Autor: Irina Papuc

Patru copii moldoveni cu vârsta cuprinsă între șase luni și doi ani, diagnosticați cu vicii cardiace complexe, vor fi operați în următoarele zile la Spitalul Clinic Republican. Echipa locală de chirurgi va fi asistată de către un specialist elvețian, care va sosi mâine la Chișinău.

Micii pacienți urmează să fie operați la începutul săptămânii viitoare. Potrivit șefului secției  malformații cardiace congenitale din cadrul Spitalului Republican, Liviu Maniuc, micuții s-au născut cu malformații complexe, iar intervențiile chirurgicale nu pot fi efectuate deocamdată la noi în țară. „Noi efectuăm anual câte 300 de operații la copii. Mai complicat este cu cei nou-născuți, de aceea am apelat la acest profesor, de talie internațională, care va veni la solicitarea noastră absolut dezinteresat”, a menționat Maniuc.

Profesorul Afksendiyos Kalangos, conducătorul Centrului de cardiochirurgie de la Spitalul Universitar din Geneva, va sosi mâine la Chișinău, iar cele patru intervenții, planificate pentru perioada 21-23 iulie, vor fi efectuate cu sprijinul acestuia.

Operațiile vor fi gratuite, în baza unui acord de colaborare dintre Spitalul Universitar din Geneva şi Spitalul Clinic Republican, încheiat anul trecut.

Anual, în Republica Moldova se nasc aproape 500 de copii cu malformații cardiace. O mare parte din intervenții se realizează la noi în țară, iar cele mai complicate, la nou-născuți, pot fi efectuate doar peste hotare.

 

Articole relaționate:

Tot mai mulți copii se nasc cu anomalii fizice și mentale. Autoritățile au nevoie de cel puțin 160 de milioane de lei ca să poată face față problemei 

Statistici îngrijorătoare: Tot mai mulți copii se nasc bolnavi