Autor: Irina Papuc

Legea ocrotirii sănătății va fi modificată în totalitate. Experții din domeniu spun că este învechită și nu mai corespunde actualității. Totodată, ei își propun să elaboreze un Cod al Sănătății, care va cuprinde toate prevederile legislative existente în domeniu.

Legea ocrotirii sănătății este veche, de aproape două decenii. A fost adoptată în anul 1995, dar are zeci de modificări ulterioare. Oricum, experții de la Ministerul Sănătății spun că este prea învechită, având în vedere că în ultimii 20 de ani în lume, tehnologiile medicale și posibilitățile de tratament s-au dezvoltat semnificativ. Mai mult chiar, ei se gândesc că ar fi bine să adune într-o singură lege cele peste 15 existente acum în Republica Moldova, care reglementează domeniul sănătății. Așa ar fi mai ușor, mai ales pentru pacienți, ne asigură Ion Ciochină, șeful direcției juridice din cadrul Ministerului.

„Vrem să elaborăm o lege care să cuprindă toate procesele medicale de la naștere și până la moarte. Acest document trebuie să fie unul bine structurat, să pară la fel ca o carte, unde să fie reglementat întreg sistemul de sănătate. Să conțină și drepturile și responsabilitățile pacienților, prevederile despre malpraxis, exercitarea profesiunii de medic, reglementările legii sănătății publice, resursele umane din sănătate, reglementări ale activității managerilor de spitale, și anume modalitățile de numire în funcție și responsabilitățile acestora. Acolo se vor regăsi și organizațiile non-guvernamentale, vom avea un capitol și în privința patrimoniului Ministerului Sănătății”, menționează Ciochină.

Șeful direcției juridice precizează că majoritatea legilor de acum nu prevăd competențe și delimitări clare. „Avem mai multe probleme cu numirile în funcție ale directorilor de spitale. Pentru că nu avem o lege clară, suntem implicați în numeroase procese de judecată. Nu avem un cadru legal de protecție a patrimoniului Ministerului. Acum, administrațiile publice locale pot înstrăina prin diferite căi proprietatea statului”, mai precizează acesta.

Arcadie Astrahan, membru al comisiei, care se va ocupa de elaborarea noului cadru legal, afirmă că legile noastre mai au un cusur, pe lângă faptul că sunt vechi. „Există mai multe discordanțe. Unul dintre ele ar fi limita de vârstă la consimțământul liber informat. Într-o lege este indicată vârsta de 16 ani, iar în alta - 18 ani. Acesta nu este singurul exemplu. Pe lângă aceasta, Republica Moldova a ratificat Convenția ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilități și protocolul adițional al Convenției Europene privind drepturile omului și biomedicina ce vizează cercetarea biomedicală . Aceste documente trebuie să se regăsească în legislația națională”, a precizat Astrahan, care este și expert PNUD la Ministerul Sănătății.

Noul Cod al Sănătății ar putea fi gata până în luna decembrie, când este termenul limită de elaborare. Aceasta urmează să ajungă pe masa Guvernului și, ulterior, în Parlament. Acum, sistemul de sănătate din Republica Moldova este reglementat de cel puțin 15 legi. 

 

Articole relaționate:

Ministerul Sănătății va reorganiza Centrul Național de Management în Sănătate. Acesta se va ocupa de analize și inovații în domeniul medical