Redactor: Tatiana Povar

Compania farmaceutică ,,Zentiva” din Cehia a publicat un comunicat de presă privind retragerea din vânzare a 14 preparate farmaceutice, 8 denumiri de medicamente (Neurol, Atram, Oxazepam, Prednison, Dolmina, Simvacard, Pyridoxin, Hydrochlorothiazid). Firma își motivează decizia printr-o eroare de producție, care a avut loc în procesul de ambalare. O parte din preparatele cu pricina au nimerit deja în vânzare, iar o altă parte au fost repartizate în instituțiile medicale.

,,Noi nu putem exclude factorul uman din producerea medicamentelor. După depistarea erorii, imediat a crescut numărul de controale interne. Actualmente aceste verificări se efectuează cu scopul depistării corespunderii dintre cerințele impuse practicii de producție,” – a relatat Filip Grubîi, reprezentantul companiei ,,Zentiva”, pentru portalul rozhlas.cz.

█ Agenția Medicamentului confirma lipsa a cel puțin 60 de denumiri de medicamente din farmaciile Moldovei. „Mai mulți producători și-au retras produsele” 

Din cauza aceștei încurcături, mii de ambalaje cu medicamente au nimerit în vânzare cu denumire necorespunzătoare. Prima oară, acest fapt a fost depistat în Polonia, unde Ministerul Sănătății a emis imediat o avertizare. Preparatele care au fost ambalate greșit, au forma, dimensiunea și chiar culoarea asemănătoare cu cele care ar fi trebuit să fie, este practic imposibil de făcut diferența.

,,Producătorul nu poate garanta faptul că pacientul va primi anume preparatul care i-a fost prescris. Riscul este foarte mare”, a mai declarat conducătorul Agenției de Stat de Control a Medicamentelor, Edenek Blaguta.

În acest moment, compania retrage de pe piață stocuri de preparate medicamentoase din Polonia, România, Lituania și Ungaria.   

 

 Articole relaționate:

Companiile farmaceutice, acuzate că limitează accesul la tratamentele inovatoare, stabilind un cost prea mare pentru medicamente 

Mai multe preparate ar putea fi retrase din farmaciile din Europa 

Avertismentul experților europeni privind efectele adverse grave ale unui medicament 

Bioparox-ul, retras de pe piața UE, a provocat reacții adverse și pacienților din Moldova

Pericolul medicamentului Ibuprofen, despre care producătorii au tăcut