Autor: Parascovia Rogate

Moldovenii merg din ce în ce mai puțin la doctori din proprie inițiativă, pentru profilaxie. Se pare că cei mai mulți o fac atunci când starea de sănătatea este gravă sau nu mai pot suporta durerile. Ultimele date ale Centrului Național de Management în Sănătate (CNSM) arată că moldovenii merg cel mai des la medicii de familie, ginecologi și oftalmologi.

Potrivit datelor oficiale, anul trecut, la medicii specialiști din țară au fost efectuate peste 22.1 milioane de vizite profilactice, cu 600 de mii mai puține decât în 2014. Cele mai multe vizite de profilaxie au fost efectuate la specialiștii, precum medicii de familie, ginecologii, oftalmologii, neurologii, otorino-laringologi, etc.

De exemplu, la medicii de familie moldovenii au ajuns de aproape zece milioane de ori. Aceasta cifră este de câteva ori mai mare decât în cazul doctorilor de specializare îngustă. Asta, deoarece, pentru a ajunge la aceștia, pacienții trec mai întâi pe la medicul de familie, care le oferă pacienților bilete de trimitere la specialiști.

█ Țara cu cei mai puțini medici din Europa

Pe locul doi în topul celor mai solicitați doctori se află obstetricienii-ginecologi. Potrivit raportului CNSM, moldovenii au făcut peste un milion de vizite la acești specialiști. Iar în medie o persoană a realizat 0,3 vizite pe an.

De altfel, pe lângă sistemul reproductiv, moldovenii sunt foarte cointeresați și de sănătatea ochilor. Astfel, pe locul trei în topul celor mai vizitați medici din țară se află oftalmologii. Patru procente din numărul total de vizite efectuate la medicii de familie aparțin oftalmologilor. La acești specialiști, moldovenii au ajuns de aproape 800 de mii de ori, echivalentul a 0,2 vizite raportate la un singur om.

După sănătatea ochilor urmează cea a minții și sistemului nervos. Următorii în top sunt medicii neurologi, moldovenii efectuând anul trecut peste 752 de mii de vizite la specialiștii care au grijă de sănătatea creierului. În medie, anul trecut,  o persoană a efectuat 0,2 vizite la acești specialiști.

Locul cinci în top îl ocupă doctorii responsabili de sănătatea nasului și a urechilor – otorinolaringologii – cu un total de 626 de mii de vizite, anual, iar pe locul șase se află medicii chirurgi, care au avut peste 574 de mii de vizite.

Pe locul șapte sunt medicii terapeuți, care au oferit, anul trecut, peste 570 de mii de consultații. Locul opt este adjudecat de dermato-venerologi. Ei au făcut 558 de mii de consultații, în 2015. Clasamentul este urmat de medicii ortopezi-traumatologi. Anul trecut, aceștia au consultat peste 545 de mii de ori.

De altfel, topul medicilor este practic același ca și anul trecut, doar că numărul vizitelor la doctori este în scădere peste tot. În raport se mai precizează că 80 la sută dintre vizitele făcute la medicii specialiști au fost acoperite de polița medicală.

█ Topul raioanelor cu cei mai puțini medici de familie

Potrivit statisticilor, în Moldova muncesc 13.012 de doctori și 24.602 de asistente medicale. Ultimele date ale Ministerului Sănătății arată că spitalele din Moldova sunt asigurate cu medici în proporție de doar 85 la sută, cu un procent mai puțin decât în 2014. În 2015, de exemplu, numărul doctorilor angajați în instituțiile medicale din țară s-a redus cu aproape 130 de specialiști, față de anul precedent. Nici personalul medical mediu nu este mai motivat să rămână în sistemul de sănătate moldovenesc. În 2014 numărul acestora s-a redus cu aproximativ o mie de specialiști. 

 

█ Articole relaționate:

Repartizare pe hârtie. Centrele de Sănătate din sate nepregătite pentru venirea medicilor rezidenți. „Nimeni nu ne-a spus nimic”, declară medicii 

Rezidenții, lăsați cu ochii în soare. Aceștia nu și-au mai primit nici până acum salariile promise în luna octombrie. Până acum nu se știe nici măcar cine trebuie să aloce banii 

Soluții cu două tăișuri. Medicina de familie, pusă pe umerii rezidenților fără diplomă