem o alegere a copiilor. De cele mai multe ori, noi cerem sfatul specialiștilor moldoveni cu privire la boală și tot pe ei îi întrebăm dacă este nevoie de intervenție chirurgicală în afara țării, dacă a fost aleasă obiectiv clinica unde va avea loc intervenția. Cu banii pe care îi adunăm, noi achităm tratamentul copiilor. Banii nu ajung pe mâna părinților, dar îi transferăm direct pe conturile clinicii unde este operat copilul. În afară de comisionul pe care îl impune banca în timpul transferului, niciun bănuț nu este cheltuit pentru organizația noastră sau pentru nevoile noastre. Cheltuielile administrative pe care le avem sunt acoperite de către persoanele și companiile care ne susțin intenția. Pentru asta primim bani separat”, ne-a comunicat Aliona Bercaci, președintele Organizației Obștești „Salvați Viața”.

█ Un bebeluș din Chișinău a ajuns la reanimare, după ce ar fi urmat un tratament indicat la telefon 

La rândul său, Liviu Maniuc șeful secției chirurgie malformații cardiace congenitale de la Spitalul Clinic Republican spune că în perioada 2015-2016 doar doi pacienți mici au avut nevoie de operații peste hotare. Restul au fost tratați în Moldova.

„La Minister sunt multe solicitări de la părinți pentru diverse intervenții și ei ne cer părerea atunci când este vorba de pacienți cu malformații cardiace. Bineînțeles, dacă noi nu le putem face, pentru că sunt unele malformații rare, încercăm să-i trimitem pe acești copii în centre specializate din țările dezvoltate. Ceea ce vreau să spun însă este că majoritatea defectelor cardiace pot fi tratate în Moldova, iar părinții trebuie doar să se informeze și să nu caute dintr-o dată soluții în afară. Noi știm că există „binevoitori” și în domeniul nostru, dar nu înseamnă că trebuie să credem cu ochii închiși”, a declarat doctorul.

Deocamdată de la Ministerul Sănătății nu avem un răspuns privind numărul copiilor care au suferit diverse intervenții în centre medicale din străinătate și nici dacă au fost sau nu sesizați de părinți despre cazuri asemănătoare celor descrise mai sus.

Ceea ce știm însă este că din cei aproximativ 37 de mii de copii care se nasc anual în Moldova, aproximativ 600 vin pe lume cu malformații cardiace. Anual, sunt efectuate în jur de 300 de operații pe cord la copii. Potrivit informațiilor oficiale, numărul total al copiilor aflaţi la evidenţa medicilor din secţia de chirurgie a malformațiilor cardiace congenitale la Spitalul Clinic Republican este de 1.481 de copii. Costul unei intervenții la inimă variază între 4 și 5 mii de euro, a precizat Liviu Maniuc. Compania Națională de Asigurări în Medicină reușește să acopere însă în jur de doar o treime.

 

 Articole relaționate:

Doi doctori din Chișinău, sancționați cu o mustrare, pentru că ar fi tratat neglijent un pacient. În consecință, acesta a murit 

Cele mai frecvente erori comise de medicii din Moldova. Pe primul loc- metoda de tratament greșită 

Un copil de doar câteva luni a murit de pneumonie, după ce a fost tratat de altă maladie