Redactor: Irina Gurdila 

Betsy Davis este din California și suferea de scleroză laterală amiotrofică (SLA). Boala este una incurabilă și se caracterizează printr-o pierdere progresivă a anumitor celule nervoase ale creierului și măduvei spinării. Pentru că era în faza terminală a bolii și nu mai suporta durerile, femeia a avut dreptul, conform Legii privind moartea asistată, să ia o doză de medicamente letală. Înainte de aceasta însă ea a organizat o petrecere pentru apropiații și prietenii săi, rugându-I să nu plângă de față cu ea, scrie The Guardian 

Astfel, la începutul lunii iulie, Betsy Davis a trimis prin poșta electronică o invitație către rudele și prietenii săi cu mesajul:În aceste circumstanţe e nevoie de rezistenţa emoțională, deschidere și concentrare. Spre deosebire de orice alt eveniment la care ați participat altă dată, am o singură regulă – să nu văd lacrimi pe chipurile voastre”, a scris Betsy în mesaj. 

Fiind bolnavă în fază terminală de scleroză laterală amiotrofică sau boala lui Lou Gehrig, la cei 41 de ani ai săiBetsy a decis să fie prima californiană care a luat o doză letală de medicamente, în conformitate cu noua lege de stat privind moartea asistată pentru bolnavii în fază terminală. 

Pentru mine și pentru toți cei care au fost la petrecere a fost dificil. Însă nu am ezitat nicio clipă să nu mergem, a declarat Niels Alpert, un cineast de la New York City. 

Davis a elaborat un program detaliat prin care și-a planificat ora și ziua exactă în care urma să ia pastilele și să cadă în comă. Ea și-a împărtășit planul cu apropiații săi. Astfel, peste 30 de oameni au venit la petrecere, în casa de munte a artistei, în orașul California Ojai. 

Prietenii s-au adunat în week-end, au făcut poze și și-au luat adio de la ea. Betsy Davis s-a stins din viață peste o lună, după ce în California a intrat în vigoare legea privind moartea asistată, care le oferă bolnavilor în fază terminală posibilitatea de a alege cum vor să moară. Pe lângă California, legea este aplicată în alte patru state, printre care și Oregon, din 1997.  

Oponenții acestei legi susțin că grăbirea morții poate fi considerată o greșeală morală, care supune bolnavii în fază terminală la risc pentru moartea constrânsă de cei dragi și ar putea fi o cale ușoară pentru bolnavii neasigurați sau pentru cei care se tem de facturile medicale.

Marilyn Golden de la Fondul pentru Drepturi, Educație și Apărare pentru Persoanele cu Handicap a spus că inima sa se duce la cineva care suferă de o boală în fază terminală, dar există încă milioane de oameni în California, amenințați de pericolul acestei legi. 

Evident că a fost greu pentru mine. Încă este greu, a spus și Kelly Davis, sora lui Betsy care a scris despre ea pentru știrile online Voice of San Diego. Cel mai greu a fost să părăsim camera pentru totdeauna, pentru că am fi rămas șocați. Dar oamenii au înțeles cât de mult suferea și că i-a fost mai bine cu decizia ei. 

Davis și-a planificat acest moment luni de zile, fiind țintuită la pat timp de 3 ani, fără să simtă controlul asupra corpului său părticică cu părticică. În timpul petrecerii de adio, Davis și-a întâmpinat prietenii în scaunul cu rotile. A fost muzică, cocktail-uri, pizza de la localul ei favorit și filmul ei preferat Dansul Realității, care e bazat pe fapte reale. Ea a luat medicamentele la 18:45 alături de îngrijitorul, doctorul, terapeutul și sora ei, iar 4 ore mai târziu s-a stins din viață. 

Ce a făcut Betsy poate fi considerat cel mai frumos lucru pe care orice persoană și-ar dori vreodată. Prin alte cuvinte, ea a transformat plecarea ei într-o operă de artă, a spus cineastul Niels Alpert. 

Notă: Scleroza laterală amiotrofică, cunoscută și ca boala Lou Gehrig, se caracterizează printr-o pierdere progresivă a anumitor celule nervoase ale creierului și măduvei spinării, denumite neuroni motori. Neuronii motori comandă mușchii voluntarimușchi care fac posibilă mișcarea.