Redactor: Elena Cioina

Studiile internaționale demonstrează că industria tutunului mobilizează, susține financiar și creează asociații de deținători de cluburi, restaurante și baruri cu scopul de a le folosi în lupta împotriva legilor care interzic fumatul în spațiile publice, scrie site-ul Tobacco Control

La începutul anilor ‘80, producătorii de tutun au început să ofere sprijin financiar pentru organizațiile din industria hotelieră și cea de alimentație publică, au creat astfel de organizații, dacă acestea nu existau, pentru a le oferi vizibilitate și a le folosi în lupta cu legile care protejează oamenii de expunerea la fumul de țigară în spațiile publice închise, inclusiv la locurile de muncă. În activitățile lor cu aceste organizații, industria tutunului folosea modalități de manipulare și înșelăciune. Un document intern al Companiei British American Tobacco descrie modul în care compania abordează organizațiile deținătorilor de cluburi, restaurante și baruri:

„La încheierea acordurilor cu proprietarii de restaurante sau cluburi, încercăm să-i convingem mai întâi de eficiența filtrelor de aer cu ajutorul unui model demonstrativ. Acesta este umplut cu fum, apoi pornit, astfel încât fumul dispare în câteva secunde. Îi convingem că interzicerea fumatului în unitățile lor poate duce la pierderea clienților fumători și, de asemenea, a prietenilor lor nefumători. Montarea sistemelor de filtrare a aerului (din contul proprietarilor sau din contul nostru) asigură atât clienților fumători, cât și nefumători o calitate mai bună a aerului și poate crește numărul de clienți per ansamblu. Drept compensare de la proprietarii de restaurante, putem solicita acordul pentru vânzarea exclusivă a produselor noastre. În esență, câștigă toți!”.

Iată lista organizațiilor internaționale din industria hotelieră care au legături cu industria tutunului:

- Asociația Internațională de Hoteluri, Restaurante și Cafenele - HoReCA;

- Asociația Internațională de Hoteluri și Restaurante  - IHA;

- HOTREC - Centrul de lobby a 12 asociații naționale ale hotelurilor și restaurantelor din Uniunea Europeană.

În prezent, influența industriei tutunului asupra industriei alimentare și hoteliere este mai evidentă ca niciodată. Următoarele exemple arată acțiunile întreprinse de către industria hotelurilor și restaurantelor pentru a submina eficiența legilor care protejează de expunerea la fumul de tutun în spațiile publice:

-         În Slovenia industria ospitalieră a amenințat că va contracara punerea în aplicare a prevederilor noii legi privind interzicerea fumatului în locurile publice, organizând grevă de o zi pentru a protesta împotriva reducerii veniturilor, care după părerea lor au fost cauzate de noua lege. Industria ospitalieră a propus ca proprietarilor de localuri să li se permită să amenajeze, la discreția lor, spații pentru fumat cu o ventilație adecvată. În ciuda lobby-ului susținătorilor industriei tutunului, aceste modificări nu au fost făcute în lege.

-         În Mexic, reprezentanții industriei ospitaliere au scris numeroase articole care pledează pentru crearea spațiilor speciale pentru fumat, așa numitele „insule pentru fumători”, argumentând aceasta prin pretinsele pierderi cauzate de noile restricții antitutun.

-         În Brazilia, protestatarii care au pretins că sunt membri ai industriei ospitaliere au încercat să perturbe audierea publică în São Paulo, în 2008, care a examinat adoptarea unei legi ce interzicea fumatul în locurile publice, spunând că adoptarea legii va duce la pierderea locurilor de muncă.

-         În Republica Moldova, deși nu a fost demonstrată încă o legătură directă a organizațiilor susținătoare ale industriei tutunului și nici dacă acestea sunt sau nu finanțate de aceasta, cele mai active din acest punct de vedere, sunt Asociația Națională a Restaurantelor din Moldova „MĂR”, și Asociația Fumătorilor Responsabili. Acțiunile și demersurile celor două ong-uri, care cer spații speciale pentru fumători seamănă izbitor de mult cu cele ale organizațiilor care împiedică aplicarea legii în diverse țări ale lumii.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății încăperile special amenajate pentru fumat, chiar dacă sunt echipate cu sisteme de ventilare, nu protejează oamenii de efectele dăunătoare ale fumatului pasiv. Acesta oricum pătrunde în zonele pentru nefumători, iar sistemele de ventilare nu sunt în stare să-l elimine complet. Astfel, angajații sunt nevoiți să muncească în aceste încăperi pline cu fum de tutun pentru a deservi clienţii. În plus, crearea şi întreţinerea acestor spaţii, precum şi asigurarea respectării regulilor de conduită în ele, sunt foarte costisitoare.

Studii recente arătă că substanţe toxice, ce se conțin în fumul de tutun, rămân în aer timp îndelungat, chiar și după ce ţigara a fost stinsă.  Acest fenomen a fost numit  fum „terţiar”  de tutun.  În consecință, spațiile închise rămân a fi poluate cu toxine din tutun chiar şi după eliminarea vizibilă a fumului, scrie Environmetal science&Technology.  Sistemele de ventilare nu pot preveni acumularea de astfel de substanţe toxice în încăperi.

 

Articole relaționate:

„Democrația” care curmă milioane de vieți. Cine stă în spatele organizațiilor care promovează „dreptul fumătorului” 

Primele discuții pe marginea modificării Legii Antitutun. „Noi, medicii, nu vedem oportun să le creăm fumătorilor condiții. Înlocuiți fumatul cu un ceai” 

Centrul Național de Sănătate Publică vrea să creeze o secție pentru controlul tutunului 

Tot mai mulți oameni fac publice cazuri de încălcare a prevederii care interzice fumatul. Responsabilii ne îndeamnă să sesizăm și instituțiile responsabile 

Mituri despre interzicerea fumatului în Moldova. În ce localuri nu se va putea, de fapt, consuma țigări