Autor: Parascovia Sula

Centrul Perinatal Institutul Mamei și Copilului (IMC) ar putea fi numit în cinstea medicului neonatolog și pediatru „Petru Stratulat”. Propunerea vine din partea Ministerului Sănătății, care a elaborat în acest sens un proiect de hotărâre. Documentul a fost publicat pentru dezbateri publice, după care urmează să ajungă pe masa Executivului pentru aprobare.

În nota informativă a documentului scrie, cităm: „Scopul proiectului este de a înveșnici numele ilustrului medic Petru Statulat, fondatorul Școlii de Neonatologie din Moldova pentru meritele deosebite pentru crearea și managementul sistemului regionalizat de perinatologie, pentru activitatea de cercetare-dezvoltare focusată pe dezvoltarea științei autohtone în domeniile de perinatologie, neonatologie și pediatrie”.

În document se mai spune că „sub conducerea lui Petru Stratulat au fost elaborate și puse în aplicare un număr impunător de proiecte științifico-practice, de dezvoltare instituțională, de pregătire profesională, manageriale pentru fortificarea sistemului perinatal. Au o mare valoare practico-aplicativă și de fortificare instituţională proiectele de dotare a centrelor perinatale de nivelul II şi III cu dispozitive medicale, implementat în anii 2006-2014, care pe lângă acoperirea golurilor existente de dotare a instituţiilor perinatale cu aparataj medical, a contribuit la ameliorarea calităţii serviciilor medicale perinatale acordate mamelor și copiilor. Ca urmare a acestei activităţi profesorul universitar, Petru Stratulat, poate fi numit fondatorul şi implementatorul unei direcții noi ştiințifico-practice pentru Republica Moldova”, mai scrie în nota informativă a documentului.

 A murit Petru Stratulat, părintele serviciului de perinatologie din Moldova. Acesta suferea de cancer pancreatic 

Vom preciza că Petru Stratulat s-a născut la 8 decembrie, 1948, în familia agricultorilor Mihail și Anastasia Stratulat din satul Ignăței, raionul Rezina și a murit pe 29 ianuarie 2015. Din anul 1988 Petru Stratulat, pe lângă activitatea didactică, a fost și director științific al IMC.

În 1995 acesta a susținut teza de doctor habilitat în medicină, iar în 1996 a primit titlul de profesor universitar. Tot atunci a creat catedra de neonatologie a Universității de Stat de Medicină și Farmacie „N. Testemiţanu”, astfel, fiind considerat ca fondator al Școlii de Neonatologie.

Sub conducerea sa au fost susținute 21 teze de doctor în științe medicale și cinci teze de doctor habilitat. Pentru merite deosebite în activitatea științifică medicală și didactică profesorul Petru Stratulat a fost decorat cu medaliile „Gloria Muncii” și „Dimitrie Cantemir”, iar în anul 2014 i s-a conferit titlul de Laureat al Premiului Național în știință.

Profesorul Petru Stratulat a fost președinte al Asociației de Medicină Perinatală din Republica Moldova, membru al Asociaţiilor Europene și Mondiale a Neonatologiilor, vice-președinte al consiliului de redacție al revistei Buletin de Perinatologie.

 

█  Articole relaționate: 

Viața în incubator sau ce șanse de a trăi au copiii născuți sub o mie de grame. Anual, 2.000 de copii „se grăbesc” să vină pe lume 

Tot mai puțini părinți moldoveni își vaccinează copiii. De vină ar fi presa, organizațiile religioase și medicii 

Petru Stratulat, neonatolog: „Statul cheltuie mult mai mult pentru întreținerea copiilor cu deficiențe, decât ar fi necesar pentru dezvoltarea serviciilor de intervenție timpurie”