Autor: Parascovia Rogate

Consiliul Superior al Magistraturii s-a sesizat pe marginea deciziei judecătorilor de la Bălți care l-au lăsat să plece din sala de judecată pe medicul Stanislav Florea, condamnat la 13 ani de închisoare pentru violul mai multor paciente de la Internatul Psihoneurologic. Instituția anunță pe site-ul său că Inspecția judiciară din cadrul CSM va verifica corectitudinea acțiunilor magistraților. Acest lucru se întâmplă după ce un grup de activiști și organizații neguvernamentale au lansat o scrisoare deschisă prin care condamnă acțiunile judecătorilor. Aceștia se solidarizează cu victimele violului de la Internatul Psihoneurologic din Bălți și cer autorităților să întreprindă toate măsurile necesare și să-l ia la evidență pe medic în calitate de persoană condamnată pentru viol. Vom preciza că acesta a fost lăsat să plece din sala de judecată, deși a fost condamnat la închisoare cu executare pentru violul celor 16 paciente de la Internatul Psihoneurologic

În același timp, activiștii susțin că  dreptul victimelor la despăgubiri morale pentru suferințele fizice și psihologice prin care au trecut de-a lungul anilor nu a fost respectat.

█ Medicul de la Internatul Psihoneurologic din Bălți, condamnat la închisoare, a părăsit liber sala de judecată

Activiștii fac apel către Ministerul de Interne, Procuratura Generală, Consiliul Superior al Procurorilor și Procurorii Anticorupție întreprindă toate acțiunile necesare, precum și să investigheze și să sancționeze procurorul care a greșit calitatea acțiunilor infracționale a violatorului Stanislav Florea.

Organizațiile mai cer Ministerului Muncii, Protecției Sociale și Familiei să asigure accesul victimelor la servicii de calitate de reabilitare, consiliere și sociale pe termen mediu și lung, iar Ministerului Sănătății – să monitorizeze situația din Internatul Psihoneurologic din Bălți și altor instituții similare pentru a nu admite astfel de situații în viitor.

„Considerăm că lipsa de reacție în acest caz concret, precum și investigarea superficială a cazului, tergiversarea deciziei și admiterea aflării violatorului în libertate va duce la crearea de precedente periculoase”, scrie în apelul trimis redacției Sănătate INFO.

Scrisoarea a fost susținută de aproximativ 20 organizații neguvernamentale și mai mulți activiști civici, avocați, jurnaliști, iar lista este deschisă pentru organizațiile și persoanele care vor mai vrea să semneze.

Vom preciza că ieri, Stanislav Florea, medicul de la Internatul Psiholneurologic din Bălți, acuzat că a violat 16 paciente, a fost condamnat la 13 ani de închisoare cu executare. Doctorul a pledat nevinovat și deși Judecătoria Bălți l-a condamnat pentru viol, acesta a fost lăsat să plece acasă, cu condiția să nu părăsească localitatea. Avocații victimelor cred că el ar putea fugi din țară. 

Vom mai aminti că zilele acestea a fost lansată și o petiție online în susținerea victimelor violului în care se cere condamnarea medicului pe termen maxim.

Despre violurile la Internatul Psihoneurologic din Bălți s-a scris prima dată în febru­a­rie 2013, când o pacientă și-a sunat rudele, anunțându-le că a fost vio­lată de medicul care o tratează. Atunci, la fața locu­lui, s-a depla­sat gru­pul ope­ra­tiv al Comi­sa­ri­a­tu­lui de poli­ție și pro­cu­rori din Bălți, care a recepționat plângerea victimei. Fiind supusă unei exper­tize psi­hia­trice, femeia a fost cali­fi­cată ca fiind res­pon­sa­bilă, ceea ce a condiționat ini­ți­e­rea unei cauze penale în baza art. 171 Cod Penal al R. Mol­dova „Viol”. Ulte­rior, în tim­pul inves­ti­ga­ți­i­lor, au fost iden­ti­fi­cate și alte vic­time, în total, 16. Ședințele de judecată în cazul doctorului violator au fost amânate în repetate rânduri, iar acum sub presiunea societății civile ședința, totuși, a avut loc. 

 

 

  Articole relaționate:

Doctorii le violează și tot ei le fac avorturi fără să le ceară acordul, dar rămân nepedepsiți. Femeile din internatele psihoneurologice mor în condiții suspecte după ce povestesc prin ce au trecut 

Doctorii care lucrează cu pacienții afectați de boli mintale nu cunosc alte metode de lucru cu aceștia, decât folosind seringa. Experții cer ca Legea privind sănătatea mentală să fie schimbată 

Spitalul de psihiatrie din Pavlovca - pacienți care se plâng că le este frig și cer de mâncare