Redactor: Tatiana Povar

Ministerul Muncii din Statele Unite a publicat date statistice oficiale cu privire la salariile specialiștilor cu studii superioare pentru luna mai 2015. Cea mai plătită profesie este cea de anesteziolog, aceștia primesc 258 de mii de dolari pe an, de cinci ori mai mult decât un angajat cu un salariu mediu, scrie medportal.ru.

Pe lângă anesteziologi, în topul celor mai plătite profesii au intrat încă opt specialități medicale. Printre care chirurgii, cu un venit de 247 de mii de dolari pe an, chirurgii oro-maxilo-faciali cu 234 mii, ginecologii-obstetricienii și stomatologii – cu 220 de mii. Terapeuții, psihiatrii, medicii de familie primesc în jurul a 190 de mii de dolari pe an. Conform datelor publicate, medicii din SUA sunt mai bine plătiți decât juriștii, piloții sau petroliștii.

 Cadrele medicale și-au ridicat salarii mai mari, pentru luna iulie, în lipsa evaluării indicatorilor de performanță 

Pentru comparație, un sondaj realizat în Federația Rusă pe un eșantion de patru mii de persoane, arată că salariul medicilor ruși depinde foarte de mult de specializare și de regiune. Acesta variază între 14 și 42 de mii de ruble rusești pe lună. Asta înseamnă că în medie doctorii câștigă cinci mii de dolari pe an.

Pe acest fon, salariile medicilor din Republica Moldova sunt de plâns. Conform datelor Ministerului Sănătății, de la 1 iulie 2016 cea mai remunerată specialitate în acest domeniu este a medicilor antrenați în serviciul de ftiziopneumologie, din sectorul spitalicesc, ocupați cu tratamentul HIV/SIDA, din serviciul morfopatologie cu o vechime în muncă mai mare de 20 ani și constituie 7.200 lei/lunar (4.552 de dolari SUA pe an), adică de aproximativ 60 de ori mai puțin decât a unui doctor din Statele Unite.

Conform cercetărilor efectuate pe Piața Muncii, medicii stomatologi sunt pe locul șapte în topul celor mai plătite profesii din Moldova, în anul 2015, după angajații din domeniul IT, managerii în domeniul economico-financiar și managerii în vânzări.

 

 Articole relaționate:  

Nemulțumiri legate de noua metodă de salarizare a medicilor. „Nu va duce la majorarea echitabilă a salariilor, în unele cazuri fiind admisă chiar micșorarea lefei” 

Cu pixul și foaia de-acasă. Asistentele medicale, nevoite să-și cumpere birotică din propriul buzunar 

Ministerul Sănătății, cu capacități de „prezicător”. Instituția face instruiri cu privire la noua metodologie de salarizare, deși aceasta încă nu a ajuns la Guvern