Autor: Elena Cioina

Ministrul Sănătății, Andrei Usatîi este din nou verificat de Comisia Națională de Integritate. De această dată demnitarul este vizat în cazul adoptării noii liste a medicamentelor compensate împreună cu directorul CNAM, Mircea Buga. Comisia verifică un eventual conflict de interese, atunci când cei doi și-au pus semnătura pe document. CNI a inițiat două proceduri de control după ce a fost sesizată de Secretariatul Parlamentului și de Guvern pe marginea interpelării deputatului comunist, Oxana Domenti, în plenul Legislativului, pe 6 iunie curent.

Atunci s-a vorbit despre faptul că în noua listă a medicamentelor compensate ar fi fost incluse preparate care sunt introduse în țară exclusiv de firme ce ar aparține rudelor de gradul întâi ai șefilor de la Ministerul Sănătății.

Decizia de inițiere a procedurii de control în privința lui Andrei Usatîi a fost făcută publică acum câteva zile, deși documentul datează din 4 iulie. Documentul privind noua listă a medicamentelor compensate a fost aprobat în luna aprilie, prin ordinul comun al Ministerului Sănătății și CNAM, dar a intrat în vigoare cu o lună mai târziu.

În luna iunie, deputatul comunist Oxana Domenti a cerut în plenul Parlamentului explicații de la ministrul Sănătății de ce anumite medicamente pentru cardiaci au dispărut și au fost înlocuite cu altele, care ar fi importate de un singur agent economic. Acesta, potrivit Oxanei Domenti, ar fi o rudă de gradul I al unui oficial de la Ministerul Sănătății.

Solicitat de SănătateINFO, până la ora difuzării știrii, ministrul Sănătății Andrei Usatîi nu a fost de găsit pentru comentarii.

Amintim că și directorul Companiei Naționale de Asigurări în Medicină, Mircea Buga este verificat de CNI în același caz privind noua listă a medicamentelor compensate. 

 

Articole relaționate:

Directorul CNAM, Mircea Buga, verificat de CNI pentru un eventual conflict de interese privind noua listă a medicamentelor compensate 

Ministrul Sănătății, Andrei Usatîi, cere despăgubiri morale de la CNI în valoare de 20.000 de lei

CNI constată că ministrul Sănătății, Andrei Usatîi, ar fi încălcat regimul juridic al conflictului de interese

Tărăgăneala celor de la CNI l-a salvat. Ministrul Sănătății, Andrei Usatîi nu poate fi amendat pentru conflictul de interese pe care l-a comis în cazul Spitalului Clinic Republican