Redactor: Sabina Rebeja

Numărul consumatorilor de droguri în Moldova a crescut de 3 ori în ultimii doi ani. Anul trecut, aproximativ 1.000 de consumatori de droguri au ajuns la reabilitare, iar acum numărul total de consumatori se ridică la 11.000, arată statisticile oferite de Dispensarul Republican de Narcologie. Numărul reprezintă doar cifra persoanelor care au solicitat ajutor. ONG-urile din domeniu afirmă că, de fapt, numărul oamenilor care consumă droguri ar fi mult mai mare, scrie PRO TV.

Potrivit directorului Centrului Internațional de Prevenire și Informare în domeniul Adicțiilor, Mihai Grecu, principala cauză a creșterii numărului consumatorilor este apariția în permanență a etnobotanicelor pe piață. Aceste substanțe psihoactive au apărut acum câțiva ani în Moldova și se pot găsi sub diferite forme, iar efectele lor sunt ireversibile.

„Și sub formă de iarbă și de săruri, careva sunt gaze pentru inhalat. Efectele sunt dezastruoase. Uneori nu se știe substanța chimică, persoana ajunge la urgentă, în comă, nu se știe substanța și sunt cazuri de deces. În combinație cu alcool-ul duc la deces”, a explicat Mircea Grecu.

 Ministerul Sănătății față-n față cu societatea civilă și finanțatorii. Au discutat despre preluarea de către stat, a finanțării serviciilor de prevenire a HIV 

Problema este că nu toate substanțele din această gamă au reușit sa fie introduse în lista substanțelor narcotice și psihotrope, așa că este greu sa fie depistate, iar traficanții – sancționați.

„Avem prea multă birocrație și foarte greu substanțele astea pot fi confirmate ca substanțe ilegale. În 2012-2011 poliția nu considera spice-urile periculoase. Ziceau că ele sunt „just for fun”,un tânăr la discoteca a fumat o țigară și gata. Unii părinți ziceau, nu, copilul meu consumă niște spice-uri pentru concentrare. Acest lucru este alarmant, informația corectă nu ajunge în școli.”

 Totuși, autoritățile spun că problema este că dealerii sunt... prea inventivi.

 „Oamenii care inventează diferite genuri de droguri au fost, sunt și vor fi. De fiecare dată când apare un drog nou pe piața din Moldova, e nevoie de o perioadă în care noi trebuie sa mergem cu acest drog pentru a-l introduce în nomenclator. De aceea, e întârziere uneori, dar ele se introduc”, a precizat ministrul de Interne, Alexandru Jizdan.

Potrivit autorităților, fiecare al cincilea licean  din țară a încercat droguri cel puțin o dată. Datele organizațiilor neguvernamentale arată că în Moldova cele mai „populare” sunt etnobotanicele și marijuana, mai puțin heroina sau cocaina.

 GALERIE FOTO// Au cerut o mână de ajutor pentru serviciile care le asigură o viață normală în fiecare zi 

 În plus, spun ONG-urile din domeniu, în Moldova nu există specialiști care să-i consilieze pe cei afectați. Pe lângă aceasta, nu ar exista un centru de reabilitare și resocializare pentru cei care se recuperează.

Potrivit datelor de la Dispensarul Republican de Narcologie, la începutul anului 2016, în Moldova sunt 11.045 de consumatori de droguri, cu aproape 600 mai mulți decât în 2014, ceea ce înseamnă 300 de consumatori la 100 de mii de locuitori. Dintre aceștia, 3.700 sunt dependenți de droguri.

Aici se înscriu doar consumatorii care au cerut ajutorul medicilor, așa că ONG-urile din domeniu spun ca cifra este mult mai mare: 150 de mii de consumatori și in jur de 30 de mii de persoane dependente.

Articolul complet îl puteți citi pe Pro TV.

 

 Articole relaționate:

Ala Iațco, președintele Uniunii pentru prevenirea HIV şi Reducerea Riscurilor: „Tinerii cred că lor nu li se poate întâmpla nimic grav și că starea de bine va dura la infinit. Nu este așa“  

Poate sau nu un cuplu, în care un partener este HIV-pozitiv, să aibă copii sănătoși. Ce reguli trebuie să respecte acestea. „În Moldova sunt multe astfel de cupluri” 

HIV devine mai agresiv. Virusul dezvoltă boala SIDA în doar trei ani de la infectare