Autor: Sabina Rebeja

Numărul copiilor cu diabet zaharat este în creștere de la un an la altul cu aproximativ 70 de bolnavi. Specialiștii spun că în total avem 400 de micuți care suferă de această boală. În cadrul unei conferințe internaționale dedicată problemei diabetului, autoritățile din sănătate au anunțat că vor cumpăra centralizat pentru aceștia teste pentru măsurarea nivelului de glicemie în sânge.

Ministrul Sănătății, Ruxanda Glavan, a declarat că fiecare copil cu diabet zaharat va fi asigurat cu câte cinci teste zilnice de măsurare a nivelului glicemiei. Un simplu calcul arată că statul urmează să cumpere peste 700 de mii de astfel de teste. Banii urmează să fie alocați de Compania Națională de asigurări în Medicină. Fiecărui copil ar urma să-i revină câte 1.800 de teste. Acestea urmează să fie cumpărate centralizat de către Institutul Mamei și Copilului, licitația fiind programată pentru mâine.

„Compania Națională de Asigurări în Medicină a rezervat din fondul de bază suma de 3.6 milioane de lei pentru Institutul Mamei și Copilului. Această instituție medicală a fost desemnată de către Ministerul Sănătății responsabilă de organizarea procedurii de procurare a testelor pentru glicemie”, a declarat pentru Sănătate INFO, Silvia Munteanu.

Președintele Asociației Pacienților cu Diabet, Boris Golovin, spune că Institutul Mamei și Copilului a fost ales să cumpere testele, deoarece noul Centru de Achiziții Publice în Sănătate încă nu e funcțional, iar Agenția Medicamentului nu mai are dreptul.

█ Un medicament vital pentru copiii cu diabet, de negăsit. „Am avut momente când copilul a spus că vrea să-și pună capăt zilelor”

„CNAM-ul nu poate procura, pentru că doar dă banii. Altfel ar fi conflict de interese. A doua era AMED-ul, dar ea trecea dintr-o subordine în alta și nu era creat Centrul de Achiziții Publice. Nu era. S-a luat decizia de a lua Centrul Mamei și Copilului, pentru că ei au Secția de Endocrinologie unde stau copii cu diabet zaharat. Asta este”, a afirmat Golovin.

Și vicedirectorul medical al Institutul Mamei și Copilului, Vasile Tomuz, ne-a comunicat același lucru. El a adăugat că licitația urmează să aibă loc mâine, iar testele ce vor fi procurate ar trebui să-i asigure pe copii preț de un an.

„Mâine urmează să se aleagă operatorul economic de la care vom procura testele. Tenderul se face pe un termen de un an. Nu știu câte teste vor fi contractate, dar am înțeles că sunt foarte mulți participanți pentru ziua de mâine”, a mai spus Vasile Tomuz pentru Sănătate INFO.

Amintim că asigurarea copiilor cu diabet zaharat cu glucometre și teste pentru determinarea nivelului glicemiei în sânge se număra printre acțiunile care trebuiau a fi întreprinse în cadrul programului Național de profilaxie și combatere a Diabetului Zaharat pentru anii 2011-2015. Un program nou de profilaxie a maladiei, pentru anii 2017-2020, deocamdată nu a fost elaborat.

Statisticile arată că anual în Moldova se înregistrează câte aproximativ 70 de cazuri noi de diabet la copii. Anul trecut, de această boală sufereau 337 de micuți.

Notă: Diabetul zaharat este una dintre cele mai răspândite boli netransmisibile cronice şi cea mai frecventă boală endocrină a secolului XXI. Maladia este periculoasă prin complicațiile grave pe care le provoacă: orbire, insuficienţă renală, atac vascular cerebral, infarct de miocard acut, neuropatie diabetică şi picior diabetic.

La nivel global, aproximativ 386 de milioane de oameni au fost afectate de această boală. În Republica Moldova, morbiditatea prin diabet zaharat a crescut de 1,5 ori în ultimul deceniu, în 2014 fiind înregistraţi peste 83.500 de bolnavi, dintre care aproape 400 sunt copii.

 

█ Articole relaționate:

Noi responsabilități pentru spitale. Acestea sunt obligate să raporteze lunar asigurarea cu medicamente

Spitalele taie din medicamente, din cauza bugetului auster 

CNAM – cu obligații doar pe hârtie. Compania nu s-a sesizat niciodată atunci când pacienții au avut de suferit în urma actului medical. Aceasta transferă responsabilitatea către instituțiile medicale