Autor: Elena Cioina

Zilele trecute, premierul Pavel Filip, declara la un post de televiziune că proiectul de reformă și modernizare a Guvernului Republicii Moldova e aproape finalizat. Oficialul nu a intrat în detalii, precizând că încă nu e timpul să le ofere.  Totuși, discuțiile se pare au început deja, iar printre ministerele care urmează să cadă sub reorganizare sunt și Ministerul Sănătății și Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei. Cele două instituții publice ar urma să devină una singură, în câteva luni. Problema a fost discutată ieri pe scurt într-o ședință a Consiliului Coaliției de Guvernare.

„Am discutat subiectul ca și necesitate, dar nu am discutat pe structură propriu-zis. De perspectivă înseamnă că vom reveni la subiect în toamnă, după ce Parlamentul va reveni din vacanță. Încă nu avem o decizie finală, dar avem vreo șapte variante de reorganizare, inclusiv comasări și micșorarea numărului de ministere”, a declarat deputatul Sergiu Sârbu pentru Sănătate INFO.

Deși a evitat să spună dacă vor fi comasate cele două ministere, deputatul a lăsat să se înțeleagă că există și aici variante.

În timp ce proiectul de reformare a Guvernului e ținut în mare secret și, deocamdată, nimeni nu confirmă o eventuală reorganizare, inclusiv a  celor două instituții ale statului, neoficial atât pe culoarele Ministerului Sănătății, cât și al Muncii, Protecției Sociale și Familiei despre acest lucru se vorbește tot mai intens.

█ Ministerul Sănătății nu se grăbește să prezinte Parlamentului Strategia de reformare a sistemului de sănătate 

Cert este că fuzionarea nu este văzută cu ochi buni nici de specialiștii din sănătate și nici de unii de la Muncă. Vicepreședintele Comisiei Sănătate, Protecție Socială și Familie, Valentina Stratan afirmă că fuzionarea ar fi o catastrofă pentru ambele domenii.  „Știu că printre cei care consultă acum specialiștii noștri în reorganizarea Guvernului sunt și experți din țările baltice. Și la ei aceste două ministere sunt împreună. Pentru însă cred că ar fi o catastrofă, pentru că am mai avut așa ceva. Având în vedere că suntem o țară cu foarte multe probleme sociale și cred că socialul cu medicina chiar sunt două lucruri de separat și nu cred că este oportun”.

De altfel, Ministerul Sănătății și Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei au mai fost comasate odată. S-a întâmplat în 2005 pe vremea Guvernului Tarlev. Instituția a fost denumită Ministerul Sănătății și Protecției Sociale și a fost condusă de Valerian Revenco, care anterior deținuse și funcția de viceministru și apoi prim-vicepremier al Muncii și Protecției Sociale. După ce funcția a fost preluată de Ion Ababii, rectorul Universității de Medicină și Farmacie „N.Testemițanu”, ministerele au fost separate, la aproximativ jumătate de an de la fuzionare, pe motiv că politicile în ambele domenii erau fragmentate.

Ion Ababii, a declarat scurt pentru Sănătate INFO că rămâne de aceeași părere. „Am fost împotriva că au fost comasate. Socoteam că nu este corect. Părerea mea nu s-a schimbat” , a declarat scurt rectorul.

La rândul său, Larisa Catrinici fost ministru la Sănătate spune că totul va depinde de manager și echipă, cât de capabili vor fi să organizeze munca în ambele domenii.

„Depinde de echipă, cât de competentă și capabilă va fi să organizeze unele lucruri. Poate și sunt lucruri care se dublează și ar fi bine de comasat. Dacă această soluție va avea și eficiență pentru situația în care se află țara, atunci cred că e binevenită. Foarte mult depinde, dacă omul care e responsabil își cunoaște lucrul său, dar nu începe de la început. Eu sunt de părerea că Sănătatea este un domeniu foartte complicat și cel al muncii și a protecției sociale, la fel. Din aceste considerente este clar că echipa care trebuie să combine competențele ambelor sectoare și inclusiv ministrul trebuie să cunoască bine ambele segmente. Eu cred că optimizarea funcționarilor publici va fi acceptată de către societate”.

 █ Reforma spitalelor nu figurează în Programul de activitate al noului Guvern. Ministrul oferă explicații 

Vom aminti că reorganizarea ministerelor și agenților statului face parte dintr-un program mai amplu de modernizare a Guvernului, despre care premierul Pavel Filip a anunțat în luna aprilie, când a prezentat raportul celor 100 de zile de activitate. Astfel numărul ministerelor și agențiilor de stat ar urma să se reducă cu o treime sau până la 10. Toate schimbările însă urmează să fie agreate și la nivel politic.

 

 █ Articole relaționate:

Reforma spitalelor nu figurează în Programul de activitate al noului Guvern. Ministrul oferă explicații 

CNI constată că ministrul Sănătății, Andrei Usatîi, ar fi încălcat regimul juridic al conflictului de interese 

Grecia și Organizația Mondială a Sănătății au semnat un acord de susținere a reformelor în domeniul sănătății