Autor: Irina Papuc

Licitația privind instituirea unui parteneriat public-privat la Institutul Oncologic pentru serviciul de terapie a fost anulată. Cei doi agenți economici care s-au înscris în concurs ar fi avut pretenții financiare mult prea mari.

Informația a fost confirmată de către directorul Institutului, Victor Cernat. Inițial el a negat acest fapt, însă ulterior a precizat că au existat anumite probleme la capitolul finanțe. „În câteva luni va fi inițiat un concurs nou. Nu este nimic grav. Au existat mai multe neclarități cu ofertele”, a răspuns succint acesta.

„Secrete comerciale”

Și șeful Direcției planificare și dezvoltare strategică din cadrul Ministerului Sănătății, Alexandru Cerbu, a refuzat să ofere detalii. Totuși, el a precizat că agenții economici înscriși nici nu au reușit să-și prezinte ofertele. „Nu este vorba despre oferte prea mari. Ministerul Sănătății a decis să schimbe caietul de sarcini, ca să-și asigure condiții mai avantajoase. Imediat ce va fi gata caietul de sarcini vom anunța un alt concurs”, a precizat Cerbu. El a refuzat să spună despre ce modificări ale caietului de sarcini este vorba, motivând chestiuni comerciale secrete, deși este vorba despre un parteneriat nu doar privat, ci și public. Ministrul Sănătății, Andrei Usatîi, nu a răspuns la telefon ca să ofere explicații pe marginea acestui subiect.

Legea cu privire la parteneriatul public-privat din 2008 prevede clar faptul că procedura trebuie să fie transparentă. „În procesul de stabilire a unui parteneriat public-privat, partenerul public asigură selectarea obiectivă a partenerului privat şi totodată cel mai înalt nivel posibil de informare a publicului, ţinând cont de obiectivul, de natura şi de valoarea obiectului parteneriatului public-privat. Partenerul public este obligat să asigure publicarea comunicatelor informative în Monitorul Oficial al Republicii Moldova. Cuprinsul unor alte documente şi informaţii ce ţin de procedura de selectare a partenerului privat se publică pe pagina web a Agenţiei Proprietăţii Publice, de pe lângă Ministerul Economiei, precum şi pe alte pagini web, la decizia partenerului public”. 

Cel mai vechi aparat de radioterapie- din anul 1997

Anunțul privind instituirea unui parteneriat public privat în serviciul de radioterapie a fost făcut public în luna mai. Ministerul Sănătății nu a anunțat atunci valoarea contractului și nici detaliile privind caietul de sarcini. Totuși, ofertantul câștigător urma să își asume toate costurile de reparaţie și de construcție a unui bloc nou, precum și să cumpere pentru Institutul Oncologic un tomogaf computerizat, un simulator pentru topometrie, un accelerator liniar cu radiochirurgie stereotaxică, care tratează tumorile mici situate în profunzime, și un aparat pentru brahiterapie (tratarea maladiilor oncologice în domeniul ginecologiei). În schimb, agentul privat va gestiona Serviciul de radioterapie un termen de 25 de ani.

Institutul Oncologic este singura instituţie din Republica Moldova care acordă tratament radioterapeutic. De acest tip de tratament au nevoie anual circa 3.000 de pacienţi. Dotarea departamenului cu utilaj este insuficientă, iar majoritatea aparatelor de surse ionizante sunt uzate, unele fiind exploatate cu depăşirea normelor de capacitate maximă de funcţionare. Cele mai vechi aparate pentru investigarea pacienților și programarea radioterapiei sunt un tomograf computerizat din 1997 și un simulator pentru radioterapie din 1998. Aproximativ 80 la sută din şedinţele de radioterapie din 2011 au fost făcute folosind aparate cu sursă de cobalt, o metodă mai veche care nu mai este utilizată în ţările dezvoltate.

 

Articole relaționate:

Se caută privați cu cel puțin 100.000 de euro în cont, care să facă investiții la Institutul Oncologic 

Tumorile vor putea fi diagnosticate în Moldova la cele mai incipiente faze, datorită unui utilaj donat de Agenția Internațională de Energie Atomică