Autor: Parascovia Sula

Știința și cercetarea sunt în mișcare continuă. De curând, o echipă de cercetători din Canada au inventat un mecanism care va permite tratamentul cancerului, direct în celula afectată. Este vorba de o nouă nanotehnologie, care a fost pusă în aplicare cu ajutorul unui moldovean, inginer în biomedicină, stabilit de șapte ani în Canada. Invenția este inedită prin faptul că va oferi un tratament mai exact al diverselor tumori de care suferă unii oameni. Mecanismul este original prin faptul că poate transporta medicamentul direct în celula canceroasă a bolnavului și nu în tot corpul, cum se întâmplă acum. Deocamdată, noua tehnologie a fost testată pe șoareci în cadrul Universității École Polytechnique de Montréal, dând rezultate pozitive, iar în curând de ea ar putea beneficia și oamenii. Dacă invenția va oferi rezultatele dorite, atunci bolnavii de cancer vor beneficia de un tratament revoluționar.

Dumitru Loghin este moldoveanul care a contribuit mult la elaborarea tehnologiei. El ne-a și povestit cum de fapt stau lucrurile, cât timp i-a luat echipei, formată din mai mult de zece specialiști, să creeze tehnologia, dar și prin ce se remarcă ea.

Specialistul ne-a explicat că metodele de tratament existente nu permit tratarea cu precizie a cancerului, deseori fiind distruse multe dintre celulele sănătoase ale pacienților. Noua tehnologie poate transmite medicamentul direct în tumoare, fără să expună oamenii la consecințe negative, precum efectele secundare ale chimioterapiei (căderea părului sau stări de slăbiciune, etc.).

 Șase proiecte de cercetare în domeniul sănătății din Moldova, admise pentru finanțare. „Nu ne-am așteptat la așa o apreciere înaltă din partea evaluatorilor”

Laboratorul nostru propune livrarea medicamentului direct în cancer cu ajutorul unor agenți de transport. Cercetarea dată a început de la profesorul Sylvain Martel, acum 15 ani”, povestește Dumitru.

Ideea constă într-o tehnologie, care, cu ajutorul unui câmp magnetic localizează medicamentul direct în cancerul pacientului. Aceasta a fost creată pentru a da posibilitate unor bacterii, care odată expuse la câmpul magnetic, ajută la transportarea preparatelor cu mai multă precizie.

„Bacteriile date au un lanț de molecule magnetice, care joacă rolul unui compas. Astfel, atunci când este câmp magnetic, noi le putem ghida. Putem crea o legătură chimică și să atașăm medicamentul de ea. Apoi această compoziție poate fi legată cu lipozomi, care reprezintă niște capsule în care sunt introduse medicamentele”, mai explică inginerul.

Deocamdată, tehnologia a fost testată pe șoareci, deoarece structura organismului acestora este foarte apropiată de cea a oamenilor, spune Loghin.

„În timpul experimentului, bacteriile cu lipozomi au fost injectate cu ajutorul unei seringi alături de tumoare. Jumătate dintre șoareci au fost expuși la câmp mangnetic, iar cealaltă jumătate nu. În scurt timp am verificat histologia, iar la cei care nu au fost supuși câmpului magnetic, bacteria nu a ajuns în tumoare”, a precizat bioinginerul.

Dumitru povestește că noul mecanism a fost publicat în revista Nature Nanotechnology, o publicație destinată descoperirilor și cercetărilor în nanotehnologii și a fost pe larg răspândită și apreciată de întreaga lume.

„Prin intermediul tehnologiei descoperim o altă metodă de tratare a cancerului, non-invazivă și mai puțin costisitoare. La modul practic, lucrurile ar decurge în felul următor: pacientul vine la doctor, iar acolo i se fac analize pentru determinarea stării de sănătate. Apoi, se localizează unde se află cancerul. Ulterior, nu ne rămâne decât să ghidăm medicamentul”.

Cercetătorul precizează că procesul de tratament durează ceva timp pentru că este nevoie de mai multe proceduri. „Pacientul vine și face această intervenție, iar în acest mod el nu este supus efectelor secundare ale operațiilor, tratamentului chimic sau cu radiații. Acestea sunt avantaje foarte mari. Astfel, se păstrează calitatea vieții. Acesta este scopul acestei metode de tratament”.

█ Invenția unui doctor moldovean. 25 de copii moldoveni cu probleme de inimă vor primi, în premieră, valve cardiace de la alți oameni care au capacitatea de a se regenera 

Ca să poată fi utilizată pentru tratamentul oamenilor, invenția trebuie aprobată și certificată de către Agenția pentru Alimente și medicamente (Food and Drugs Administration, FDA) din Statele Unite ale Americii.

NOTĂ: Bacteria aero-magnetotactica Magnetococcus marinus MC-1 poate fi folosită pentru transportarea medicamentului în regiunile hipoxice ale tumorilor (unde este mai puțin oxigen). Medicamentul se încapsulează în nano-lipozomi și se atașează la membrana bacteriei prin legătură covalentă. În cadrul experimentului s-a demonstrat că atunci când celulele MC-1, având nano-lipozomi încărcați terapeutic, au fost injectate lângă tumoarea mai multor șoareci de laborator imunodeficienți și ghidați magnetic, aproximativ 55% dintre celulele MC-1 au pătruns în regiunile hipoxice. În cadrul experimentului, aproximativ 70 de nano-lipozomi încărcați cu medicamente au fost atașați la fiecare celulă MC-1. Rezultatele demonstrează că microorganismele, pătrunzând în regiunile hipoxice, pot să îmbunătățească indicele terapeutic al tumorilor.

 

 

 █  Articole relaționate:

Programul național de combatere a maladiilor cardiovasculare, pe masa Guvernului. Autoritățile au nevoie de 7 miliarde de lei pentru ca să reducă decesele și numărul de îmbolnăviri 

Un nou parteneriat public-privat. Ministerul Sănătății are nevoie de o investiție de milioane de euro pentru crearea unui centru de reabilitare neurologică 

Medalie de aur la Bruxelles pentru medicii care au inventat o proteză pentru șold